Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1723 / Analogt kommer tillbaka!!! * Bloggen uppdaterad!

 

 

* Uppdateringen sist i bloggen.

 

#1438876


Efter att ha tittat på ett antal youtube-klipp, läst artiklar på nätet om fotografer som börjat pröva på det analoga, så tycker jag tendensen är helt klar, det analoga är på väg tillbaka igen! Och visst är det här mycket spännande och intressant!?

Men nu kanske det är så här, att man ser det man letar efter? ;) Letar jag efter artiklar om det analoga, och hittar några fotografer som börjat fota analogt, och lovprisar det analoga i en del youtube-klipp, så tror man att den händelsen är "mitt i världen"!  Ni känner väl igen det här vad gäller andra saker va?  ;)

Så för att se det här i ett större perspektiv, det här med analogt, de e nog som ett loppspott i Atlanten!

Men ändå, det är ett ett antal yngre fotografer som har upptäckt det analoga eller återupptäckt, och skriver och berättar om det, och gillar det analoga sättet att fotografera, och det tycker jag är intressant!

Se'n finns det även några "överliggare", ni vet fotografer som inte lämnat det analoga helt, oftast fotografer som kan det här analoga ämnet sedan många, många år, och kan plocka ut finesserna ur det hela genom sin djupa kunskap i ämnet.

Så utan att dra några vetenskapliga slutsatser,  jag gillar i alla fall att "ungdomar" vill kolla vad det analoga fotograferandet är, det blir litet som att kolla hur djupt kaninhålet går, som i Matrix och i Alice i underlandet, man vill undersöka saken "litet mer på djupet"! Även om det analoga kan uppfattas som litet krångligare i början. Men man vill pröva nå't annorlunda än det som presenteras via nya och ständigt "förbättrade" digitala kameramodeller i alla fall!  Ursäkta!  ;)

Och ni som kanske känner er påhoppade av det här jag skriver om, gör inte det! Se det hela i stort, utöver det personliga alltså, de här analoga fotograferna, dom e inget hot, dom e alldeles för få och för speciella!  Å se det litet generöst också, vi har tillräckligt med "kopior" i dag, så vi skall vara rädda om de här "originalen"!  ;)  Men framför allt, tro på dig själv och på det du gör, vad det än är!

Men ändå, att våga gå litet på sidan om, och även när det gäller fotomotiv, det är kanske då man kan uppmärksammas!?
Ursäkta igen!


 

 

#1428587

 


Å det blir körigt i dag med, visa bilder för en beställare, ut och fota igen, ut med Roffe, handla, klippa ned film i tvättstugan och hämta passagerare vid Gotlandfärjan.... puh!

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-08-10 08:32 | Läst 4444 ggr. | Permalink
Ja, det här är både spännande och trevligt! Filmproduktionen på Kodak har ju ökat liiite. Min två yngre söner som annars lever ett digitalt liv ville prova på. Den ene kör min första Rolleiflex och den andre kör min Nikon EM. Båda med hyfsade resultat. Det kan bli något av det här! Det är kul och spännande att se hur de tar till sig filmen och gillar resultatet =) De fortsätter förstås att vara digitala också...
Funderar du på att sälja din x100? ;-)
Svar från Benganbus 2012-08-10 11:58
Nix!
X100 är min jobbkamera! Och ibland även fritidskamera! :)
X100 funkar utmärkt! Den kan jag ha i många år!

Men det analoga, och en M Leica, där kommer något mer oförklarligt in...
Nå't spännande och mystiskt... :)
/B
Världen i övrigt utom sverige har länge under många år haft åtskilliga intresserade utövare av analog fotografi och då bör väl även nämnas dom som ägnar sig åt lomography. Det tycker jag framkommer då jag genom åren googlat runt litet på olika utländska communities för fotografi. I det frusna sverige är det ju ofta så att influenser kommer utifrån och det tar väl 10-20 år innan vi tar till oss dessa. Tror faen vi är överdrivet konservativa i det här landet. Gäller väl även vår acceptans vad gäller hur vi ser på betraktar fotografiska bilder, finns ett större intresse och framförallt öppenhet utanför sverige vad gäller den lite udda eller litet särpräglade fotografin eller fotografi som konstform. Det är väl jantelagen på gott och ont. Tycker jag alltså...
Med vänlig hälsning
Har själv varit i Blekinge nu och fotat i bland annat Norje Boke.
Fotat mellanformat (HB) och tagit 14 filmer (120) så det blir hem och framkalla. Man tar ju alltid några alternativexponeringar med det analoga för att få det så bra som möjligt. Men att mäta ljuset och arbeta med ett bra stativ är det jag kallar för fotograferingskänsla.
Självklart kan man också arbeta utan stativ vilket jag gjort mycket. Men nu är det stativ i min värld med mellanformat, med småbild utan.
Trevlig fortsättning

Analog Väderlek: 100 ASA, 1:125 sek, bländare 5,6
Men i bland går bländaren upp till 8 också lite då och då
Personligen har det analoga fått mig att känna att jag skapar fotografi snarare än att jag "tar" fotografier. Jag kör allra mest analogt, och har fastnat djupt i Leicaträsket, men en del digitalt för att det är en slags backup när man gör projekt och dokumentärt fotografi. Det analoga får en att tänka efter, jag skjuter inte iväg. Jag stannar upp, försöker gå några steg närmre, komponerar i sökaren och sedan trycker jag av. Det långsamma har en stor fördel i att det får i alla fall mig att tänka fotografi och föreställa mig 35mm ramen framför mig då jag går på stan eller under ett projekt. Jag hoppas verkligen att analogt ökar så att Kodak Tri-X kan bli snäppet billigare.

Passar på att lägga in en fråga angående det ekonomiska - vart hittar man den billigaste Tri-X i Sthlm???

Tack för en bra blogg, det är en av tre jag följer här!
präntare 2012-08-10 11:41
Billigast i långa loppet, blir det väl fortfarande om du köper råfilm 30m en laddare och kasetter och sedan laddar filmen själv. Då kan du ladda så många rutor du behöver för stunden, ekonomiskt.
Finns på photax.se att köpa.
Med vänlig hälsning
Ja, verkligen och det är väldigt skoj att analog fotografi blivit populärt sedan några år tillbaka. Man kan nog inte säga varken att det var bättre eller sämre förr. För prylarna blev så bra de kunde bli för sin tid. Precis som senaste kameramodellen kan bli för sin tid. Så all jämförelse från förr med nu, vore fel.

För mig är den analoga fotografin en helhetsupplevelse och ett charmigt, manuellt hantverk. :-)
Allting går i vågor. Har man kommit in i fotografin via det digitala, och är lite nyfiken av sig, så vill man nog gärna kolla kaninhålet lite djupare. Andra kanske tycker det är trevligt att någon gång damma av någon väl tummad kär gammal ägodel igen, om så bara tillfälligt.
Allt är bra, så länge filmproduktionen hålls igång. :-)
präntare 2012-08-10 11:54
Och filmproduktionen håller igång så länge det finns utövare och nu när dom ökar i antal så kanske tex kodak går en ny era till mötes.
Med vänlig hälsning
hoppas bara at de inte blir för populärt igjen,så at man får ställa sig i kö f som förut för at kunna utnytja fotoklubbens mörk rum,nu är de stort sett bara jag som utnytjar de,men jag har också varit ute på youtube o kollat olika länkar om de analoga om de blir bätre enn me de digitala vet jag inte,men de är iaf bra mycket roligare,de tyckte även en äldre fotoklubbmedlem som kom ner till labbet en dag medan jag var där nere han sa så här jag vet då fn om inte de där va mycket roligare en at sitta framför en jävla dator o pillra ha de gott där borta i gnesta själv tänker jag cyckla ut me min nikon fm laddat me delta 400
Svar från Benganbus 2012-08-10 14:56
Att cykla är nödvändigt!
Ha det bra du med Harald!
/Bengan
Ja, själv har jag hoppat på det analoga tåget efter ca 12 års digitalt fotande, kör med en gammal retrokamera, http://www.fotosidan.se/blogs/jl-foto/bilder-fran-min-retrokamera-agfa-isolette.htm men än så länge lämnar jag tyvärr bort framkallning och skanning vilket gör att jag liksom tappar helhets känslan lite....

Hur som helst så tycker jag det analoga handlar mer om känsla och upplevelse än optimal bildkvalitet! Tar man en analog fototur så väljer man motiv noggrant, man fotar omsorgsfullt så under en tur kanske det bara blir 5-10 bilder jämfört med att man kanske bränt av ett 100-tal bilder digitalt under samma tur. Alltså är analogt en avkopplande form av foto tycker jag, sen tyckte man ju annorlunda när det inte fanns några andra alternativ.....

Tyvärr är det ju lite dyrt att behöva lämna bort framkallning mm, särskilt 120 film eftersom det inte blir så många bilder på en rulle, men den smällen kan man ju ta för känslans skull...

Mvh. Johan
Jag gillar ju som du vet det analoga, det långsammare förfaringssättet är bra för mina nerver tror jag. ;)
Nu med handhållen kamera på natten blir det också lite av en utmaning att hålla i grejorna ordentligt samtidigt som det är kul att laborera lite med exponering och framkallning för att hitta rätt. Dessutom blir det säkert en och annan analog kopia så småningom. Men allt sådant här handlar om vad som passar en själv, resultat kan man få oavsett vilka prylar man kör med, och ärligt talat ser jag ingen skillnad på mina digitala och analoga bilder när jag skriver ut dem, om jag inte vill, annars går det att få betydligt högre teknisk kvalitet från det handhållna digitala i dåligt ljus.
-affe
Själv håller jag på att färdigställa mitt första "riktiga" mörkrum i källaren i Sambons o mitt första egna hus :) Livet leker! Även om jag fotat digitalt nu i många år så har jag aldrig kunnat släppa det analoga.. Känslan som analogt ger, att en bild (fysisk kopia) har ett riktigt värde liksom.. Sen jag tar dubbelt så många bra bra bilder med analogt gör ju inget :). Med digitalt blir man liksom aldrig överraskad, det blir vad det blir lksom, men med analogt upphör man aldrig att förvånas och överraskas... En analog kopia berättar något "på riktigt" på ett konstigt sätt.. det känns äkta och meningsfullt på nåt sätt.. Jag har tagit många bra digitala bilder, men det spelar ingen roll hur fantastiska de är, de blir aldrig mer än "okej".. Med analogt så känns det som om man har vunnit högsta vinsten varje gång man framkallar en rulle :) Nu ska bara lära mig att förbelysa fotopapper också, sen kan jag lägga ner det digitala helt.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg