Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1546 / Nya Leica Monochrome, och det superskarpa objektivet!

 

 

 

 

 


Har suttit och läst några dagar på nätet om vad som man tycker om den nya digitala M Leican som bara tar bilder i svartvitt, och jag hittar inte nå't speciellt annat än att kameran är klart speciell i dagens digitala värld!? 
Och att optiken som presenterades, sannolikt är Leicas skarpaste optik!?

Och visst blir några teknikintresserade fotojournalister imponerade och skriver om kameran,
eller så kanske dom alltid skriver så här när det kommer nya grejer från Canon, Leica eller Nikon...?

Så ärligt talat, vem byter ner sig till en svartvit M Leica, när man kan fotografera både färg och svartvitt i de flesta digitala kameror numera? Även med en "gammal" Leica M9! ;)

Om kameran hade varit i en annan prisklass, för man kan ju inte ta färgbilder med kameran ;)  då kunde jag kanske kunnat förstå det hela! En specialare för svartvita bilder, en begränsad kamera, en Dogma-kamera alltså! :)

Nåja, nu är det som det är, och kameran är säkert mycket tekniskt begåvad, det betvivlar jag absolut inte,  men ändå så måste jag undra, ursäkta mej! ;)

Och den superskarpa gluggen då, tja hur mycket skärpa behöver en fotograf egentligen? Det kan jag och en del andra nog ha synpunkter på, men det lämnar jag också därhän! :)

Hur som helst, jag blev i alla fall inte så mycket klokare på det som Leica presenterade i Berlin!
Inte fotografiskt klokare i alla fall! ;)


För er som vill läsa mer om Leica så hittade jag några klipp! Klippen kommer sist i bloggen!


Å vi tar en fika på Twang nu på onsdag 15.00, trots att det är en liten lördag!  :) 

Ha en fin söndagskväll!

/Bengan

 

Hur man gör en Leica M9-P
http://www.youtube.com/watch?v=LAfSfnykXfo&feature=related

 En Leica-fotograf berättar
http://www.youtube.com/watch?v=Shwsv22X4w0&feature=related

Titan Leica M9
http://www.youtube.com/watch?v=jqRpZ8adG40&feature=results_main&playnext=1&list=PLB2F8733460DBCE99

Hur man gör en Leica M9 Titan
http://www.youtube.com/watch?v=flCfIOS4bSM&feature=related

 

 

 

Inlagt 2012-05-13 21:21 | Läst 2953 ggr. | Permalink
Man kan ju alltid ställa den på stativ, och ta tre bilder med olika färgfilter...
Fråga Micke. :-)
Svar från Benganbus 2012-05-13 21:42
"Tänkte inte på det!" :)
/B
På onsdag spikar jag upp bilder på GalleriTU, så Twang får anstå. Hoppar över den nya Leican också. Känns som en klart nischad produkt för ett fåtal, men jag förstår inte för vilka. Massor med uppmärksamhet får dom för den och massor med pengar tar dom för den dessutom.
Svar från Benganbus 2012-05-13 22:47
Leica och Prada spelar i nån liknande division numera!
Men det verkar visst funka! :)
/B
Det har nog funnits en efterfrågan på en svartvit Leica-M, och den presterar ju på en helt annan nivå i och med avsaknad av bayerfiler osv. upplösningen motsvarar ungefär det dubbla och dessutom brusar den mindre på höga iso. Men jag tror främst att de lanserade denna kamera och glugg för att hålla intresset uppe, det måste ju hända prylar med jämna mellanrum om man inte skall glömmas bort i dag.

Gluggen handlar nog mest om att man visar vad det går att göra om det får kosta vad som helst. Men ofta rinner ju dessa innovationer ned i mer "vanliga" produkter så småningom så spjutspetsprylarna driver ju på utvecklingen. Sedan hur bra det behöver vara är ju alltid upp till individen att bedöma, en del vill ju ha det bästa och har stålar att köpa för.

Hur som helst tror jag att detta event bara var en uppvärmning inför photokina i höst då vi förhoppningsvis får se en M10 med modern sensor och alla små irritationsmoment fixade.
"Å hur mycket skärpa behöver en konstnärlig fotograf?
Hur mycket kamera behöver en konstnärlig fotograf?”

Skrev du i en kommentar(angående de nya Leica nyheterna) om jag inte mistar mig;)
Vad är en konstnärlig fotograf/fotografi? Gatufoto?, Bröllopsfoto?, reportagefoto?, fashion eller landskapsfoto?, eller är det en viss kopierings stil?

De flesta fotografer vill ju förmedla en känsla(konst?) med sitt fotografi. Beroende på vilken kamera(film,digital,format) och objektiv du väljer så kommer valet att påverka resultatet. Även hur du kopierar(mörkrum/digital), val av papper tex, barytpapper, matt fineart mm. Jag skulle vilja påstå att upp till 50% av uttrycket sitter i kopieringen.

Nedan några “konstnärliga” fotografer som använder olika kameror/objektiv för att nå sitt uttryck. Alla hade nog kunnat fota med samma kamera(it´s the photograper not the camera:)) och fortfarande behållit sin stil men jag tror fortfarande att deras val underlättar för dem att nå sitt mål. Tex Riccis Valladares(Skitig svartvit kopiering), Jose Villa Kort drömskt skärpedjup med Zeiss 80f2 och Fujifilm 400h fotad som asa200 och sedan överexponerad för att nå pastellartade färger. Farago extremt detaljrika högupplösta fashionbilder med hög separation i färgerna printat meterstort(såg utställningen på fotografiska).

http://www.riccisblog.com/ (Leica M mm film)

http://josevillablog.com/ (Contax, 80f2 Fujifilm 400H)

http://www.ottoschulzephotographers.com/blog/ (M9, Nikon, PhaseoneIQ180)

http://faragofarago.com/ (PhaseOne)

Så vad tillför då ett nytt skarpt objektiv från Leica? För mig är det ganska tydligt att detta objektiv är gjort för att matcha en kommande högupplöst M10. I en sådan kombination har vi plötsligt en kompakt kamera med kvaliteer som närmar sig Phaseone/Hasselblad/Leica S2, och det till ett relativt billigt pris(Om nu M10s pris ligger runt M9ans) jämfört med digitala mellanformatare.

Vilka fotografer behöver då denna typa bildkvalitet? Jo, till exempel fashionfotografer eller lanskapsfotografer. Tillhör dessa gruppen konstnärliga fotografer? Jag tycker det;)

Häls.

Markus
Är det inte Leica X2 som är en jämförbar ersättare för X100'n? Med röd prick och allt!
Men det är väl bara att sätta in en annons :)
Ha de'
Johan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg