Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1786 / "Sökaren är vad som särskiljer kameran från allt annat på marknaden utom Leica M9"

 

 

 

 

 

 

"Sökaren är ett riktigt starkt kort och det största skälet att köpa kameran för många. Om något år kommer vi säkert se fler kameror som tar efter denna teknik".  Så här skriver Magnus Fröderberg om Fuji X100.

Men den enda tillverkaren som fortsatte med den här typen av sökare va ju Fuji själv med sin X-Pro1. Jag tycker det är konstigt, för den här optiska sökaren är en tillgång, bla när det är soligt och ljust ute! Men även i andra sammanhang.

Jag har prövat den elektroniska sökaren på vintern när det är snö och soligt, tex vid skidåkning i fjällen, skridskoåkning och liknade, men det fungerar mycket dåligt! Och att försöka fota med hjälp av displayen vid snömotiv i strålande sol, lycka till! ;)

Så jag tycker den här optiska sökaren på Fuji X100 är mycket bra och praktisk! 
Funkar från källarfoton till fjällfoton! ;)

 

 

 

Källarfoto! ;)

 

 

 

Fjällfoto!

 


Men ändå, tycker nog att det är konstigt att inte fler kameratillverkare använder den här utmärkta sökarkonstruktionen!?

Hur som helst, jag är i alla fall mycket nöjd med universalsökaren på Fuji X100!

/Bengan

 

Ps. Magnus artikel om Fuji X100  http://www.fotosidan.se/cldoc/test-fujifilm-x100.htm

 

 

Inlagt 2012-10-01 07:43 | Läst 2931 ggr. | Permalink
Det verkar som Fuji funkar bäst på bergsbilder.
Det blir toppenbilder ;)
Egentligen borde kamerasökaren byta namn till motivfinnaren.
Skämtar
Hans
Stolthet, kanske. Kan/vill inte erkänna att någon annat kommit på något riktigt bra?
Eller så är det som vanligt. Någon ekonom som tycker det är mycket billigare med bara en skärm.
Jag provade en X-pro nu i helgen och upptäckte precis samma sak - i starkt solsken är OVF det enda som funkar. Det är väl iofs möjligt att andra tillverkade fått till sin EVF bättre, men jag är inte beredd att helt släppa det optiska.

Väldans fint knäpp på fjälltoppen. Höjdarbild!
/Jimmy
Fjällbilden är toppen!
Fjällbilden är suverän!

Ang sökaren i en "riktig" mätsökarkamera så är den svårt och dyrt att konstruera och producera. Dessutom blir det lite klumpigt. Du kan ju jämföra storleken på X-Pro1 med X-E1 eller andra kameror som har elektronisk sökare. X-Pro1 är en bumling som är svår att förlika sig med pga storleken, sökaren är nog huvudsakligen boven i dramat.

Det här med att förverkliga drömmar och skaffa "den slutliga lösningen" är ett intressant problem att fundera på. Jag funderar mycket på om man ska gå "all in", dvs köpa en Leica M9. Men jag är mer än tveksam. I min ungdom drömde jag om att äga en Porsche. Senare i livet fanns en 911 i familjens ägo under ett antal år, men inte 17 var det så speciellt. Sammaledes drömde jag i många år om en Citroën och vi köpte en XM 1992. Skapelsens krona trodde jag, men det var en bil som mest kördes mellan bostaden och verkstaden.

Ergo, till någon överbevisar mig, är att vissa myter ska man inte gå på, vissa saker ska få förbli drömmar och mår bäst av att inte förverkligas. Jag är övertygad om att sökaren i en Leica har sina fördelar, men är det värt 60 kkr? Är den kameran så perfekt i alla övriga avseenden att det är ett köp som räcker livet ut? Annars kan man ju dela upp 60 kkr i fyra högar och genom åren skaffa fyra kameror allteftersom tiden går och utvecklingen driver fram nya lösningar. Den digitala världen är ju inte stabil, på samma vis som den filmbaserade. X-E1 skall utvärderas i jämförelse med NEX-6, se'n får vi se!
Svar från Benganbus 2012-10-01 14:35
Jag tycker många försvarar tillverkarna ;) "Det är svårt att göra!" ;)
Så vad det för några år sedan också vad gäller sensorer och det sk ljusavfallallet i hörnen,
och vad gäller 24x36-sensor på mätsökarkamera innan Leica kom med sin M9!

Fuji X1oo är inte speciellt stor, och med all den teknik som finns så borde det gå att göra en kamera i samma storlek med en optisk och digital sökare för Leica-objektiv tex!

Kunskapen finns nog, men tillverkarna vill suga ut det mesta av varje produkt innan man kommer med nå't nytt!
Och det är väl inte så konstigt egentligen, för det verkar ju funka!

Jag sitter i alla fall nöjd! Fuji X100 känns bra! Påminner mycket om min M Leica med 35 mm!
/B(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg