Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1778 / Har det hänt något i fotoväg sedan 1945?

 

 

 

 

 

 

Sitter och tittar i några nummer av tidningen FOTO från 1940-talet, och undrar om det har hänt något? Jovisst, det har hänt en massa under de här åren det ser man, tekniken har gått framåt med stormsteg! Nu kan man ju göra det mesta hemma också, det som man förr fick hjälp med som fotoamatör i fotobutiken. Nu har det digitala gjort allt mycket lättare!

Man behöver tex inte besöka nå'n fotobutik alls längre, inte ens när man köper kameran! Och det är mycket annat man kan göra hemmifrån numera, gå på banken, beställa mat, beställa vin, kläder osv, så några butiker behövs ju egentligen inte, man kan göra det mesta hemifrån! Gå på bio hemma också! Och jobba hemifrån kan man ju också göra!  Man behöver nog inte gå ut alls....?
Nåja, man kanske måste ut och fota nå'n gång! ;)

 

Ok, här kommer en liten fototidsresa!

 

Annonser fanns det såklart också förr i tidningarna! (Den här annonsen e från tidigt 1950-tal)

 

 

 

Och teknik skrevs det om även då!

 

 

 

Och bilder från exotiska resemål, fast då va dom nog mer exotiska då, både bilder och resemål.

 

 

 

Och amatörbilderna, tycker jag ändå va ganska moderna, jag menar att dom skulle nog ha funkat på FS även i dag!?

 

 

 

 

 

 

 

 

Och det va litet stil på skribenterna i tidningarna förr också! Kolla namnet!  :)  Och vid insändare till tidningen så startade man med, Herr Redaktör!  :)

 

 

 

Å en Contax III med Sonnar T 1,5/5 cm kostade c:a 1900 kr.  (En Leica III med Summitar kostade c:a 1100 kr)

 

 

 

 

Fast jag skulle nog valt den här kombinationen. Contax II med 3,5 cm och en extrasökare. Litet mer gatufotostuk liksom! :)

Det här att titta i gamla fototidningar, det är intressant! Men en sak som det knappt fanns i några tidningar då, det va kameratester...


Ok, slut för denna gången!

/Bengan

 

Ps. Bäst att lägga till en bild på Roffe, annars blir det klagomål!  ;)

 

 

 

Inlagt 2012-09-25 18:51 | Läst 3228 ggr. | Permalink
Kul och intressant tillbakablick :-)
Hej - oj, så kul att se hur tidningen såg på den tiden med artiklar och annonser - som på annonsen på andra bilden på kamerorna - jag köpte på auktion i går en Rolleicord i hyfsat skick som ska spännande testa! /Sören
Jo, det var tider det. Grejerna var dyra, och det var meningen att man skulle ha dom länge. Gick något mot förmodan sönder, så servade man sin fina kamera. Sålunda hade vi en inhemsk servicebransch som gav massor av jobb. Och herr redaktörn - det var i regel en barsk och kunnig man. Om någon skrev skit, så slängde han det i papperskorgen. Sålunda slapp läsaren befatta sig med den saken.
Allt var minsann inte bättre förr, men en och annan sak var nog det.
Enda skillnaden verkar vara att bilderna var svartvita 1945. Annars, efter vad man kan se, minst lika intressanta som bilderna i dagens FOTO och på Fotosidan.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Kul läsning och kul att min Contessa var med (användes i Portugal i somras).
Skönt avslappnad stil på Roffe
Jag köpte en inbunden årgång av Foto för något år sedan
Intressant och spännande läsning
Mycket roligt att se de de här gamla uppslagen av en fototidning som ännu idag håller stilen!

Som jag skrivit tidigare i inlägg på Fotosidan finns det just nu bara en som förtjänar epitetet: Sveriges bästa fototidning. Och det gäller just tidningen FOTO. Den tidningen håller stilen och sysslar inte bara med teknik utan också med själva bilden. Gärna med ett internationellt perspektiv. Det har jag ord på från Magnus Fröderberg. Och trycket är utmärkt bra.
Grundaren? Greve Lennart Bernadotte.

Får jag bli litet personlig? (ingen säjer nej...)

När jag jobbade, som en av många, som officiell representant för Sverige - jag var teknisk attaché i Bonn under åren 1990-1995 - så blev jag inbjuden till Mainau och Lennart Bernadotte i samband med ett evanemang som kallades "Nobelpris- dagarna" vid Bodensjön. Där fanns massor av inbjudna studenter från hela världen. Det hölls seminarier och konferenser med nobelpristagare och studenter som vi gamlingar dock inte tilläts delta i. Och det tycker jag var ganska bra. Poängen var att låta ungdomarna komma loss och inte bli hämmade av gamla stötar från sina resp. hemländer. Studenterna fick direkt access till världens bästa forskare.

Men i alla fall... när jag vid efterföljande mottagning på ön Mainau fick en liten pratstund med Lennart Bernadotte passade jag förstås på att påminna om hans tid som fotograf, grundare och chefredaktör för tidningen FOTO. Han mindes den tiden med välbehag!
Som överdrivet diskret hade jag tyärr ingen kamera med mig, vilket jag nu ångrar. Och mobilerna hade då för tiden ingen kamera inbyggd.

Till slut: Lasse Janson är en förträfflig fotograf och handlare på Upplandsgatan i Stockholm. Vid ett besök för en tid sen fick jag syn på hans exponering av tidningen FOTO - äldre upplagor i linneband.

Mitt födelseår? 1944. Jag sa att jag köpt ett par ex från det året på loppis, Hötorget.

Lasse gick till kontoret... och gav mig hela årgången 1944. Man tackar och bugar, Lasse!

Kanske jag skannar en del av fyndet för bloggen. Upphovsrätten bör väl vara utgången.
Jo, gamla nummer av FOTO är trevliga att titta i. Jag har några gamla jämnåriga liggande. Inte minst annonserna är kul att läsa. Även den den tidens bildideal kan vara trevligt att titta på. I alla fall när man samtidigt känner lukten av gammal trycksvärta. :-)

Däremot blev det ett fel i andra bildens annons. Finn felet! ;-)
syntax 2012-09-26 09:15
Flera fel! Det är inte en Ikonta 6x6, och det som sägs vara en Leica IIIf, är en Leica IIIc. Den mänskliga faktorn kanske jobbade där (men nu vet väl knappast någon vad en faktor var för slags yrkesman).
ojanson 2012-09-26 10:29
Där ser man. IIIc upptäckte jag inte (i det här trycket), men fadäsen med Ikonta 35:an var ju uppenbar.
syntax 2012-09-26 10:54
Att det inte är en Leica IIIf syns även i detta luddiga tryck på slutartidsknappen. Kalenderbiteriet förnekar sig inte!
ojanson 2012-09-26 11:52
Jodå. Jag vet nog skillnaden. Upptäckte det bara inte förrän jag förstorade lite.
Jag förstår att de kunde lämna garanti på sina kameror (annonsen, bild 2). Har just införskaffat mig en Super Ikonta IV som visserligen kommer från sent femtiotal, men hej vad den går så här drygt femtio år senare!
ojanson 2012-09-26 10:49
Funkar ljusmätaren också?
syntax 2012-09-26 10:57
En riktig fickkamera för mellanformat - och visst blir det vidunderliga bildfiler av så stora negativ.
hurf 2012-09-26 10:58
Olle: Japp, tillfredsställande dessutom. Jag har mätt och jämfört med mätaren på min Pentax 67II. De mätte precis lika. Har ingen ljusmätare att jämföra med, men jag tycker Pentaxen mäter bra. Tittar jag på bilderna tycker jag också att det ser "rätt" ut.

Men visst, kameran såldes av Jurgen (certo6.com) som ju fixar till och putsar lite på den innan han skickar den.

Peter: Ja, jag är helnöjd. Jag ville ha en mindre kamera (jämfört med ovan nämnda Pentax).(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg