Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1457 / Ere nå'n som e bra på beteendevetenskap? Vad gäller hundar alltså! Som ev kan ge en förklaring!

 

 

 

Här står Roffe och slänger med Gisen och så plösligt "tappar" han taget om den och den far iväg! Konstigt va!?  ;)

 


Ibland står man sig slätt vad gäller hundars betende. Å det gäller såklart Roffe, vår Dansk/Svenska gårdshund!  Jag går ut med honom på olika platser under dagen, ibland så åker vi iväg till några stora gärden. Roffe brukar ha med boll eller Gis!  (Gis  = gummigris) Mao, en liten konstig röd grisliknade gummigrej! Roffe kutar med den här gummigrejen, slänger och kastar upp den i luften och fångar den, och biter i den så den piper, å så långt är väl det hela ganska hundlikt liksom.

 

Men på de här gärdena, som e stora som flera fotbollsplaner, går ett ganska djupt dike längs ena sidan.

 

 

Nu är det is i diket, som e halvmeterdjupt, men en is som knapp bär men gärna brister, och vad händer, jo Roffe skall såklart springa längs det här diket hela tiden och bolla med Gisen, trots att det finns kilometervis med plant gärde vid sidan om! Jag tar Gisen från honom, och skickar iväg den tjugo meter bort från diket, jovisst, han kutar och fångar gisen men kutar tillbaka till dikeskanten igen...suck... :)

I dag så "slängde" han själv Gisen över diket, och hade turen att springa, hoppa, över på is som höll för att hämta Gisen på andra sidan, men på tillbakavägen  plurrade han såklart!  Hela Roffe låg i vattnet och "simmade" men kom inte upp riktigt själv trots att han har dubbat!  :)  Så det va bara för mig att dra upp honom i livlinan och se'n snabbt ta några steg tillbaka innan han skakade vattnet av sig!
Roffe har en långlina släpande efter sig. Det är nå't vi har i skog och mark, men linan bara släpar då det inte är Älgar, Hjortar eller Renar i sikte!  :)

Och då tror man såklart att Roffe e nöjd efter att ha vinterbadat, men icke sa Nicke.

Jag tar Gisen igen och slänger iväg den bort från diket för att han skall få springa sig torr!
Jotack, han är strax tillbaka till dikeskanten och börjar testa om Gisen vill rymma! Han låter gärna Gisen rulla = rymma nedför slänten mot vattnet! Och e där såklart en gång till i vattnet, men nu e det bara framdelen och halva överkroppen som e i diket!

Jag drar jag upp honom, tar Gisen, stoppar den i fickan, och ger honom litet hundgodis,
och beordrar den dyngsura hunden i det nollgradiga vädret tillbaka till bilen! :)

 

 

 

Vad är det här? Nå'n som har nå'n fundering? E det nå't slags jaktbeteende?
Eller vill han bara testa Husse hur långt han kan gå? ;)

Men jag skulle aldrig frivilligt bada så här års!

/Bengan

 

 

 

"Bloggar du om mej igen?  Vad er'e nu då?"

 

 

 

Inlagt 2012-03-06 19:26 | Läst 2701 ggr. | Permalink
Han gillar nog utmaningar bara. ;)
Eller kan det vara så enkelt att råttor brukar finnas i just slänter?
-affe
Åh vad jag saknar vår hund när jag läser detta. Sista bilden är superbra.
om jag inte tar helt fel så ska de finnas en bok av o n me sven järverud o gunvor af klinteberg sådan är din hund där tror jag du kanske kan finna svar på dina funderingar harald
Jag tror det är naturligt för ett djur med byte att inte stå helt öppet på ängen utan rymma till ett säkrare ställe med det så ingen annan kan ta det. Vattnet vet jag inte om det har någon betydelse, kanske att det är en vägg eller avgränsning..
Har en bok som har en tabell om vilken typ av människor och hundraser passar ihop. Och sorry, din hund verkar inte passa för "äldre" (läs: pensionär). Men, hör och häpna: rackarns hundras passar ihop med "naturfotograf alt konstnär"! Räddningen är nära, han vill nog hellre att du ska fotografera natur än gatuliv! Vad sägs om det? Sedan står det i texten att "Husse alt. matte bör vara en person som är glad i promenader och gärna lite bus". Stämmer väl perfekt på dig? Kanske passar ni bra ihop ändå! - Ja, han är väl lite äventyrlig av sig bara...
porträttfotograf h.valde 2012-03-07 00:22
kanske du kan kolla nån gång vem riesenshnauesern o austr catledog passar i hop me tack på förhand harald f.d trondheim norway
RHelena 2012-03-07 20:59
Harald; har du båda sorterna?
Riesenschnautzer: familjer och par/singlar (ej för äldre!), polis-, räddnings- och vakthund, spårarbete och bruksgrenar, draghund, lydnad, längdskidåkning (!), lantbrukare och naturfotograf/konstnär! Ägaren ska vara mycket hundkunnig och sportig, intresserad av att jobba med sin hund.
Australisk cattledog: par/singlar (ej för äldre eller familjer med barn), lantbrukare, spårarbete, bruksgrenar, ridning. Tydligen "magnifik boskapsvallare". Helst ska man själv vara en boskapsägare så att denna hund får hjälpa till att valla eller så ska man vara en outtrötlig bruksmänniska.

Jaja, man får ju ta det hela med lite nypa salt. Själva skaffade vi en sheltie många år sedan utan att bry oss om att den rasen inte skulle passa för båtfolk... Han gillade inte heller varken vatten eller båtliv, men det funkade rätt bra ändå att ha honom med.
porträttfotograf h.valde 2012-03-07 21:14
hej nu har jag bara min 12åriga catledog,innan hade jag riesen som jag tävlade bruks me har haft 5 st riesen inte på samma gång tävlade spår o sök me min riesen även om jag inte tävlar nu så är jag väldig noga me at mina hundar ska få både fysisk o psykisk motion mental träning



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg