Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1516 / Varför en glödlampa inte skall hålla för länge, en kamera skall inte heller hålla för länge såklart!

 

 

 

 

 

 

 

Hur skulle det gå för samhället om våra prylar höll för länge? Tex om en glödlampa håller för länge? Eller tvättmaskin, eller kylskåp håller för länge, å vad litet sopor det skulle bli, kanske för litet sopor...?

Eller om dagens kameror håller lika länge som en Contax II från 1938?  (Min Contax från 1938 med optik från 1936 funkar utmärkt fortfarande!)

Och hur man kan avkoda det chip som får en skrivare att dö i förtid, för att få skrivaren att fortsätta att fungera många år till trots att reperatören sagt, "Köp en ny skrivare!"

Intressant program på Svt. Play om inbyggda livslängdsregulatorer i våra konsumtionsvaror! Eller hur vi blir lurade hela tiden men ändå tycker att det är Ok!?
 

I går så va det Twang! Trevligt och kul som vanligt!

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Inlagt 2012-05-17 09:22 | Läst 4071 ggr. | Permalink
Intressant inlägg! Men samhället skulle kollapsa (om det stavas rätt?) då samhället har stor behov av att folk köper av varandra och skattpengarna går tillbaka till staten.. Företag behöver pengar för att kunna driva vidare och folk får jobb på det här sättet. Om alla grejer håller längre då behöver man inte köpa grejer så ofta och då hur ska företag få in pengar?
Svar från Benganbus 2012-05-17 10:26
Sanningen, kan vara olika! Om ett pyramidspel är lönsamt för stora och mäktiga aktörer,
så marknadsför man det som det enda rätta sättet såklart, annars går jorden under säger dom! ;)

Nu tror jag att på det här sättet vi lever, ständig tillväxt på en begränsad planet, det kommer vi att gå under på i stället!
Nåja, mittåt, vi klarar oss nog, du och jag, men våra barn och barnbarn kommer inte att gilla det vi gjorde för dom! Dom kanske till och med kommer att förbanna oss i framtiden...!?
Ursäkta språkbruket!
/B
Våra gamla klenoder Bengan - det är ur produktfilosofisynvinkel framtidens kameror. Dom pekar faktiskt mera framåt än bakåt. Vi kommer ganska snart tillbaka till en produktion där varorna skall hålla så länge som möjligt - av tvång.
Svar från Benganbus 2012-05-17 10:28
Tråkigt att det skall behövas bli tvingande först på en stupkant!
/B
syntax 2012-05-17 14:05
Vi behöver inte vara med när dom hoppar - ha!
Självklart är det en konspiration; hur skulle det gå om glödlampor (och annat) varade så här länge http://www.youtube.com/watch?v=_CBjHnHhEKI och http://www.centennialbulb.org/ ?
/Johan
Svar från Benganbus 2012-05-17 20:08
Å vad jag hört så finns det billiga fullformatssensorer,
men man väntar med att plocka fram dom ett tag till!
För de här små sensorerna säljer ju bra fortfarande! ;) :)
B)
Antipodian 2012-05-18 02:01
Kul - tyvärr är utbytet "yield" kvadratiskt beroende på chippets yta därför är en FF sensor 5 ggr dyrare än APS-C trots att den är bara 2,25 ggr större. Sammansvärjningen här är snarare att man fördröjer införandet av ny teknik som bakbelysta sensorer tills de är "kommersiellt" gångbara d.v.s. man har mjölkat den förra kossan torr. Sammansvärjningnen (oligopolets) största aktörer är CaNikon som inte vill göra kameror typ X100 som konkurrerar med egna DSLRer.

Nu sjunger vi tillsammans: "Just because I'm paranoid doesn't mean that they aren't after me" (text och musik av Nirvana) men det är väl efter din tid :) fast det är nog taget från Joseph Heller (Catch-22)!
Vi är alla medvetna om att vi varje dag tär på naturens och vår jords resurser. En ohållbar levnadsstil som inte kan fortsätta för evigt. Jordens 7 miljarder innevånare skulle gärna leva som rika amerikaner om de kunde välja.
Kineserna är redan på god väg. Över 300 miljoner har redan tagit klivet in i ett amerikanskt konsumtionsmönster. Ytterligare en miljard kineser strävar för att också ta sig dit.
Det säljs redan över 20 miljoner ny bilar per år i Kina. Nästan dubbelt mot vad som säljs i Europa.
Vi kan bara spekulera i vad som händer om ytterligare en miljard kineser får råd med en bil i familjen.
Allt detta är vi många som förstår fast ingen vet hur vi skall förändra samhället och ekonomin så att inte våra barn eller barnbarn får betala priset för vår ohämmade konsumtion och kortsynthet.
Ja, jag såg också det programmet. Antar att min Epsonskrivare också har ett sånt chip som gör att den snart kommer att dö, om det ens finns färgpatroner fortfarande att köpa till den längre ;)
Svar från Benganbus 2012-05-17 20:14
Man kan jobba på litet olika sätt, antingen med ett dödschip,
eller så med "att så'na här gamla färgpatroner tillverkas inte längre!"

Jag kör med en Nokia Mobiltelefon från 2003, å när det uppladdningsbara batteriet tar slut,
och jag skall försöka få ta på ett nytt, lycka till! :)
/B
Kanske är det därför som några av oss är så glada i mekaniken och hantverket. På ett sätt är de helt obsoleta men känns ändå aktuella för att de vägrar ge upp.

Föringligandet har också sedan länge smittat av sig på relationerna mellan människor och då kanske vurmen för det uthålliga och hållbara får en sk. kontagiös prägel.

Att det ekonomiska systemets inre logik driver fram en ständig ökning av penningmängden och dess representation är ofrånkomligt. Exponentialfunktionens koppling i det mänskiliga medvetandet beror dock inte bara på en bristande matematisk förståelse utan också på en kognitiv dissonans mellan det vi ser och det som verkligen sker.

Men varför vara svårmodig när festen fortfarande pågår?

/H
syntax 2012-05-17 14:07
Så sant, så sant. Men det är inte lag på att detta ekonomiska system måste tillämpas - och vi kommer att tvingas ge upp det.
Jag är 68 år och slipper troligen den dag då räkningen skall presenters. Så låt oss för all del sätta oss vid festbordet.
Trevligt att se att medelåldern på deltagarna sjönk lite grann med sista bilden. ;-)
Svar från Benganbus 2012-05-17 20:15
De e juniorer hela högen!
/B
ztenlund 2012-05-18 15:40
Somliga mer än andra. ;)
Svar från Benganbus 2012-05-19 09:37
Det va trevligt att se's Martin,
och hoppas du kan närvara på Twang fler gånger!
/Bengan
Svar från Benganbus 2012-05-17 20:01
Tack Ronny!
Det va en spännande bildserie! :)
/B
Intressant program det där. Vi kanske lär oss bättre än på 60- och 70-talet, då det protesterades massivt mot slit-och-släng-samhället senast (som jag minns det)?



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg