Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1565 / Natten då världen nästan gick under, och det handlade om en halvtimme!

 

 

 

Stormen kommer..

 

 

Visst ser vi mycket katastrofer på Tv, men vissa saker som höll på att hända, det har vi aldrig fått se eller hört talas om, och det kanske är lika bra det!

Kom på att jag för ett antal år sedan läste om en sovjetisk överstelöjtnant vid namn Stanislav Petrov, och googlade på namnet och fann hela berättelsen igen och litet till.

I stort handlar det om att ryssarna hade tagit en ny spionsatellit i tjänst, OKO, vars enda uppgift var att bevaka de amerikanska kärnvapenstyrkorna. Vid ett tillfälle, 1983, larmar OKO om att USA avfyrat sina tunga kärnvapenmissiler, och vakthavande den här natten var Stanislav Petrov.

Petrov borde nu ha tryckt på den röda knappen och se'n hade det varit godnatt för de flesta av oss! Men han gjorde inte det av någon anledning....
Så nu sitter vi här...

Här kan ni läsa om det hela, och mer därtill!
Ha en trevlig lördagskväll!

/Bengan

http://www.peterenglund.com/textarkiv/vryan.htm

 

 

 

Inlagt 2012-06-09 20:08 | Läst 2758 ggr. | Permalink
Läskigt, och det kalla kriget var nog inte så ofarligt som många som inte var med på den tiden tror. En del hårda ord växlades nog när U-137 körde upp på kobben också, fast jag tror inte vi svenskar stod för så många av dem ...

Jag gjorde lumpen till stor del i radargruppcentralen Minken vid Klöverträsk. Bredvid berget fanns en massa vatten där vi ofta roade oss med att paddla runt i Canadensare mitt i natten - ungefär som på din bild, fast mindre vatten :)
Mattias W   2019-02-24 22:59
Dr var jag också. Vi brukade meta aborre på sommarnätterna.
Petrov var en drulle m a o. Den gången hade vi tydligen en drulleförsäkring som räddade oss ;).

/Torbjörn
Svar från Benganbus   2012-06-10 15:47
"Vardagshjälte", som tänkte själv, och vågade sedan stå för det i handling!
Tack Petrov!
/B
Huvaligen...
Den historien var ny för mig, även om jag inte blev förvånad.
2012-06-13 03:04   steelneck
Hjältar är de som gör rätt i strid med order, protokoll osv.. Den som bara lyder order utan att tänka själv och agera därefter, är bara ansvarslös. Den klassiska ursäkten för att smita undan ansvar är frasen: Men jag lydde ju bara order, gjorde mitt jobb, följde protokoll osv.. Stanislav var en hjälte, han trotsade order trots att alla system skrek kärnvapenanfall. En annan hjälte, landsman till Petrov, hette Vasili Arkhipov och gjorde en liknande insats för mänskligheten. Vasili var en löjtnant på en rysk ubåt med kärnvapen under kubakrisen, den 27: oktober 1962. Ubåten hade upptäckts och överöstes med sjunkbomber, all kontakt med Moskva var bruten och i en sådan situtation var den stående ordern att anända sina vapen. I detta fall att använda kärnvapen mot den amerikanska marinen (betänk hur nära Florida detta är). Kaptenen Valentin Savitsky följde protokoll och initerade hela proceduren för avfyrning av kärnvapnen mot fienden, den politiska officeren Ivar Maslennikov godkände också kaptenens order ombord. Men löjtnant Vasili vägrade! Vid en minnescermoni år 2002 erkände Robert McNamara att ett kärnvapenkrig kommit mycket närmare än vad folk trott och Thomas Blanton chef för National Security Archive sade “a guy called Vasili Arkhipov saved the world”. Vittnesskildringar från ubåten vittnar också om det enorma mod Vasili uppvisade mot sina överordnade, betänk under vilka omständigheter de bråkade, de kunde lika gärna ha skjutit Vasili på fläcken som myterist i en krigssituation. Tack Vasili, jag hade kanske inte ens kommit till världen utan dig.
Anders F. Eriksson   2012-06-13 05:58
Radbrytningar är bra ibland..ö(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg