Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1788 / Gamla saker blir trender, eller fortsätter att finnas utan att man märker det!

 

 

 

 


Såg en bild på en racercykel i en annons för nå'n vecka sedan. Retrocykel stod det i annonsen.
Och det som va retro, som jag fattade det, de va att cykeln hade ett övre ramrör som va horisontellt, i stället för sluttande från styret och ned mot sadeln som är vanligt numera!
Mao, retroracercykeln såg ut som mina racercyklar jag har i garaget!  :)

Nu läste jag i nya numret av Fotosidan Magasin (nummer 5) "Börja fota med film! Varför analogt? Analoga tips!"  Det här kan man väl kalla retrofoto också!
Fast jag har svårt att kalla det så!

Och mina "gamla" Italienska vadringsskor som är i läder, det är väl också Retro, nu när det finns nya och "bättre" material!? (Men jag tänker slita ut dom här innan jag köper nya i alla fall)

Och tittade i en inredningstidning, vad gäller kök, och att det är inne att bygga om sitt kök till 1940 och 1950-tals stuk.  Jaha, vad e det för märkvärdigt med dom köken då? Visst e vårt kök litet, men vedspisen tar vi inte bort för att bara göra nå't nyare 1950-tals kök!  ;) 

Nåja, lever man tillräckligt länge, så blir nog det mesta Retro! Fast det går nog snabbare numera, att saker blir retro alltså, för det finns pengar att tjäna på Retroandet! :)


Men vad gäller retro och film och analogt, så kommer jag ihåg för några år sedan, här på Fotosidan alltså, hur många debattörer förklarade att det analoga va helt slut, snart finns det ingen film att köpa heller, så det va bäst att snabbt sluta med det där gamla och omoderna sättet att fota!

Och jag träffar numera även fotografer som undrar, "Film...?  Finns det fortfarande film att köpa?"

Framtiden är svår att sia om, och man kan inte hålla reda på allt som händer, men hur som helst, jag tycker att en mångfald och en stor spännvidd på det mesta är spännande, både vad gäller fotografi och åsikter!

Å så e det litet kul att vara trendig, även om det e oplanerat! :)


/Bengan

 

 

Grövelsjön, se'n höst 2011. Roffe står blickstilla och lyssnar!  Och han håller alltid ena benet/tassen så här när han står blickstilla och lyssnar!

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-02 08:29 | Läst 3552 ggr. | Permalink
Får frågan om film finns att köpa, nästan dagligen. Får även kommentaren,-du har ju en riktig kamera, av unga människor. Spelade skivor på en tillställning häromåret och hade med mig en väska med cd-skivor och några vinylplattor. Fram kom en kille och började prata. Han kommenterade inte vinylplattorna, för det är trendigt bland yngre, men han utbrast spontant -va! har du gamla cd-skivor? Man vet ju inte vilket ben man ska stå på för att hänga med
froderberg 2012-10-02 10:02
Det är 30 år sedan CD:n kom (och DN har hunnit glömma att det inte stavas CD-skiva). En kväll 1986 var jag hos pappas kompis för att lyssna på CD. han stoppade CD:n i en Philips-spelare som kostade närmare 7.000 kronor. Det var magiskt. Jag frågade hur lång speltid det var på var sida...
Du får väl ta och stoppa en rulle Rollei Retro i kameran och känna efter på riktigt :)
Ja, analog fotografering har snarare växt än minskat de senaste fem åren. Jag blev uppriktigt glad att t ex Rolleiflex tillverkas igen. Photax och andra återförsäljare får det bättre och bättre ju längre tiden går då trenden med analogt fortsätter att växa.

Jag personligen är högt fascinerad av analogt sedan jag kikade djupare ner i det kaninhålet. Många häpnar över att det fortfarande går att köpa film. Och framför allt, att det går att få framkallat negativ.

Riktigt trevligt att se Roffe vid mina spontana besök i din blogg. :-)
Fast film/fotopappertillverkarna försvinner fortfarande. Fotokemika som gör Efke-filmerna och Emaks/Varycon-papperena ska läggas ner just nu (eller har redan slutat producera). Produkterna säljs även under namnen Adox CHS film och Adox Nuance/Adox Varioclassic. Kodak vill sälja ut sin filmtillverkning också och lyckas inte det försvinner väl både Tri-X och T-Max från marknaden? Fast jag hörde på Photax att de fått meddelande från Kodak att det fanns flera intressenter som vill köpa deras filmproduktion. Man har även fått igång en gammal Agfamaskin i Tyskland och producerar där återigen Agfa Multicontrast papper under namnet Adox MCC. Och man försöker även få igång nyproduktion av Fortes Polywarmtone. Ilford har fått mer att göra då många fabrikat (Adox, Bergger m.fl producerar papper där). Foma tror jag också går rätt bra och de har ju några filmer med riktig retro-katraktär samt en ny T-kornsfilm som är kanon. Deras papper är också riktigt bra och de säljer säkert mycket av det också.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Man kan nog påstå att allt som kommer tillbaka då och då är tidlöst =)
Kommer du ihåg det papperslösa kontoret? Har aldrig varit mer papper på kontoret än efter detta införande. ;)
Filmen är död?! Så länge som den analoga fotografin erbjuder en lugnare och efterfrågad ingång till fotografin kommer nog filmen att vara som papper i det papperslösa kontoret. ;)
-affe
Bengan 2012-10-02 17:26
Å man kanske inte litade på att ha grejerna i en dator?
Bäst att skriva ut det så man har det i handen! :)
Filmen lever!
Ju äldre man blir desto gladare blir man för retrotrenden. Allt gammalt mög man samlat på sig är plötsligt helt "rätt". Till sist blir man kanske t.o.m "rätt" själv, men jag betvivlar det.
Det är inte alla som tänker på att man inte har film i kameran. Det har hänt att något blivit trilsk på mig när jag tagit bilder. Jag har många gånger sagt "jag har inte film i kameran" då ser de så nöjda ut.

Visst går det att köpa film. Min make är analogfotograf. Det är värre tydligen få tag i bra papper numera.

Härligt för har man en del kläder med mera även inom heminredning så blir det trendigt igen.

Känner igen det där med hunden. Skönt slippa ha koppel. En hund av denna ras skulle jag hålla en gång där det var mycket låg fjällbjörk och sälj. Du milde hunden for rundor och jag efter. Där var någon lukt den fått spår på. Till slut kunde varken jag eller hunden klara det hela så matte fick komma till undsättning. Härligt med bilder som ger mig nostalgiska tankar.

Ha det gott
Gun-Inger(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg