Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1757 / Va va det för speciellt med 1960-talet egentligen?

 

 

 

 

 

Lördagskväll 1964



Min fru och jag satt och talade om 1960-talet häromkvällen, fast hon va också inne på 1970-talet. Nu vet jag att alla har sina intressanta årtal, men vi tycker att 1960-talet, och 1970-talet va en  speciell tid, i alla fall i Sverige. Kanske en oskyldig tid på nå't sätt, men full av möjligheter, så upplevde vi det i alla fall! Och då tänker vi på jobb! Att få jobb va inga problem! Och med det följde andra fördelar, man kunde köpa saker, göra saker, man va med liksom!

 

 

 

Utanför Sucken!


Och Tv var igång, musikgrupper bildades varje månad, politiker kunde gå ensamma på sta'n. Se'n fanns det annat som inte fanns, tex mobiltelefoner, många Tv-kanaler, internet, det som vi är vana med numera! 

 

 

 

Kafferast 1964

Men ändå, det kändes som om det viktiga fanns, jobb, och så va det ett lugnare tempo, och det mesta verkade lösa sig! Och man rökte överallt!  :)


Det fanns såklart nackdelar också! Tex att sjukvården hade inte kommit lika långt som nu, och en del annat, men som sagt, det fanns jobb och det var ett annat tempo i samhället som vi tyckte kändes bra!

 

 

 

1963..Tetra...



Ok, inte så mycket till en vetenskaplig analys, bara en känsla, och jag vill inte tillbaka till 1960-talet, för det är inte det som det handlar om, men det va en speciell tid, en säregen tid, helt klart!


/Bengan

Ps. Å det här med knivar, pistoler och sprejburkar, det fanns nog inte då!? Jag har inget minne av nå't sånt på sta'n i alla fall...

 

 

Spårvagnsförare

Inlagt 2012-09-09 20:21 | Läst 4300 ggr. | Permalink
Fin beskrivning i text och bild från en härlig tid. Rökningen var ett kapitel för sig. Var det för rökigt inne i lunchrummet var det bara att gå ut. Va ska du ha rast för du röker ju inte var en vanlig kommentar.
Men som du säger, många hade nog fått leva några år till om dagens sjukvård hade funnits.
Sten
....och sedan var det ju ytterligare en rätt speciell sak Bengan. Då var du och jag unga.
Ja, mjölktetra fanns det och Raketost också förstås.
Visst har sjukvården kommit längre, men även sjukvårdsköerna har blivit längre nu och inte behövde man e-leg för att boka sin tid till läkarbesöket heller.
Fina bilder som väcker minnen.
Fina bilder! 60-talet var bäst och 70-talet var O.K. Det absolut utan konkurrens tråkigaste med dagens samhälle är att vi passerat slit och slängstadiet och börjat kasta allt från nästan nya kläder, köksutrustning och mat. Undrar vart det skall sluta?

/Stephan
syntax 2012-09-09 23:14
Behöver man väl inte undra...?
Tycker Du missar en del saker med 50-, 60- och till viss del 70 -talet. Ta bara en sådan sak som framtidstro. I Sverige var vi under ständig stark tillväxt under denna period. Vi fick det hela tiden materiellt bättre och bättre. Hela tiden kom det fram nya saker och det fanns en näst intill obegriplig tilltro till vad människan kunde förmå. Bara ta en så'n sak som att 1961 säga att vi innan 1960-talet gått ut ska sätta en man på månen. Nästan lite hybris, eller hur. Para sedan ihop det med okunskap, då förstärks ytterligare tilltron till att vi bara kan få det bättre och bättre. I mitten på förra århundradet var den allmänna bildningsnivån inte speciellt hög. Man förstod inte mycket av vad stark tillväxt i ett industrisamhälle förde med sig. Det fanns inget konsekvenstänkande. Summan av allt detta ger en okuvlig optimism som antagligen tenderar färga vår barndom i ett rosenrött skimmer. Men antagligen färgas allas barndom i samma skimmer, oavsett tidsålder.

Men jag kan samtidigt hålla med Dig i mycket. Det var bättre förr. Lugnare, mer mänskligt tempo. Nu har vi nått dithän i utvecklingen att den ekonomiska tillväxten sker i vad vi kallar "fjärran östern" och i Afrika. Där jobbar dom ihjäl sig för att nå materiellt välstånd. Samtidigt är vi i "den gamla världen" inte beredda att jobba lika hårt för lika låg ersättning. Så nu monteras vår del av jordklotet ner, sten för sten.Vi har alltför länge förbrukat mer än vi skapat om vi ser till resursutnyttjande. Nu balanseras det ut, till stor del med hjälp av modern IT. Vi sitter inte längre och ruvar på några större industriella hemligheter som ger oss försteg jfrt med andra delar av världen. Vi kommer att reduceras till en råvaruexportör (järn, stål, skog), medan de stora tänkarna sitter i andra delar av världen. Bara i Indien utexamineras 1 miljon människor från universiteten varje år.

Det är väl ungefär det här som var det speciella med 60-talet. Saker som för länge sedan gått förlorat.
syntax 2012-09-09 23:28
Bra snabbanalys Hans. En lätt naiv framtidsoptimism, och en total renons av konsekvensanalys var allmänt rådande. En speciell känsla när man ständigt var inlindad i rosenrött teknik och framstegs lull-lull.. Jag kommer ihåg när jag i början av 1960-talet frågade min far vart alla avgaser tar vägen. Svaret blev: "Det försvinner, det absorberas i atmosfären"
Hans Wahlgren 2012-09-10 09:01
Peter, mycket lustigt, men jag har EXAKT samma minne. Även jag frågade min far var alla avgaser tar vägen. Min pappa höll alltid på att skruva på den gamla PVn men han var mycket noga med att jag inte fick stå och lukta på avgaserna, det var farligt. Men på fråga vart de tar vägen sa han att "de försvinner". Det var kanske den allmänt rådande uppfattningen....
Det fanns inga gränser och världen var stor, det fanns inga självmordsbombare så vi kunde nästan åka vart vi ville, vi landade till och med på månen och Mars var bara en tidsfråga.
När Bob Beamon hoppade 8,90 1968 i färg från Mexico City så visste vi att allt var möjligt och man dog inte ens av rökning.

Idag vet vi att det finns gränser och till delar av världen vågar man inte resa som svensk, världen krymper. Vi vet att det inte finns någonting spännande på månen och var de ens där, det finns de som tvivlar. Vi "vet" även att friidrottare som gör under kan vara fuskare, vi vet även att man dör av rökning, det står till och med på paketen.

När Olof Palme mördades tog tonåren slut och vi blev vuxna över en natt, oskuldens tid tog slut.

Fin tidsdokumentation i dina bilder
Fina bilder, Bengan! Fem klassiker! Jag minns när jag själv var ungdom på 80-talet, då såg man på 60-talet som något fint och spännande. Framför allt gillade man musiken som gjordes då, och kläderna (80-talets klädstil var inte så snyggt).
Riktigt intressant inlägg och bilderna är så bra till texten. Kommentarerna ger oxo massor att tänka på.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg