Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1553 / Jag tror att ett eget och planerat fotoprojekt kan vara utvecklande för en fotograf!

 

 

 

 

 


 

 

Ibland så läser jag om funderingar i bloggar om hur man skall utvecklas som fotograf.  Nu skall jag säga att det här med utveckling, det är såklart mycket subjektivt, utveckling kan betyda olika saker hos människor även inom fotografin! Men jag tror ändå, att starta ett eget fotoprojekt det kan i många fall kan vara både intressant och utvecklande för ens egen fotografi!

 

 

 

 

 

 

Mitt eget projektet just nu är Kocksgatan 24, eller "Dubbeltolvan" som Slas skriver i en av sina böcker. Författaren Slas (Stig Claesson) har skrivit några böcker om boxning, bla om boxningsklubben på Kocksgatan 24, där Slas själv tränade.  Jag tränade också här på 1960-talet, och tog då även några bilder.  Tidigare hette klubben Sparta, nu är det Hammarby IF Boxning som tränar här.  Femtio år senare är jag alltså tillbaka i den här lokalen, och det är både spännande och intressant.

 

 

 

 

 

Jag har varit och fotograferat på Kocksgatan ett tiotal gånger nu, och börjar få koll på hur man tränar i lokalen, för det är trångt, så det gäller att vara rätt, stå rätt, och kan nu också nicka hej åt ganska många.  Och visst kommer det minnesbilder när jag är tillbaka efter de här åren,  minnesbilder av ljud, dofter och rörelser,  en säregen känsla som jag har svårt att förmedla i ord! Men det är en positiv känsla! Spännande att vara tillbaka!

 

 

 

Och jag håller på att samla på mig bilder från träningarna, se'n får vi se vad det blir av det hela!

Och som sagt, jag tror att egna fotoprojekt är utvecklande på flera sätt,
så känns det för mig i alla fall!  :)

/Bengan

 

Ps. Jag har ju en del annat Pg också, tex Gnesta-Planket i juli, 25 fotografer kommer, fotografering hos ART LAB i Gnesta, en liten fotobok om Roulette 1964 är Pg och så Gnesta Konstrunda i september bla, men som sagt, det här med Kocksgatan 24, det ligger mig varmt om hjärtat!

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-05-31 08:39 | Läst 6276 ggr. | Permalink
hej Bengt
det är nog sant det där med fotoprojekt att ha sådana för sig man blir mer bekväm och utvecklande tycker i alla fall jag det är och att man testar sig fram i olika riktningar
ha en fin dag
peter
2012-05-31 08:59   Johan
Find bilder, Bengt!

Det kan säkert vara väldigt nyttigt att ge sig in i olika fotoprojekt. Själv håller jag på att fotografera min barndomsby i Västergötland. En förutsättning är nog att man hittar något som känns både personligt och äkta, och det verkar du tveklöst gjort. :)

/Johan
http://www.mudride.com/blogg
Låter som ett bra projekt.

Varför har du gått över till färg? Dina tidigare bilder därifrån har ju varit svartvita.
Bengt Björkbom   2012-05-31 13:20
Fotar allt i färg i kameran numera, jag gör sedan svartvita bilder i PS av de som jag tycker passar i svartvitt.
Här e jag ännu inte klart riktigt med vilka bilder som skall vara svartvita.
Svårt det här när man har valmöjligheter! ;)
/B
Och som vi redan talat om... ta gärna bilderna i både JPEG och RAW! Vi hörs sen.
Fotoprojekt kan vara en viktig del av vardagen, eftersom jag säljer projektering och formger många olika byggnadsverk så går jag ständigt omkring och funderar på den arkitektur och miljö som omger oss, då är det viktigt för minnesbilden att fotografera. Ibland är det bara detaljer som är intressanta men oftast är det helheten med känslan i samspelet mellan byggnadsverk och omgivning som är viktigt.
Man söker inspiration och känsla både i egna och andras arbeten.
Jag har alltså ett ständigt pågående fotoprojekt och för mig är det viktigt att relatera till motiven, där måste finnas en känsla. Om någon har läst mina blogginlägg de senaste dagarna så är de en del av veckans fotoprojekt som går ut på att dokumentera området runt Gamla stan i gryningen, utan moderna människor och störande ljud för att förstärka känslan av en resa tillbaka i tiden.
Jag tror att fotoprojekt kan vara utvecklande men det kan krävas lite tid för att komma in i en känsla, eller så är det bara en fråga om träning.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg