Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1789 / Konspirationsteori, knappast! Stötta en liten grupp, knappast!

 

 

 

 

 

 


I sista numret av Fotosidan Magasin skriver man om analogfoto. Varför de då? Inte är det för att vara vänligt och stötta en liten utdöende grupp, eller i hemlighet försöka öka antalet analoga fotografer, utan man gör det för att det finns en intressant och sannolikt växande grupp som man vill ge litet läsning och samtidigt locka in till Fotosidan Magasin!  Smart!  Mig lockade dom in i alla fall!
Hur som helst, kul och trevlig läsning! :)

 

 

 

 

Här e en annan tidning som e inne på samma linje!
Fast då kanske det ändå e en konspiration... 
Varning alltså! ;)
http://www.fotoguiden.se/fotoskolan/kom-igang-med-analog-fotografering-1.508519.html


/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-03 09:20 | Läst 3046 ggr. | Permalink
Det är nog så att den unga generationen är pigga på att prova nya grejer. Och för dem är fotografi på film en nyhet! Coolt.
Bengan 2012-10-03 23:11
Det kan nog vara så att en stor grupp nyfikna ungdomar säkrar det analogas framtid!
Men hjälp av några få bakåtsträvare! ;)
Jäklar så mycket jag har tänkt på det här, inte opåverkad av vad Du, Affe och andra skriver. Men trots allt funderande så kan jag inte komma på vad det är jag saknar i digital fotografi som den analoga skulle ge mig. Jag skulle också kunna rada upp ett 10-tal analoga kameror som ligger och sover törnrosasömn i mina skåp, men jag är numera helt övertygad om att jag inte skulle ta bättre bilder om jag väckte dessa kameror. Istället skulle det bli färre bilder, många missade möjligheter, en massa blask med kemikalier och misslyckade framkallningar, osv. Vägen till en återuppväckt förmåga att hantera den analoga fotografin riskerar att bli lång. Är inte risken då att jag förbrukar en massa viktig foto-energi på detta, istället för att vara ute och plåta? Mina söta analoga kameror får sova vidare. En möjlig delmängd att väcka kan vara mina Canon FD-gluggar. Om jag köper en Nex-6, X-E1 eller annan kamera med utbytbar optik, samt en adapter. Men jag tror inte det blir bättre bilder då heller, så Ni har nog anat vartåt jag lutar. /Hans
Svar från Benganbus 2012-10-03 12:50
De va ett väldigt långt försvarstal... :)
Jag åker in till sta'n snart med en M Leica, Zeiss 35-optik och Tri-X!
Utan några som helst leveranskrav! :)
B)
Hans Wahlgren 2012-10-03 14:37
Är Leican regntätad då? Vi har spöregn, en väderform som tyvärr är underrepresenterad i bildbanken.
Bengan 2012-10-03 22:55
Hans!
M Leican hänger under jackan, med blixlåset bara lätt uppdraget på jackan, kameran går då lätt att ta fram, och dagen till ära, regnet alltså, så blev det motljuskydd på optiken! Och med ett paraply i handen, vänster hand, så sköter jag M Leican med höger hand, lätt som en plätt! :) Och några regndroppar på M Leican, det ser bara daggfriskt och fräscht ut! :)
Väldigt fina kameror Bengan! Även om de är kromade..jag gillar nog bäst svarta och jag vet ju att du har en fin svart M6:a och en svart OM.. Själv har jag gjort som Joakim K E Johansson, skaffat mig en svart Pentax MX! Så liten, så snygg, mindre kropp än M6.. Väntar på första färgnegativen, sen laddar jag med TX! =)

Ska väl såklart erkänna att din blogg under några år har inspirerat mitt analoga fotande en del, så tack för det!

Och..jag håller med Hans, det borde finnas mer stormiga regnbilder att titta på...men det tar emot att trotsa väder och riskera kameror..kanske vore det bra isf att skaffa en Pentax LX som ska klara tuffa förhållanden..paraply i ena handen, kameran i andra. Det kanske vore något för mig. =)
Bengan 2012-10-03 23:09
Tack Robin!
Man får ett litet annt förhållningssätt till fotograferandet när man fotar analogt! Jag har tillsammans med några andra avikande fotografer försökt bena ut vad det är, men inte lyckats riktigt! Men man kommer nog in i ett annat fototempo, och då det går litet långsammare, då hinner man med saker som man inte hinner med då man fotar digitalt...!? Så kanske man kan sammanfatta det hela! Eller jag försöker att sammanfatta det hela så!

De e nå't lurt med det analoga, dels så går det inte att fota så fort som med det digitala, och inte heller blir det så många eller så knivskarpa bilder, men det finns nå't annat.... (Och se'n måste man ju framkalla filmen också)
2012-10-04 09:06   Joakim Målare
Bengan skrev: "De e nå't lurt med det analoga, dels så går det inte att fota så fort som med det digitala, och inte heller blir det så många eller så knivskarpa bilder, men det finns nå't annat...."

För mig handlar det om att kemiska fotografier blir fysiska objekt. Det blir något konkret som man kan hålla i. Man kan inte knäppa med fingrarna (eller trycka på en knapp) för att det ska försvinna. Det är helt enkelt en taktil aspekt som tilltalar mitt stenåldershjärta. Människan är innerst inne inte så modern, även om nya uppfinningar alltid fascinerar. Förändring på djupet tar tid, vare sig man vill eller inte.

Men det är inte alla som bryr sig om det där, det respekterar jag.
I fotoskolan/Fotroguiden nämns i förbifarten det här med gamla kamerors härliga sökare. Visst är det märkvärdigt att en Olympus OM-1 från 1970-talet slår allt som finns på marknaden i dag vad det gäller sökaren. Går tekniken bakåt?(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg