Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1768 / Internet kanske begränsar fantasin ibland, och det kanske inte e så dumt!?

 

 

Å de e kanske fler som känner så här, vad vet jag, men jag kan ju bara tala för mej själv, men jag har en begränsningskänsla i ryggen när jag skriver på webben, och speciellt när jag skriver i bloggar. Men det här har jag nog haft med mig under många år, även före internet alltså.

En händelse i sammanhanget som jag speciellt kommer ihåg det va när jag jobbade som skidlärare och hade nyss gått ut Bosön och stod där framför en skidgrupp i strålande sol i Jämtland!  :)  Och man visste ju såklart hur man skulle ställa upp gruppen!  Dom skulle stå i medvind, inte ha solen i ansiktet, och jag fick inte ha solglasögon på mig, och jag skulle ha lärt mig deras förnamn efter första presentationen! Man stod som på en teaterscen liksom! ;)

Och jag började att tala om vikten av uppvärmning och började berätta varför det va viktigt, närmade mig muskelnivå, då jag plötsligt sansade mig litet, utan att nå'n märkte nå't hoppas jag.....
Om jag säger så här, här stod ett antal människor i 30-60 års åldern framför mig, och jag visste inget om dom och vad dom sysslade med!  Ni fattar faran va!
En av de här trevliga och leende människorna kunde varit forskare i nå't ämne, och kanske visste mer om uppvärmning på muskelnivå än vad jag någonsin kommer att få veta! Så jag fortsatte bara att tala om det som jag hade kunskap om!   :)

Det är samma med internet!
När jag skriver om Thomas-evangeliet, eller om cykel, eller om Leica, eller om varför hjärnan flyttar tillbaka en upplevelse 0,4 sekunder i bland, eller om nå'n spännande udda optik, så vet jag att bland mina läsare finns dom som har mer kunskap i det här än vad jag har! Det kanske kan vara begränsande för fantasin ;) men jag har lärt mig att leva med det här, och har faktiskt hittat en del smarta förbifarter !  :)

Och nu om något helt annat!
Sa i gårdagens blogg att jag ev skulle visa nå't nyframkallat i Tri-X, här är några av dom bilderna!

 

 

 

 

Porträtt Olympus 2/35 mm

 

 

 

 

Christer Strömholm på Fotografiska

 

 

 

 

 

 

 

Motljus Olympus 2/35 mm.

 

Trodde det skulle bli regn hela dagen i dag, men nu skiner solen i Gnesta, så Roffe och jag skall ut på gärdena om några minuter! Det gäller att passa på! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-09-17 11:37 | Läst 2000 ggr. | Permalink
Tri-X 5062 är ju en klassiker. 400TX har förmodligen fått en inblandning av T-korn som gjort att den fått lite finare kornstruktur och (som jag upplever det) 1/3-½ steg lägre känslighet. Ingen dålig film men inte riktigt samma karaktär som 5062, vilken hade mera karaktäristiskt bikubiskt korn. Dock en härlig film fortfarande. Hoppas bara den inte försvinner nu när Kodak ska sälja ut sin filmtillverkning? Har själv annars slutat med den (efter 40 års användande) och gått över till Fomapan 200, som framkallad i Rodinal/R09 blir otroligt bra med ett moderat och inte för dominerande korn (den har moderna T-korn). Har även börjat snegla på nya T-Max 400 (400-2TMY) som jag tycker är snarlik Fomapan 200 med obetydligt större kornstruktur, för att köra den som vinterfilm exponerad efter 800, vilket verkar kunna fungera alldels utmärkt när man framkallar den i Rodinal/R09 1+50. Båda de här filmerna har en svagt finare och mindre dominerande kornstruktur än nya Tri-X. Fomapan 200 dessutom nästan samma känslighet, så jag väljer därför hellre den. Vill jag däremot ha det traditionella råa kornet sätter jag hellre en Fomapan 400 i kameran, då blir det kraft och karaktär i både struktur och svärta.

http://gelatin-silver.blogspot.se/?view=sidebar
Svar från Benganbus 2012-09-17 13:44
Tack för intressant läsning Nils, som såklart sätter ännu mer myror i mitt huvud! ;)
/Bengan
Det där är en vinnande kombo, OM med 2/35 menar jag,
Svar från Benganbus 2012-09-17 13:46
Kul och trevligt kombination,
Olympus OM-1n med 2/35!
/B
syntax 2012-09-17 14:20
Kul att herrarna är nöjda med sina Zuiko 2/35mm MC! Det finns fortfarande en kvar, och en Zuiko 5/200 - de sista av de fabriksnya Olympus OM-gluggar jag hade i lager.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg