Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1746 / Test av Sonnar 1,5:an på en Leica M4.

 

 

 

 

 


När jag byter objektiv på en kamera så vill jag i vissa fall kontrollera så att skärpan ligger rätt när man sedan fotar. Kolla så att objektiv och kamerahus funkar ihop. Nu gör jag ofta bara en närbildstest, för på längre håll och med tex mindre bländare, så brukar det mesta funka. Men när man använder bländare 1,5 på nära håll, då är det här viktigt.

Och vad gäller Sonnar 1,5:an, så kan man nog säga att det är en säregen och mycket unik och spännande optik. Ett tidigt tecken på det unika var att redan på 1930-talet så ville en del Leica-ägare ha optiken i Leicafattning. Leica hade inget liknande då. Och då undrar säkert någon, en 1930-tals-optik, kan det vara nå't att ha nu på 2000-talet?  Det får ni fundera på själva!  ;)

 

 

 

 

Testbilderna är tagna med full öppning på Sonnaren, bl 1,5 alltså, och med en 1/30-sekund. Film är Tri-X exponerad efter 800 ASA. 

 

Hur som helst, jag ville som sagt kolla så optiken och kamerahuset "spelar bra ihop", och det tycker jag dom gör!  Tillräckligt bra för mina behov i alla fall!

/Bengan

 


Ps. Jag framkallade den här filmen med Sonnar-testen i går kväll. De va han fotografen Borg som "hetsade" mig till att framkalla. Jag hade läst en av hans framkallningsbloggar alldeles innan. Han säger ju att det är så lätt och går så väldigt fort att framkalla film!  Ok, den praktiska arbetstiden för framkallningen av två rullar Tri-X blev c:a 30 minuter! Å det kan man väl stå ut med!  För skölj och torkning av filmen, det sköter sig ju själv!

 

 

 

 

Inlagt 2012-08-31 08:39 | Läst 6498 ggr. | Permalink
Sonnaren är magisk.
Ditt exemplar har en köpare den dagen du vill skaffa lite modernare grejor ;)
/H
Mycket belysande och väldigt bra. Kombinationen av en toppoptik som håller än i dag, och en bredbasig avståndsmätare.
När man plåtar porträtt så pass nära med f:1,5 så räcker skärpedjupet som här bara till att täcka in ögonen, näsan blir oskarp - är det därför frugan håller för den? :-)
Svar från Benganbus 2012-08-31 11:43
Vad gäller näsan, det kanske kan vara så. Min fru genomskådar ofta saker innan dom har hänt! ;)
Vad gäller optiken, jag vill nu inte tala om saker som en Graal å så'nt ;)
men jag får i alla fall en annorlunda känsla när jag fotar med den här optiken,
litet det som Hans i kommentaren ovan säger i de första raderna...
/B
syntax 2012-08-31 22:17
Är det inte en Sonnar monterad i Sovjetfattning? Det är kanske det ryska fettet som orsakar näsövningarna?? :-D
Sjuttio-åttio år är väl ingen ålder på ett objektiv (eller fotograf)?!
Ha det fint!
Johan
Svar från Benganbus 2012-08-31 20:31
Jag anar en djup människo OCH bildkunskap i den i den kommentaren! :)
Tack för det Johan!
Ha det fint du med!
/Bengan
Du har aldrig funderat på att skaffa ett digitalt hus till dina gamla Leicaobjektiv? Jag förstod aldrig ditt köp av Fujifilm X100. Det fanns ju ingen symbios där med dina gamla objektiv. En NEX-7 skulle däremot vara perfekt. Eller varför inte den nya NEX-6, med inbyggd sökare, som är i antågande och som kommer att vara billigare än 7:an. Det finns väldigt fina Leicaadaptrar till NEX-kamerorna och du får focuspeaking som gör det väldigt lätt att ställa in skärpan med manuella objektiv. Förmodligen mycket enklare och exaktare än med mätsökare. Du får också marknadens finaste 16 Mp sensor. Som sagt, du har aldrig funderat på att gå den här vägen?

/Torbjörn
Svar från Benganbus 2012-08-31 20:55
Varning Torbjörn, det blir en lång utläggning om det här! ;)
Jag har aldrig tyckt att det är någon finess att ha ett kamerahus med en liten sensor, och där använda objektiv för 24 x 36 mm! Det här gäller även Leica M8, men den va nog ett snabbt sätt för Leica att komma på banan innan M9.

Då är det bättre att använda objektiv som är anpassade till den sensorn, som på M9, men att betala det priset för en M9 för att kunna köra sina gamla objektiv, känns inte speciellt lockande, då funkar en riktig M Leica bättre! Riktig = analog! ;)
Och jag arbetar bäst med ett kamerahus med en optisk sökare, liknande M Leica.
Och Fuji X100 känns bra på det sättet, trots en del digitala nackdelar, som seg respons och att högdagrarna ibland blir urfrätta! ;)
X100 har en annan fördel, tycker jag i alla fall, den sätter mig på en del prov med sin "fasta" brännvidd!
Jag måste fundera på hur jag skall ta bilden, då jag inte kan byta objektiv eller zooma!
Och rent praktisk, så funkar X100 bra för mina bloggbilder och arbetsbilder och ger stora och fina bildfiler!

Men om det kommer en mätsökarlikande digital M Leica, med fullformat-sensor, i ett pris runt 15-20.000, där jag kan använda mina äldre objektiv i Leicafattning, då måste jag kanske börja fundera litet igen! :)
/Bengan
Instämmer med Torbjörn...

Gamla fina Leica-gluggar bör inte gå till återvinningen på annat sätt än att åter användas på passande kamerahus.
OK, det finns en inlärningskurva som dom säjer... jag kämpar en hel del med Sony´s mindre bra användargränssnitt när det gäller kamerahus. Men man kan på Sony NEX-familjen använda nästan allting pga det korta registeravståndet. Det finns ingen spegel. Sony har kortare registeravsånd än den ärevördiga Leica M.

En glugg från Leica, Zeiss, Nikon eller Canon kan idag uträtta underverk som inte alls var möjliga före digitaliseringen. Och det är billigt.

Vi hörs ev. sen!
Svar från Benganbus 2012-08-31 21:49
Som jag sagt tidigare, jag väntar på en fullformatare, i en rimlig prisklass, där man kan ta Leica-optik!
Kanske Zeiss Ikon! :)
B)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg