Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1485 / Är det här nå't för en kommande digital M Leica? 24 MP Mono CCD?

 

 

 

Hittade den här presentationen på internet. Nå'n som har åsikter? Kan det här va nå't för den nya Leican som det går rykten om? En kamera med en svartvit sensor?

http://www.teledynedalsa.com/sensors/products/sensordetails.aspx?partNumber=FTF6040M

 

Annars så har jag inte så mycket annat att tillföra bloggvärlden just nu! :)

 

/Bengan

 

 

 

 "Jag följer med dig ut i parken nu på kvällen när det är mörkt!"

 

 

 

 

Inlagt 2012-03-24 09:50 | Läst 3102 ggr. | Permalink
Det känns som om vi är tillbaka på ruta ett igen med två kamerahus. Ett för färg och ett för svartvitt. För mig känns det inte särskilt lockande för jag föredrar att ha "all-in-one" och det känns skönt att inte behöva släpa på tre filter hela tiden ;).

/Torbjörn
Svar från Benganbus 2012-03-24 12:35
De e klart, förr kunde man plocka ut den svartvita filmen och sätta i en färgrulle... ;)
Fast med en så'n här digital mono-kamera,
så skulle tagelskjortan sitta ganska fast på! :)
/B
Ja en ren svartvitsensor tycker jag skulle finnas som alternativ i en så pass nischad kamera som Leica M. Jag tror personligen inte man har speciellt mycket nytta av att köra råbilden i färg, eftersom möjligheterna att styra tonskalan dit man vill ändå är väldigt stora även med en ren svartvit bildfil. Blir bara onödigt krångel för den som enbart kör svartvitt. Fördelarna med en ren svartvit sensor bör också överväga mot en vanlig sensor om man kör monochromt (tror jag).
Svar från Benganbus 2012-03-24 12:37
Vi får se vad som kommer Nils, det är mycket rykten igång just nu.
Men visst är det intressant, men allt beror se'n på hur resten av kameran ser ut och priset!
/Bengan
Makten 2012-03-24 20:11
Nils, den oerhörda fördelen med en färgsensor är att du efteråt kan göra sådant som annars kräver att du sätter ett färgfilter på kameran. Visst förlorar man ett litet uns kvalitet på det viset, men å andra sidan så tror jag inte att just mätsökarintresserade fotografer är så bortskämda med lågt brus vid vansinniga ISO-tal heller, vilket är där problemen normalt inträder.

Nischen för en svartvit sensor är extremt snäv tror jag. Låååångt snävare än den för folk som är beredda att betala extra för en M9-P bara för att den saknar röd plutt och M9-logga, samt har en gravering på toppen. Men visst är det kul med extrema och knäppa produkter ändå:-)
Nils Bergqvist 2012-03-24 20:46
Jag tror att det fungerar ungefär som när man jämför äldre enskikts filmtyper som Adox/Efke 100/50/25 med moderna filmer som har flera extra skikt utöver emulsionsskiktet. De gamla enskiktsfilmera har en överlägsen skärpa och valörrikedom, bl.a beroende på att ljuset inte sprids i de extra skikten.

http:gelatin-silver.blogspot.com
Makten 2012-03-24 21:34
Mja, riktigt så är det nog inte:-) En svartvit digital sensor kommer inte att ha något Bayermönster. Alla pixlar kommer att uppfatta allt ljus de träffas av, medan en färgsensor har två gröna, en röd och blå pixel i kluster om fyra stycken. Upplösningen blir precis samma, men utan Bayerfiltret kan varje pixel ta del av lite mer ljus eftersom de inte filtrerar bort de färger som just den pixelns filter har.

Bayersensorn är ungefär som att fota svartvitt med rött, grönt och blått filter samtidigt där varje delbild sparas separat, fast färgupplösningen blir bara en fjärdedel så stor som luminansupplösningen. Foveon gör sensorer där varje pixel uppfattar alla färger eftersom filtrena sitter i lager precis som hos färgfilm, men då blir istället luminansbruset mycket högre eftersom varje lager får minde ljus.

Visst skulle man kunna få bättre gråskala med en helt svartvit sensor. Men frågan är om det är värt det, ens för finsmakare. Skärpa per bildhöjd finns redan till vansinne i digitala sensorer.
Svar från Benganbus 2012-03-24 22:20
Det skall bli kul att se om det bara e ett rykte,
eller om man gör en digital M Leica med bara "svartvit film!"
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg