Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1525 / Telemarksskidåkning förr och nu! Och Åre bageri förr och nu! :)

 

 

 

 

Här är det litet tungt och blött i snön faktiskt...


Som de flesta nog fattar så kommer namnet på den här svängtekniken från Telemark Fylke i Norge, och var en svängteknik för att kunna svänga på skogsskidor i ospårad terräng. Det var en praktiskt teknik att behärska när man tex åker genom en gles björkskog i ganska djup snö.

Men den här tekniken var i stort sett bortglömd tills några enstusiaster började åka telemark i USA igen, och så spred sig det hela tillbaka till bla Norden.

 

 

Storulvån för ett antal år sedan! Ganska låga pjäxor, Alpina, och med snölås! Och inte så mycket folk va det i Storulvån på den tiden heller!  Och vädret va såklart även bättre då!   :)

 

Jag kom i kontakt med telemarktekniken första gången nå'n gång se'nt 1960-tal på en Friluftsfrämjandekurs i Vålådalen, men sedan hände inget hos mig förrän i början på 1980-talet då jag såg några åkare i Åre åka Telemark. Man kallade det för personalsvängen där då!

 

 

 

Classic Telemark


Och där startade även mitt åkande. Var bla på Teliskurs med en skidlärare som hette Micke (vad han nu hette i efternamn minns jag inte) och sedan åkte jag en del med Janne Thelin, träffade Roger Rask i Duved och i Fjätervålen, och så bevistade jag det första VM i Telemark i Hemsedal, hjälpte till som telisintruktör i ett läger i Fjätervålen, för nu va det telemark som gällde!

De hela berodde även på att jag va trött på pist och liftköer och nu fick jag börja att ramla igen! ;) Jag hade jobbat en del som skidinstruktör och skidlärare och då måste man ofta vara i en pistad backe och även vara ståsäker! ;) Så nu va det slut med det!

Visserligen kunde man som telisåkare börja dagen med några telisrepor i en nypistad backe, men då det blev köer så lade man på litet fästvalla och drog iväg bortom pisten för att hitta litet orört att åka i och se'n hitta en fin fikaplats efter åkningen, för man hade ofta thermos med fika i ryggan, och så återvände man till backen när liftarna va stängda, och kunde åka ned i eget och ensamt majestät! :)

Skidutrustning va ett par Atomic Ullriken Utfor från Platou Sport i Norge, Rottefellabindning och ett par Lundhags Telemarkskor, som påminde om ett par bondeförbundare man hade i lumpen!  :) Inte så mycket stöd i dom inte!

 

 Å här kollar jag moderna grejer i Åre i april 2012. Det här kan man nog kalla Haute Route-utrustning. De e dom här grejerna man åker mer och mer i Storulvån bla.

 

 

 

 

Här e mina nuvarande Telisskor, och bredvid ligger en tidigare modell av de bindningar som nu kommit i ropet igen i Storulvån.  (Jag hade en hel Haute Route-utrustning tidigare, synd att jag inte har skidorna kvar)

 

 

 

 

Se'n kom det även stabilare grejer för Telemark, men då blev turåkningen litet knöligare. Här är det en plastsko med klossar under bindningen så man kommer upp på skidan. Funkar fint även i pist!

 

 

 

 

Och nu de senaste Åren i Storulvån så upptäcker jag att "utvecklingen" gått vidare! Korta breda skidor, plastskor och en specialbindning! En mycket lätt och bra utrustning då det är mycket upp och ner, för de e egentligen en alpinutrustning med hällyft som det här handlar om.

 


 

 

 Lättåkt! Snön har satt sig! Här är det som en pist med blötsnö på ytan!

 

Men jag vet inte riktigt ännu om jag skall "investera"  ;)  i den här moderna tekniken,  visst är det lättare att åka på de nya grejerna, speciellt i brant terräng och i bristande skare och sån't, men jag känner nog att det är aningen större utmaning att kunna åka utför på "längdskidor" och i läderskor! :)

Så jag skall ta mig en funderare på vad jag skall göra, jag har ju c:a ett år på mig!  :)

/Bengan

 

 

Ps. Åre bageri var även litet annorlunda förr. Vi sitter gärna i den litet äldre delen. Och russinrutorna, som vi köper med oss på toppturerna, tycker vi också va litet annorlunda förr!  ;) Berättade det för Greger, så tror jag ägaren heter. Trevlig prick, han skulle kolla receptet sa han. 
Mer om toppturer och Åre kommer i kommande bloggar!

 

 

Åre bageri, den äldre delen!   Visserligen litet sämre utsikt upp mot Mörvikshummeln, men den vet vi ju hur den ser ut!  :)

 

 

 

 

Inlagt 2012-04-30 11:34 | Läst 7874 ggr. | Permalink
Det är väl som gamla kameror för film. Lite roligare med klassiska grejer, helt enkelt. "Vi ska inte göra det för att det är lätt, utan för att det är svårt", sa Kennedy.
Håller med Thomas. Det är trevligt att kunna det klassiska.
Det ser ut som om du hade fint väder.
Hmm... Jag har carvingskidor från när de började komma, cirkus -98. De har knappt någon midja jämfört med de breda och korta stumparna som gäller nu. Då, för sisådär 14-15 år sedan, tyckte man att det var en helsikes midja på dessa. Referensen då var mer långa plank, även om de kanske inte var riktigt i den klass Stenmark stegade runt på.

Det där med telemark vet jag inte. Jag försökte ju mig på en sån där snöbräda en gång (vecka...). Aldrig tidigare har jag varit så blåslagen i en skidbacke (du hör ju hur fel det blir med en snöbräda i en sådan). ;)

En observation man kan göra är att utförsskidorna blir bredare och bredare, medan längdvarianten blir smalare och smalare. Snart är det väl lika bra att ta ut ett par långfärdsskridskor i skidspåret. :)
Som min gamle lärare sa (fd. störtloppsjunior) när vi skulle nerför fjället, på slutet av 70-talet
"Varför ska man svänga, här finns ju inga träd" :-)

Tegsnäs 7,5 fot, med lundhagskängor i stövel/kabelbindning, det är Telemarkarn när den är som bäst.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg