Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1784 / Det här med boxningsbilder, färg eller svartvitt?

 

 

 

 

 

Eriksdalshallen 1964


Vet inte om det har med mina tidiga boxningsbilder att göra, som va i svartvitt, att jag tycker svartvitt passar bättre för boxningsbilder!? Och att fota saker man själv upplevt, både tidigare och nu, och sedan försöka förmedla en självupplevd känsla till betraktaren via bilder?
Hur skall betraktaren kunna förstå det här om inte betraktaren själv upplevt något liknande?
Men man får försöka i alla fall! :)

 

 

 

Lägger i alla fall några bilder från Kocksgatan 24, Hammarby IF Boxning i bloggen, bilder både i färg och svartvitt för påseende!
Så vad skall det vara i boxning, svartvita eller färgbilder?   :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-09-29 12:03 | Läst 13688 ggr. | Permalink
Första bilden helt klart en vinnare i Svartvitt den har ju känsla, avskalat och bara nu /bert
Den första tror jag du visat förr och den är helt underbar!
Ha det gott!
ewa
Fota på Bengt. Tänk inte för mycket. Jobba med det du känner för.
Kontinuiteten förstärks av att du använder samma teknik.
Tycker
/Hans
Tycker överlag att dina nya boxningsbilder funkar bättre i färg. De gamla går dock inte att tänka sig i nåt annat än svartvitt.

Lite synd bara att du bränner ut högdagrarna när du kör Jpeg ;) Men skämt och sido, det blir faktiskt skillnad, kolla här:

http://www.fotosidan.se/blogs/kuno/k-jpg-eller-raw-en-oplanerad.htm
syntax 2012-09-29 13:09
RAW-filen i din blogg närmar sig det dynamiska omfång som en bra negativ färgfilm förfogar över - exempelvis Kodak Portra 160 eller Fuji Reala 100 skannad till JPG.
Johan Pihl 2012-09-29 20:07
Det är inte min blogg, Peter. Jag har själv aldrig provat på raw-konvertering, tyvärr. Men jag håller med dig.
syntax 2012-09-29 20:53
OJ - det måste vara den där djävla tyska doktorn som är på besök - han Altzheimer!
Sv alla gånger :)
Fastnar direkt för den första bilden. Den ska vara svartvit och den är helt fenomenal. En mycket proffsig bild!
Hälsningar Lena
Absolut svartvit!
Tycker nog att alla gamla boxningsbilder, ofta tagna med en Graflex som sitter på näthinnan sätter standard för vad jag tycker är bra. Dina gamla svartvita är också mycket bra.

Om man bortser från den första gillar jag nog färgbilderna bäst. Kommer du ihåg reportagen i Life från Kubanska träningslokaler och nästan alltid fotade i färg;)

/Stephan
Jag tycker man kommer närmare känslan med svartvitt. Boxning är en rå sport och det uppfattas lättare utan färg, tycker jag.
Det är vårt ständiga dilemma färg eller sv.
Gillar bilderna sv. kör i RAW och konvertera det går att göra så mycket mer.
Göran
Ända sedan jag såg Tjuren från Bronx första gången för massor av år sedan är boxning en svartvit sport för mig. Det kan också ha att göra med att svartvita bilder gör sig bra i det hårda ljuset från boxningsringen ...
Jag tycker att färg funkar bra också, kanske kan du laborera lite med färgerna för att få ett lite "svettigare och skitigare" uttryck? Det kunde ju också bli en kul grej att de gamla bilderna är svartvita och de nya i färg, tänkte på om du gör en utställning eller en bok.
-affe
Färg ger ett för realistiskt intryck, medan svartvitt har distans på något sätt. Dessutom domineras färgbilderna av de skarpa färgerna, medan man i den svartvita versionen anar deras koncentration inför matchen.
Jag föredrar helt klart svartvitt.
Tack för alla trevliga synpunkter, som gör det både lättare och svårare! :)
Hälsningar Bengan
Jag känner mig som åsnan mellan hötapparna, färg eller svartvitt, trots att jag tagit så mycket svartvitt genom åren. Då reflekterade man inte. Ekonomin var ju viktig också. Men nu?
Intervjun med Bruce Gilden innehåller några rader om detta: (BG=Bruce G, KL= Kate Levy)

http://daylightbooks.org/blog/2012/8/28/1471

BG: Well you donʼt want to do it at the same time, do you?( Färg OCH svartvitt / JKw) When I see something I react, I see it in black and white. When you see something in color you think, “oh that guyʼs got a red shirt, sheʼs got a nice red this or that.”

KL: And that becomes the trump over the actual content, or form?

BG: Exactly.

KL: It makes for weaker content in the pictures...

BG: I donʼt want to say weaker pictures. It just changes the modus operandi. Maybe Iʼm a black-and-white photographer due to black and white television. Having said that, there are some things that do work better in color. For most though, this is not true.
Så enkelt är det inte - min käre Dr. Watson!

Svart-vitt eller färg för ett visst motivområde... Det går inte.
Färg eller svartvitt är bara en del av de val som fotografen måste göra. Det kan bli helt olika budskap, allt eftersom det man väljer. Tekniskt sett kan man välja efteråt i dagens digitala värld. Vi som har accepterat och tagit till oss RAW-formatet kan välja hemmavid hur verkligheten i färg ska se ut på bild. Därför är det en bra strategi att alltid fota i färg - RAW plus JPEG. Minnesutrymme kostar ca. 1,5 öre per bild i högsta kvalitet. De gamla negativarken var betydligt dyrare!

Gestaltningen av en upplevelse är mycket viktigare! Möjligen kan det vara så att man plåtar annorlunda om man tänker svart-vitt. Men eftersom de flesta av oss inte är färgblinda håller jag tills vidare fast vid strategin att alltid foto i RAW och ta det slutgiltiga beslutet vid "framkallningen". Jag tror att man som fotograf har väldigt svårt att "stänga av" sitt färgseende som ev. skulle kunna gynna en bättre svartvit tolkning av det man ser.

Plåta alltid i RAW + JPEG (för ev. snabba beställningar...) och spara hela det digitala negativet för eftervärlden - dvs RAW-filen. Allt annat är bara dumt och små-snålt!(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg