Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1782 / Hur mycket kamera behöver man egentligen?

 

 

 

 


 

Nu kan det här vara känsliga saker att skriva om, speciellt i en fotovärld där det ständigt kommer nya och förbättrade kameror, men kan inte låta bli, bla då jag den senaste tiden blivit påmind om att skäligen enkla och äldre digitalkameror ändå verkar fungera utmärkt.

Jag har sett fotografer använda "ålderstigna" kameror, och då menar jag typ tre till fyra år gamla digitalkameror, flera av dom i storlek och utseende som en färglad liten tvålkopp, och med en så'n kamera ta utställningsbilder i 40 x 50 cm som uppmärksammas! Jag har träffat flera fotografer av den här kategorin de senaste månaderna!

 

 

 

 

Nu finns det säkert olika skäl till att ha en kamera, det förstår jag, eller att vilja köpa nytt, det förstår jag också, men kan inte låta bli att fundera på det här efter att ha sett de här "tvålkopps-fotografernas" bilder.

Fick mig också en tankeställare när min fru kom hem med Gotlandsbilder fotade med en Iphone! Jag visar tre av bilderna här!   Å min fru fotar för övrigt mycket sällan, så jag fick visa henne några finesser på Iphonen innan hon for iväg!  :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-09-28 08:42 | Läst 8199 ggr. | Permalink
Kamerabehovet är omvänt proportionellt mot fotografens skicklighet. En bra fotograf kan ta bilder med vad som helst. Sämre fotografer behöver lite bättre grejer. Vi som har det extra svårt behöver proffsutrustning.
Svar från Benganbus   2012-09-28 09:20
Roligt formulerat! :)
Skall berätta det här för min fru! Om "vad som helst alltså!" ;)
För jag tycker inte Iphone e nå'n riktig kamera! ;)
En kamera skall se ut som en kamera! ;)
/B
Fina bilder, kan faen tro dom är tagna med värsta, dyraste kameran.
Med vänlig hälsning
Svar från Benganbus   2012-09-28 12:34
Tack Hans-Åke!
Mvh Bengan
Håller med Per H.

Det gäller att se bilden, huvudsaken att man något att fotografera med, med sig.
Fast det är roligt med prylar :)
Intressant inlägg! Och fina bilder... Anders Petersens fantastiska fotografier är ju tagna med en liten analog kompaktkamera och Carter Bresson plåtade ju med en enkel Leica utan några särskilda krusiduller. Den bästa kameran är ju den som man har med sig... Exvis mobilen. Ha det gött!
Svar från Benganbus   2012-09-28 12:15
Det blir även svåra och känsliga frågor för mig själv...
Å min fru, om hon ser det här, kommer såklart att haka på det hela! :)

Men tror det är viktigt att tänka på det här då man kanske tappar fotolusten ett tag, eller då man tycker att det inte händer något. En ny kamera är ofta inte lösningen! De blir bara som en slags tröst!

Jag känner nog så här, att efter att sett bilderna av de här fotograferna, "Tvålkoppsfotograferna" alltså!
Lösningen finns nog inne i en själv!
Och då är det inte en ny kamera som behöver inhandlas, utan mera nya fotopolare! ;)
/B
Hans Wahlgren   2012-09-28 13:39
Bengt, där satte Du huvudet på spiken! Det är inte nya prylar utan polare som krävs. Det behövs inte alltid nya polare heller, utan det funkar bra med gamla polare också, så länge mötet med polare tillför ny energi. Energi och idéer är vad fotograferingen behöver för att hållas vital. Inte nya prylar, dom blir snabbt gamla och så är det vardag igen.
Svar från Benganbus   2012-09-28 17:08
Det här gäller i de flesta sammanhang om man vill utvecklas!
Jag utvecklas mer i sällskap med bättre skidåkare, bättre golfsspelare, bättre fotografer!
Så det gäller att byta sällskap, i stället för att byta golfklubbor eller kamera! ;) :)
B)
Det går helt klart att ta helt ok bilder med en iFåne men någon billig kamera är det inte. Det går att köpa fickvänliga digitala kompaktkameror för 299 kronor som ger betydligt bättre bildkvalitet än en iFåne.
/Mikael Good
Jaha, så pass.... :) Jag tror inte att man ska överdriva "kamerabehovet". Det handlar nog mycket om under vilka förhållanden man plåtar. I de bättre så håller en "tvålkopp" ganska långt. Har själv två gamla Sony tvålkoppar, den första inköpt i Japan 2001 och på 3 Mpix, den andra på 8 Mpix. Båda, levererar klart godkända bilder. Speciellt den sistnämnda. Jag tror jag vet vilken "tvålkopp" du syftar på, och de bilderna såg man ju i Gnesta. Väldigt fina och talande.
Hellre en tvålkopp i fickan än en klump på hyllan! /Peter
Klockrena bilder! Särskilt den första med barnet. Din fru verkar vara en riktig talang....och Iphonen imponerar. Kanske dags att gå till fotobutiken och köpa en "riktig" kamera till hustrun...varför inte en RX100..;-)
Svar från Benganbus   2012-09-28 11:52
Min fru bryr sig inte så mycket om kameror, på gott och ont! :) Köpte en liten, liten kompaktkamera för film med Zeiss-optik för c:a femton år sedan till henne. Hon tog väl två rullar med den på en resa, se'n dess har den legat i byrålådan. Hon använder Iphonen ganska mycket, och tyckte det va kul och praktiskt att det finns "kamera" i den också när hon va på Gotland....
Så e leget liksom!
/B
Grattis till din frus fina bilder. Intressant inlägg detta med kameror. Bodde i Fagersta under 50- 60 talet. Mitt fotointresse var brinnande. För att få bra bildkvalite behövde man en bra kamera. Det var Rolleiflex eller -cord, plus Leica, som på den tiden såg till att uppfylla detta. Det dök inte upp nya modeller varje år, så vi slapp diskutera kameror och deras nyheter. Diskussionerna gällde mera bilder, och deras uppbyggnad. Vad diskuterar man i dag ? Som nu litet äldre, hör jag knappt någon annan diskussion än teknik. Det gäller snabbt att skaffa sig kunskap om de nyheter som dyker upp. Tappar vi inte litet av glädjen med själva fotandet, då vi låter kameratekniken bli nästan en hobby i hobbyn ? Träffade nyligen en dylik tenniknörd. Var intresserad att även få se hans bilder. Tyvärr han hade inte mycket att komma med. Mvh / Hans
Svar från Benganbus   2012-09-28 12:03
Tack Hans!
Tror det finns en stor spännvidd bland fotograferna, kanske större spännvidd än förr...?
Och tillverkarna haussar såklart upp det hela med nya modeller hela tiden!
Och tillverkarna vill såklart att alla skall "fotografera"!

Jag kan väl känna av det här när jag träffar mina Junior-polare till fotografer (juniorer = 70-)
Dom pratar ibland om en ny teknik som jag inte hajar ett dugg av! ;)
Men dom e snälla nog att hjälpa mig att ställa in min X100 till och från när jag kör fast!
Fast jag kanske skulle ha klarat av det själv.... ;) :)

Men jag känner också det du säger, det är mycket teknik numera!
Därför känns det spännande att träffa dom här fotograferna som bara tar bilder!
Med en "liten röd digital tvålkopp!"
Respekt liksom!
/Bengan
Grymt bra bilder, IP4 är en bra kamera.
Svar från Benganbus   2012-09-28 12:06
Tack! Skall hälsa min fru det!
/Bengan
2012-09-28 13:30   Oscar Stahle
Gjorde ett "kap" på Media Markt i Lund för ett par veckor sedan - en Ricoh GRD III för 1490:- !! Hade hört talas om att den skulle vara perfekt för "gatufoto" mm. Har nu tagit ett 100-tal sådana bilder och jämfört dom med dom jag tagit med min M9 med Summicron 35/2 ASPH. Huuuu vilken skillnad i skärpa !! Trodde aldrig att det skulle vara så stor skillnad när man bara tittar på en dataskärm.... Tittar jag sedan på ett 100% utsnitt är skillnaden verkligen stor. Man får vad man betalar för brukar det ju heta och senstorlek har uppenbarligen stor betydelse. Nu skall jag sälja GRDn för 1500 till en hugad spekulant och kommer bara köra Leica M9 i fortsättningen. Här är en (bra?) gatubild tagen med den kameran - http://www.flickr.com/photos/34568098@N04/5965956095/sizes/z/in/set-72157625324524170/
Hur mycket kamera behöver man egentligen numera?
Det beror väl på vilken "man" det är som behöver. Det man behöver för tekniskt acceptabla bilder, och det man behöver för en givande, rolig, och innehållsrik hobby, är två väldigt olika saker.
Ja ibland undrar man Jag kanske inte håller med om att de första digitalkamerorna var särskilt bra för jag hade en av de första Kodak kamerorna som kom och då fick man ha tålamod,Det var ett fast inbyggt minne som det tog flera minuter att ladda in en bild i minnet det tog på nerverna när man skulle ta en ny bild och bilderna var brusiga och färglösa
Ken //
kul å läsa olika bloggar där folk snöar in på tekniken när bilden står över ALLT....trevlig helg.mvh ronny
Kameramobilen är en oumbärlig del i apparater som har kommit att kallas "smartphone". Jag tror att de användare som kan göra bruk av de fina kameror som följer med "fickdatorn" är de verkliga vinnarna i teknikutvecklingen.

För övrigt tror jag att vi ska jobba heltid med att utveckla sensorn som sitter fäst inne i kraniet ;)
Har du "finkameran" med är det så mycket bättre

/H(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg