Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1562 / Varför skall digitala svartvita bilder se ut som om dom va tagna med Tri-X?

 

 

 

 

 

#2519818


Ibland så får man små tänkvärda ord som man inte tänkt på tidigare. Tex, analoga bilder har ofta korn, digitala har det inte! Även om dom digitala har brus! Så varför göra analogliknande bilder av digitala bilder? (Lars Svanström sa nog nå't liknande i en bloggkommentar)

Men visst kan jag förstå att man i vissa lägen vill man härma det analoga med tex att "göra Tri-X". Och även härma gammal teknik med att fota svartvitt med en digitalkamera, som jag gör! ;)

 

 

 

Skateboard


Men jag kan nog tycka, efter att ha fotat några år, från 1959 och framåt, att jag upplevde oftast bara kornet som störande! Men det fick man ju ta på köpet med en högkänslig film. Numera behöver man knappt få några kornliknande saker i bilden, fast man använder ganska höga ISO på en modern digitalkamera. Och det tycker jag e bra!

Se'n finns det såklart andra fördelar, repektive nackdelar med analogt respektive digitalt, självklart.

Men jag gillar nog den digitala bilden som det är, i alla fall när jag fotar svartvitt. Men jag fotar ofta i färg och konverterar i PS. Och tycker att jag får hyffsade valörer i mina svartvita bilder! 
Så jag e nöjd just nu i alla fall!  :)

/Bengan

 

Ps. Man jag skall fortsätta och titta på de tips och råd jag fått, för man vet aldrig!

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-07 18:42 | Läst 3014 ggr. | Permalink
Jag vet, jag vet! ...För att Tri-X inte kan se ut som digitala bilder!! *ta-daaa*
Förmodligen är det för att vi som är uppväxta med Tri-X är vana vid att svartvita bilder ska vara lite skitiga och korniga, och i och med det tycker att det blir för rent och snyggt med högupplösta digitalkameror som kan återge alldeles för mycket :)
Tja, handlar väl om känsla och att dom "rätta" bilderna oftast både har mycket svärta och korn. Kollar man på alla mästerfotografer välden runt och deras analoga mästerverk så är ju dessa långt ifrån tekniskt bra, analog känsla kanske man kan kalla det eller någon form av "fotoursprung", och det är väl detta man ev vill försöka uppnå även med digitala medel. Nåja, kanske lite nördigt, men håll med om att en litet gammalt torp ska vara Faluröd.....

Mvh. Johan
Jag vet inte, det kanske bara är jag, men jag kan tycka att de digitala bilderna är för släta i ytan. För polerade, och är den inte perfekta så kan man slipa vidare i oändlighet i datorn... Jag gillar känslan man får i att fota film mer, men är för lat att göra det.. Summa av det hela är att film har en känsla som det digitala inte har. Kanske därför man försöker återskapa det i datorn i olika program!?
Man måste inte simulera film bara för att det går. När jag började använda SEP för ett par år sedan gjorde jag det ofta men nu gör jag det nästan aldrig. Digitala bilder har ju sitt eget "korn", pixlar. Men det finns andra spännande saker i SEP som jag använder oftare, färgade filter t ex... Skönt att slippa köpa såna, kan jag tycka =)
Nu gör jag det inte själv (ännu i alla fall...)
Men retrotrender har väl alltid funnits, och till retrotrenderna, retrokänslan hör väl gärna ett visst mått av patina....
Särskiljt som 70-talet ( som jag i hög grad förknippar med Tri-x) i hög grad var en tid när "Det dokumentära", det "realistiska" hyllades. Man skulle inte försköna och romantisera, utan utställa verkligheten i den "oförfalskade" råhet, den nu en gång förelåg.
Inom andra hantverk stog "materialkänslan" högt i kurs. Tnga chifonieer i mörka exotiska träslag, med polerlack, och vardagsrumsbord av teakfaner, som skulle oljas sju gånger per dag, byttes mot bokhyllor i furu, och matsalsbord i björk - gärna med ohyvlade kanter, där endast barken tagits av ! blanka skinande kadmiumröda keramikalster ersattes av teracottafärgade alster, med kraftiga drejränder i osv.
Man skulle inte "arbeta mot materialet", utan i stället använda materialet, och arbetsmetoden i sig som estetiska effekter !

Det liger väl lite i linie med det att teknisk perfektion - kornighet - inte ska få lov att kasta några skuggor över en god historia.
Följden är i dag att vi har en tendens att förknipa Tri-x stil med autencitet, dokumentär "sanning" när det dessa värden man vill förmedla ligger det välæ nära till hands att ge bildena ett lite annalogt utseende, lite rått, ellerbara lite retro helt enkelt .

Jag tycker det är kul, och funkar ibland.

Däremot har jag roats många gånger av hur många yngre förmågor tycks upfatta 70-talsfotografiet ibland.
Föar när det så skall till, så l¨åagger man på lager med repor, och "spillæer kaffe" på "Tri-x"- kopiorna och överdriver det på ett sätt som får dem att likna något som lika gärna kunde höra hemma i någon serie typ "Freakbrothers", eller MAD !
Fullt så jävliga ser ( förhopningsvis) inte mina bilder från 70-talet ut ens i dag....!
Men det gör lite detsamma: Det kan väl få vara kul att leka med ....?!
Hoppsan, jag kommer in i bloggen vid 22.35-tiden och hittar intressanta synpunkter och tyckanden om det här! Kul och trevligt!.
Ibland e nog kommentarerna intressantare än mitt blogginnehåll! :)
Å jag vill läsa dom i lugn och ro,
så jag återkommer i morgon!
/God natt!
B
Svar från Benganbus   2012-06-08 07:36
Nu har jag läst kommentarerna i lugn och ro! (Flera gånger faktiskt) Trevligt och intressant!
Jag skrev ju hur jag ser på "digital Tri-X", och får ett antal kommentarer och intressanta och personliga berättelser tillbaka om hur ni andra ser på det hela!
Som sagt, mycket intressant,
och tack för de kommentarerna!
/Bengan(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg