Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1432 / Om alla skall få visa sina bilder, blir det inte för många bilder då? I alla fall väldigt många?

 

 

 

 

 

När jag i går återfann bildpoolen Street Noir på flickr så började jag fundera....

"Black and white street photography with a strong noir flavor. Peopled images with a noir (suspenseful/taught/tense/mysterious/dark/sinister/vaguely menacing) feel incorporating fog, rain, snow, night, shadows, grain, strangers, spys, highwaymen, double-crossers, alleys, and urban environments, plus any other noir element you can think of, are all welcome.

This is a curated group, images will only appear in the group if they are approved."

 

Men först en bakgrund till bloggrubriken!
När man hänger ut sina bilder i ett galleri tex, så bestämmer ju galleristen om bilderna är "värda" att hänga ut. Om det lönar sig ekonomiskt för galleristen alltså!  Det betyder att man kan få hänga gratis på vissa ställen, eller tom få betalt, då galleristen vet att det säkert kommer in pengar via bildförsäljningen senare.

Eller i andra fall, så kan fotografen få betala för att få hänga ut sina bilder, för att galleristen ändå skall få in litet pengar för lokalhyra och så'nt.

Och vissa gallerister raggar utställare, för får man ett antal utställare, som hänger en månad och betalar för att hänga, så är försäljning av bilder ganska ointressant! :)

 

 

 

 

 

Så här är det också på många fotosidor, man betalar, och då får alla vara med! Men på andra fotosidor kan det finnas en curator, eller administratör, eller en grupp, som bestämmer vilka bilder som får vara med på den sidan eller i den poolen. Det kan också fungera så att det blir litet exklusivt liksom, man e utvald! ;)

Men summan av kardemumman, det blir att det ändå är väldigt många bilder att titta på! Om man skall försöka hitta några bilder man gillar, och försöker leta i alla pooler, på alla fotosidor, då blir det ändå svårt!
Då kan det bli lättare att titta på dom fotografer vars bildstil man redan känner till!


Så det här med grindvakt, i vissa fall, kanske inte e så dumt, just för att få hjälp med att hitta intressanta bilder för framtida behov.
Men visst finns det en risk att en viss smak blir rådande såklart. Men om jag har hittat en intressant pool, där det finns en "bra" grindvakt, och jag efter ett tag kan se hur grindvakten fungerar, vilka fotografers bilder han/hon väljer, vilken bildsmak grindvakten har, då kan det vara till hjälp i en värld som svämmar över av bilder!

Hur som helst, jag tycker att administratören i Street Noir har lyckats mycket bra med sitt bildval, men det finns säkert andra åsikter, och även att någon känner sig förfördelad,  men så blir det när smaken är olika!

/Bengan

 

Ps.
De här länkarna här nedan har inget med innehållet i bloggen att göra,
men lägger till dom ändå! Utfyllnad bara liksom! ;)
Bilderna likaså!

 


http://www.dn.se/ledare/signerat/konsten-att-kanna-sig-forfordelad 

http://www.dn.se/blogg/bard/

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-02-17 10:53 | Läst 2131 ggr. | Permalink
I Frankrike säger man "Madam la Port" tror jag. Det är något som det alltid funnits tidigare när det har gällt att publicera det skrivna ordet i någon publikation. Man måste skriva tillräckligt bra för att passera redaktörens lägsta tröskelvärde. För det mesta ett bra system - som nu har slagits ut av internet.
Ingen Madam la Port - alla utsätts för massiva mängder med skit.
Svar från Benganbus 2012-02-17 15:27
Nu er'e nya tider nu Peter, vi kommer från en annorlunda tid! ;)
/B
syntax 2012-02-17 16:59
Det är inte det Bengan - det är det att jag är elitist :-D
Du skrev en gång tidigare om grindvakter: http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-79-refuserad-skippad.htm och hur det kändes att inte komma förbi spärren - då var det bl.a. en sajt som nu heter "1X".

Själv vet jag inte vad som är bäst; överflödet som Peter nämner ovan eller risken att "få stå utanför". Kanske är det mesta skräp - inte minst ett foto som kan ju vara så lätt och så svårt att få till, och nu finns en (digital)kamera i var mans hand. Här på FS kanske vi inte vågar ta ställning - vi lämnar ibland (ofta?) bilder okommenterade. Kanske man förutom 1-5 också skulle ha en kalkonknapp eller en kompisknapp för att förenkla?

Vad vet jag?

Ha de'

Johan
Svar från Benganbus 2012-02-17 15:20
Allt ligger kvar på internet! :)
Och skulle jag få en anställning efter att någon läst den CV-bloggen! ;)
Jag skrev många ord i den bloggen över en enda mening! :)
* Members are pointing at "Composition" as the biggest problem with this photo.

Komposition är de okunnigas räddningsplanka när alla andra argument tryter! ;)
Och vad är komposition Faidros?

Nåja, jag fick 5114 inklick och 18 kommentarer i bloggen alla fall och som sagt,
den okomponerade bilden säljs bra till de kompositionsokunniga! :)

Jag vet inte om det tillför något i det stora hela om alla har tillgång till en skrivmaskin eller en kamera....
Det jag i alla fall kan känna, det är att det är svårare att hitta de bra sakerna, då det blir sådana enorma mängder! Och det är synd!

/Bengan

Ps. Ralf Stelander va också med i diskussionen i den bloggen, han är en av de som håller i "1X"
http://1x.com/(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg