Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1461 / Upprepningstvång! Ett psykologiskt begrepp.

 

 

 

 

 

"Benägenhet att försätta sig i samma eller liknande situationer som på ett besvärande men "ofrånkomligt" sätt upprepar gamla mönster, ofta ända sedan barndomen. En psykoanalys eller psykodynamisk psykoterapi kan ge personer med upprepningstvång insikt i vilka motiv och olösta konflikter som driver dem att företa sig handlingar som de helst vill slippa utföra. Upprepningstvånget kan ses som ett utagerande av olösta och omedvetna konflikter".
Gäller det här även hundar...?  ;)

Startade aktiviteten med Gisen = gummigrejen, många meter från Krondiket för att inte sätta Roffe i svårigheter, men det första Roffe gör det är såklart att kuta fram till diket igen....

 

 

 

 

 

 

Och så låter han Gisen rulla nedför branten, och rullar den inte själv, så hjälper han till med nosen..

 

 

 

Nu börjar det närma sig nå't händelserikt! ;)

 

 

 

 

Nu är det nära, isen bär just nu  men om nå'n sekund så plaskar det ganska bra i diket!  :)

 

Se'n hade jag inte tid att fota, utan greppade livlinan för att hala upp den unge mannen. Det är dåligt fäste i dikeskanten när Roffe vänder och skall upp igen, då är linan bra att ha, och efter att Roffe kommit upp och skakat sig så kastade jag "Gisen" långt, lång bort från diket, men vad tror ni han gör då? Ingen högoddsargissning i alla fall!

Då bestämde jag mig för att nu är det färdigbadat för idag gubben min, tog Gisen, gav Roffe litet godis och så gick vi tillbaka till bilen.

 


/Bengan

 


Ps.
Kom i går kväll på att jag hade en intressant bok i bokhyllan, "Ingen tar skit i de lättkränktas land!" av David Eberhard. Intressant, ävan om jag inte delar allt som Eberhart skriver om, men ändå intressant liksom....

 

 

 

Inlagt 2012-03-09 08:48 | Läst 3169 ggr. | Permalink
Måste det handla om tvång? Man kan inte utesluta att han faktiskt testar något eller bara gör det för att han tycker att det är kul. Dessutom är det antagligen roligare att rulla ned Gisen i diket än att springa tillbaka med den till dig - "om du så gärna vill ha den varför kastar du den då?" Kanske han resonerar. "Hämta själv om du vill ha den. Jag testar min Galileo ränna."
:) /Tom
Svar från Benganbus 2012-03-09 09:18
Tror det är som du säger Tom, ville bara spetsa till det litet! ;)
Han är ganska orädd den här lilla hunden, och verkar inte störas av isvattendopp.
Han har plurrat förr både i sjöar och i åar! Han bara skakar av sig, å så e det full fart igen.
Jag skall ut på det här gärdet om ett tag igen, men nu skall vi inte bada, hoppas jag i alla fall! :)
/B
Tom Gagner 2012-03-09 09:35
Misstänkte det. Det är spännande med hundar och efter att ha haft hundar i många år - just nu en engelsk springer spaniel - misstänker jag starkt att vi människor många gånger underskattar dem. Det som vore intressant att undersöka - ja, jag jobbar på en beteendevetyenskaplig institution vid ett universitet ;-) - är om han gör likadant om du kastar ett föremål som inte rullar, säg ett gummiben eller något liknande. Om man kan se att han på förhand vet att detta inte rullar som Gisen gör och då hanterar det annorlunda och inte alls föröker få ned det i bäcken.
Hmm, tja - ett litet uppslag till en uppsats eller nå't ;-)
Dags för fika! Ha en trevlig tur tillsammans med Roffe.
/Tom
Svar från Benganbus 2012-03-09 11:20
Har gillar "rörliga" saker! När vi är i fjällen så jagar han fjällemmel med mycket bra resultat!
Vad gäller den något svårrullade Gisen, så underlättar en slänt rullandet, när det är boll, tennisboll, så vill han gärna jabba den fram och tillbaka på golvet nära en soffa eller ett lågt bord hela tiden, för då kan bollen rulla under soffan, och då blir det genast mycket intressantare!
Nyss va vi ute vid ett annat dike utan Gisen, han gillar diken, grässlänter, håligheter, för där kanske det finns nå't intressant! Det här är ju en råttfångare! Och gårdshund, han vaktar gården, som även sträcker sig uppåt någon kilometer, för på kvällarna då det flyger in flyg mot Skavsta (eller mot Arlanda) då man bara hör ett svagt ljud och ser lanternorna på flygplanen, så kollar han upp och börjar morra/skälla, och springer med litet.
Roffes revir sträcker sig en bra bit uppåt också! :)
/B
Förslag till framtida upprepningar: "Allt du behöver är en Fuji X100, allt du behöver är en Fuji X100...". :-D :-D
Gisen har ett tufft liv! :-)
Trevlig helg på er!
//ewa
Svar från Benganbus 2012-03-09 11:24
Jag tror vi e inne på den tjugonde Gisen nu...
När den slutar pipa, (eller "tappar" svansen)
Han gör några tafatta bitförsök, men då det inte hörs nå't längre, så tappar han intresset!
Trevlig helg tillbaka!
/B
Din "PS-bok" låter ytterst intressant. Det här med att bli kränkt..... Jag förfasas över alla glidningar i språk och temperament. Alla agerar som den sk kvällspressen där ordet SVEK hamnar på löpsedeln för minsta misstag likaväl som KRÄNKT blir synonymt med att vara lätt irriterad. Den nya (o)möjliga fotolagen som från och till debatteras öppnar möjligheter för alla och en var att gå från noll till hundra på en mikrosekund och påstå sig vara kränkt så snart man pillar på det främre linslocket. Även om lagen aldrig har denna avsikt så blir det vad folk i allmänhet diskonterar som vi fotografer på stan kommer att få tampas med och mot. Ska försöka leta upp den där boken.......
Svar från Benganbus 2012-03-09 16:41
Å man har nog snart möjlighet att stämma Svenska Saten för den oförrätt man upplevde på Dagis då man inte fick vara Lucia, för det har minsann satt djupa spår under hela livet! ;) ;)

Och vad gäller bli kränkt i tid och otid, jag vet inte riktigt vad den oron kan bero på..,
Man verkar misstänksam på nå't sätt i alla fall...!?
Det kanske är avsaknad av tillit..?



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg