Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 1725 / Is Photography Dead?
"Photography is finally escaping any dependence on what is in front of a lens, but it comes at the price of its special claim on a viewer's attention as "evidence" rooted in reality. As gallery material, photographs are now essentially no different from paintings concocted entirely from an artist's imagination, except that they lack painting's manual touch and surface variation. As the great modern photographer Lisette Model once said, "Photography is the easiest art, which perhaps makes it the hardest." She had no idea how easy exotic effects would get, and just how hard that would make it to capture beauty and truth in the same photograph. The next great photographers—if there are to be any—will have to find a way to reclaim photography's special link to reality. And they'll have to do it in a brand-new way".
Läs hela artikel här. Is Photography Dead?
I kommentarerna här nedan har man frågat efter min tidigare blogg där den här artikeln fanns länkad. Här är den bloggen.
Att blogga och kommentera är en slags kommunikation. Jag blev nyfiken på vad du fann tankvärt och ställde den frågan vad du tänkte på av ren nyfikenhet. Du skrev ju att artikeln var tänkvärd. Naturligtvis kan jag inte kräva ett svar.
Kommentaren till Bengt är gjord med glimten i ögat som du kanske ser. Men jag menar också att man ska tycka lite själv om man publicerar ett blogginlägg. Kommentarer kan däremot vara allt från "Bra" till längre utläggningar.
Sen är det alltid svårt med skriven kommunikation. Det är lätt att missa nyanserna, tonläget.
Jag menar också vad gäller kommentarer! ;)
/B
Det finns inget krav på att tycka till i bloggarna. Det har du helt rätt i. Men det blir tråkigt om ingen tycker något när det länkas till en sådan här artikel. Min tanke var att ge dig en liten vänlig knuff i sidan och sedan skriva vad jag tycker.
Vad gäller frågan till mig om vilka tankar jag fick, har jag svårt att på ett kortfattat sätt redogöra för dessa. Artikeln berör delvis något som nästan dagligen upptar mina tankar utan att jag för den skull funnit något svar. Naturligtvis kommer fotografin även framdeles att ha flera inriktningar. Men kommer vi att tröttna på alla dessa bilder, där vad som fanns framför linsen har allt mindre betydelse? Kommer vi kanske att i stället mera värdesätta det enkla där fotografens skicklighet är det väsentliga? Författaren till artikeln förutskickar nya vägar, som inte är uppfunna ännu.
Som du märker - ett virrvarr av tankar utan klar slutsats.
Som jag tolkar skribenten så går tankegången ut på att konstfoto idag görs så mycket i datorn och så lite direkt framför kameran att man foto inte längre är unikt jämfört med målning där konstnären och helt kan skapa sin fantasivärld.
Fast skribenten verkar glömma att man kan ställa ut andra bilder än de konstbilder som brukar ställas ut. Det finns ju bilder som tas i verkligheten. Dokumentärbilder och gatubilder som exempel. De tas ju på samma sätt som förr, det är bara att kamerorna är modernare. Manuipulerade dokumentärbilder existerar inte. Då är de ju inte dokumentära utan något annat.
http://pepecasals.wordpress.com/2008/07/13/pioneiros-da-fotomontagem/
Och jag är nog inne lite på Magnus linje, bra gestaltande fotografi kommer nog alltid att vara det. Det kännetecknande för den typen av fotografi är ju ofta närvaron, och det är knappast något man kan photoshoppa fram. Kom att tänka på detta när jag fick låna några böcker av Micke Berg här om dagen. Fotografier av sådana fotografer som Micke själv, Ed Fan Der Elsken, Christer Strömholm, Anders Petersen, Kent Klich m.fl. är ju en typ av fotografi som svårligen fejkas.
Sedan har det väl egentligen alltid varit så att endast fotografen själv kan garantera sanningen i sina bilder. Men det handlar nog ganska mycket om att man vill berätta något, och så länge det finns dem som vill berätta från verkliga livet kommer det alltid att finnas god straight photography, för att använda ditt bloggnamn, det är jag övertygad om. Ett problem är dock att det verkar vara färre idag som är beredda att hjälpa till med finansieringen av den typen av arbeten, och färre är beredda att ge ut böcker vilket givetvis beror på att vi köper för lite böcker.
-affe
Slutligen, det är nog fotografen som måste ha "soul", då får också bilderna "soul", oavsett val av teknik.