Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1479 / Framtidens kamerakonstruktion är redan här! Fujifilm X100! :)

 

 

 

Hammarby IF Boxning


Nu vet jag att olika människor har olika uppfattningar om hur en kamera skall vara , och vad man skall ha den till! Men nu finns det en kamera som är det bästa från två världar!

Vad jag menar med två världar, det är mätsökarkameravärlden och spegelreflexkameravärlden!
Och den här betraktelsen utgår från mitt sätt att fotografera!

Mätsäkarkameran, läs M Leica, är en liten och kompakt, lättburen kamera med små fina objektiv, läs vidvinklar. (M Leica som jag kommer att fortsätta att fotografera med, fast kanske mer sällan numera)  Men en kamera som det inte går så enkelt att ta närbilder med.

En SLR-kamera går det enkelt att ta närbilder med, men kameratypen är oftast större, slamrar mer, och har större vidvinkelkonstruktioner på grund av att objektivkonstruktören måste ta hänsyn till spegeln i kameran.

Men nu finns det en kamera som är liten som en M Leica, har en liknade optisk sökare, är ljudlös, och som man enkelt även kan ta närbilder med!  Fujifilm X100!  :)

 

 

 

Hammarby IF Boxning

Jag använder i stort sett bara den optiska sökaren på Fuji X100. Som jag gör på min M Leica!
Tar oftast snapshots eller vad man skall kalla det, men vet att det även finns en elektronisk sökare som jag snabbt kan spegla in vid behov.

Och jag kan lätt ta närbilder med X100!!   Jag kan använda displayen som bildsökare, eller se närbilden i sökaren som på en SLR! :)

Framtidens kamerakonstruktion är alltså redan här! :)

Och jag skall strax ut och fota med universalkameran!  Den hänger lätt under jackan, är inte i vägen, även då jag är ute i naturen och kutar runt med Roffe och hjälper honom att fiska upp "tappade" bollar ur krondiken! :)

/Bengan

 

 

 

Självporträtt

 

 

 

Inlagt 2012-03-21 08:07 | Läst 3237 ggr. | Permalink
Jo, jo, man håller naturligtvis på den bil som man har köpt - men det finns andra kameror som fyller de specifikationer du ställer upp.
Kul att du trivs med kameran. Du kör väl med RAW? ;-)
I natt släpptes det en ny firmware(ver. 1.20) till X100. Blir att prova den när man kommer hem från jobbet.
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/finepix_x100/index.html
Framtiden lär vi nog aldrig komma fram till ;). Den har, liksom fågeln, redan flugit sin väg när du trodde att du hade den säkert i din hand ;). Det betyder inte att man inte kan sätta ned hälarna och vara nöjd med tingens nuvarande tillstånd. Den tekniska utvecklingen kan stressa och det gäller att veta vad man själv vill. Du verkar ha hittat rätt så det är väl bara att gratulera ;).

/Torbjörn
syntax 2012-03-21 11:40
Dom hälarna satte jag ner för rätt länge sedan. Följaktligen är det lugnt för mig och spargrisen.
Jag har haft X100:an sedan den kom och har inte riktigt blivit 100% vän med den. Framför allt så är det fokuseringen som jag inte riktigt gillar. När det är ljust är den en dröm att använda på hyperfokal. Att köra manuellt går inte då det kräver att man vrider fokusringen flera varv, utväxlingen borde vara som på objektiv med mekanisk fokusering för att det skall vara användbart. Autofokusen är något långsam och osäker och kräver mycket ljus för att fungera riktigt bra. Min främsta kritik till AF är dock närgränsen vid användande av den optiska sökaren. Den är så "dålig" att man inte kan ta porträtt där man vill ha personen från axlarna och uppåt. Jag förstår att det finns ett parallaxproblem men det lever jag gärna med bara närgränsen förbättras. Erfarenheter någon?
Jag kanske skall tillägga att jag inte uppdaterat till v1.11 där det enligt Fuji skall ha gjorts förbättringar på autofokusen på nära håll. Jag skall se om jag "får dit" v1.20 i kväll (lyckades nämligen aldrig få hem filen för 1.11 tidigare) och se om det hjälper AF:en.
Fina bilder, Bengan. Kul att du har hittat framtidens kamera ;)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg