Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1424 / Jaha, vad skall man blogga om nu då? Har jag nå't intressant att berätta?

 

 


Kan väl börja med ett erkännande, jag har nog erkänt det här i en tidigare blogg, så nå'n säger nog, nå'n Besserwisser alltså ;) "Det där har vi hört förut, kom med nå't nytt i stället! "
Men det här hänger ihop med det jag tänker blogga om, så jag tar det här erkännandet en gång till, och ni som hört det förut får bita ihop! Alltså, vi har ingen Tv!
Jaha, å vad e det för märkvärdigt med det då?

Jo, tidigare, när vi berättade för vänner och bekanta att vi inte har nå'n Tv, så kunde nå'n säga, "Vad gör ni i stället då? Först ville vi inte berätta vad vi grorde i stället ;) men så tänkte vi, det må bära eller brista, vi berättar, vi kör med öppna kort! Så vi började fundera, vad gör vi i stället....?
Ja just det, vad gör vi i stället...?

Vi kom på att det inte är något märkvärdigt eller intellektuellet eller avikande eller konstigt,
utan vi tittar bara inte på Tv, och se'n gör vi nog det alla när dom inte tittar på Tv....

Det kan väl vara så, efter att vi tänkt efter ett tag på vad vi gör i stället för att titta på Tv, de e att vi samtalar kanske litet mer, tex vid matbordet och även efteråt, då vi inte har några speciella tider att passa på kvällstid, så kan det nog vara....
Man kanske blir mindre avbruten då man inte har nå'n Tv-tid att passa...så e det nog...tror vi....

Och så tror jag att vi läser litet mera!  :)

Så nu har jag förklarat bakgrunden, för nu kommer bloggämnet, jag läste nå't nyss! :)
Jag läser om hjärnan, om forskning om hjärnan, och en del annat som berör det vi vet om hjärnan,
och jag blir ständigt förundrad...


* Här gör jag ett avbrott i skrivandet för att fixa kaffe och en semla!

 

 

 

 

Ok, nu är kaffet malt och bryggt och semlan är klar!

 

Jag läser om det vi kallar för medvetande!
(Det kanske va en onödig grej, att vi fick medvetande liksom, med tanke på vad vi gör med planeten?)
Men hur som helst, "Ingen forskare har den blekaste aning om hur medvetandet uppstår i hjärnan"

Så kan man nog sammanfatta det hela!  Men det finnas såklart åtskilliga hypoteser för hur medvetandet kan fungera, som för allt annat okänt! ;)


Nu skall jag inte gå in i ämnet djupare, eller ha några egna hypoteser eller påståenden, för då kan det bli en heta motdiskussioner i bloggen, utan det här va bara ett försök att berätta något i bloggen som jag själv tycker är intressant!  :)
Mao, ingen forskare har heller den blekaste aning om hur jag kan sitta och tänka på vad jag skall blogga om!


Nu skall jag dricka kaffet med den hemgjorda semlan och läsa vidare i boken!

Å i morgon blir det skridsko på Frösjön!
De e inte bara kultur i Gnesta, de finns idrott också!
Ha en fin söndaskväll!

/Bengan

 

Ps. Glömde! Se'n finns ju Svt Play förstås. Hittade ett spännande musikprogram i går, "Beehovens nia i tredje världen"
http://svtplay.se/t/149942/musik_special__beethovens_nia_i_tredje_varlden

Hinner ni inte lyssna på hela programmet just nu, gå i alla fall in efter 53 minuter och lyssna på slutet!

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-02-12 18:57 | Läst 2615 ggr. | Permalink
En intressant fråga när det gäller hjärnforskning (som jag minns min filosofilärare ställde):

Kan hjärnan utforska sig själv?

Svårt att svara på, men frågan biter sig fast.

Hälsn.

F
Spännande ämne detta, det är egentligen ganska mycket man inte har en aning om, men ofta är man inte heller beredd att ta till sig möjligheten av en annan världsbild. Vetenskapen har blivit en ganska intolerant religion på många sätt. Sedan kan man ju inte förneka att den även fört mycket gott med sig.

Som du vet är jag ju fåtölj-Buddhist och just Buddhisterna, kanske främst Zen är nog dem som borrat djupast om detta med medvetande, man skulle nästan kunna påstå att Zen är en vetenskap om sinnet och medvetandet. Liksom även Taoismen och andra mystiska filosofier/religioner menar man att detta: Vad är jag? Hur uppstår medvetande? Finns någon själ? osv är frågor som man bara kan få svar på intuitivt, och metoden är meditation, så fort man försöker analysera går man vilse eftersom analysen bygger på tänkandet och tänkandet i sig har svårt att analysera sig själv.

När Descartes sade "Cogito, ergo sum" jag tänker, alltså finns jag skulle Buddha svarat: När jag tänker finns jag inte. Enligt de mystiska traditionerna går det att nå källan till våra tankar enbart genom att stilla det eviga flödet av tankar och genom långvarig träning kan man till sist stilla tänkandet så att man kan få en intuitiv glimt av den underliggande verkligheten, det klara ljuset, Gudsmedvetande eller vad man vill kalla det. Detta är ett tillstånd helt fritt från objekt, subjekt dualitet, liksom alla särskiljande begrepp. Det är därför svar på existentiella frågor ofta blir paradoxer, de går helt enkelt inte att förstå på ett intellektuellt plan, Zen är ju känt för sådant.

-affe

Ps. När vetenskapen analyserar uren söker mystikern efter urmakaren. ;)
syntax 2012-02-12 21:14
Den, för mig i alla fall, mycket tilltalande och väl sammanhängande teorin om det naturliga urvalet har ju även kallats för "den blinde urmakaren". Mystikern söker alltså efter urmakaren - och så visar det sig att det inte finns någon. Snopet.
alf109 2012-02-12 21:48
Jag tror i och för sig inte heller att det finns någon urmakare. Men om vi tar en fundamental fråga som till exempel big bang, så har man visat att både tiden och rummet uppstod i big bang, en intressantare fråga borde väl vara hur händelsen över huvud taget kunde triggas innan det fanns vare sig tid eller rum?

Sedan när det gäller det naturliga urvalet och evolutionen skulle jag tro att de flesta i dag knappast motsätter sig detta, men hur uppstod grunden för att det över huvud taget skulle kunna bli fråga om något urval? Lite samma sak där som med big bang, man hukar för den grundläggande frågan tycker jag.

Nu vill jag tillägga att jag själv inte är troende och inte heller tror på någon gud som skapat världen osv. Men eftersom vi inte vet så fasligt mycket egentligen så kan en viss ödmjukhet kanske vara på sin plats.

Det universum som omfattas av den rumtid som vi själva ingår i till exempel, är det det enda universa som kan tänkas eller kan det finnas en massa universa, i princip oändliga, som vi inte har någon möjlighet att med dagens vetenskapliga nivå detektera?

Sedan tror jag att alla de samstämmiga uppgifter från mystiker i alla tider kan tyda på att det finns saker och ting som vi inte kan komma fram till intellektuellt, men väl intuitivt som genom meditation till exempel.

Vi ser ju för övrigt exempel på ganska många företeelser som vi inte i dag kan förklara vetenskapligt, det betyder ju inte att de är övernaturliga, utan endast att vi inte i dag kan förklara dem. Ett exempel är fågelflockar som synkroniserat byter riktning och så vidare där forskare är överens om att den snabbhet som krävs för att detta skall fungera utesluter viljestyrda impulser som vi känner dem, de är helt enkelt för långsamma.

Personligen har jag svårt för att reducera kännande varelser till rätt och slätt maskiner, även om den absolut största delen av våra handlingar säkert kan härledas till mer eller mindre automatiska fysiologiska processer. Men kanske har min dator ångest varje kväll för att bli avstängd?

Bara en sådan fundamental fråga som: Vad är tid? kan vi inte besvara på ett tillfredsställande sätt även fast de flesta av oss är tämligen övertygade om vad det är. Men om man försöker granska tiden ur ett vetenskapligt perspektiv blir det svårare. Är då tiden övernaturlig?

-affe
syntax 2012-02-12 22:54
Dom yttersta frågorna är kanske en nivå som vi inte har stake för? Vi kan till exempel inte med all vår briljans och all vår datakraft förutsäga kommande vattenflöde i en medelstor älv. Variablerna är för många och för slumpbetonade. Kul att spåna om Big Bang, men meningsfullt - tja?
Det finns alltid gemensamma uttryck och strävanden i alla civilisationer beroende på vår framevaluerade natur. Vi är evolutionärt triggade att se orsaker och samband, att med logiken söka gångbara svar. Frågor utan svar är det värsta vår hjärna vet - så om det inte finns något svar, så uppfinner vi ett lämpligt sådant. Finns det inga samband, så ser vi genast falska sådana. Alla civilisationer kommer därför att uppfinna liknande gudar, alla mystiker samma grundtankegångar. Det styrker inte på minsta sätt existensen av gudar eller framgångar genom meditation. Den elake skulle säga att det handlar inte bara om att fylla ett tomrum, utan även om att vi måste ha en tröstkaramell att suga på för att orka se den ödsliga evigheten.
alf109 2012-02-12 23:05
Så talar en man med egen erfarenhet. ;)
-affe
syntax 2012-02-13 08:07
Jomenvisst1 Kör du med några erfarenheter Affe? :-D
Detta är ingen kommentar till just detta blogginlägg utan till din blogg som helhet. Jag vill gripa det här tillfället i akt att framföra ett stort TACK till dig Bengan för din blogg!

Ibland tappar jag liksom modet. Eller orken. Eller så blir jag bara lat. Och då får fotograferandet lida, tyvärr. Då hamnar jag i stället i musikträsket och lyssnar på musik i stället. Det är inget större fel i det kanske, men det är lite okonstruktivt och oskapande.

Mitt fotograferande har alltså gått lite i vågor på sistone. Och mina besök på Fotosidan blir också tämligen sporadiska. Men jag har insett att det finns en trevlig blogg där att läsa, så när jag gör mina kvartalsvisa besök så brukar jag ögna igenom din blogg bakåt i tiden.

Den här gången upptäckte jag att du har blivit med OM-1:or. Eftersom det var min första seriösa kamera så blev det extra intressant att läsa din blogg. Så jag läste ett kvartal (eller tertial kanske) baklänges igen för att se hur det började. Kul att läsa att du uppskattar kameran. Jag gillar den också skarpt, men har på sistone börjat ägna mig mer åt Nikons äldre modeller (ska kanske så småningom förklara varför).

Men i alla fall: huvudsaken är denna: när jag nu i slutskedet av en jobbig förkylning ägnade ett antal timmar åt att läsa igenom din blogg och titta på dina trevliga bilder och läsa kände jag inspirationen och lusten för fotograferandet återvända.

Det brukar vara så där med mig. När jag svalnat ett tag behöver jag någonting som sparkar igång mig igen. Det kan vara en fototidning. Eller en bok. Eller en bild jag ser. Men nu var det alltså din blogg.

Så ännu ett stort tack för den inspiration du ger i din trivsamma blogg!

Om du någon gång funderar över meningen med bloggandet så ska du veta att det är stor mening med det - du inspirerar mig och antagligen ytterligare ett okänt antal fotografer. Och det är ingen liten sak.

Många hälsningar från norra Stockholm och
/Pelle

PS. Vi har inte heller någon TV. Varit utan i drygt 1½ år nu. Det är jätteskönt!
Svar från Benganbus 2012-02-12 22:01
Hej Pelle,
och tack för ditt mycket värmande och peppande bloggbetyg!
Mvh från Bengan
Ps. Fotade med OM-1:an i går och i dag! :)
Kom igen och skryt när du inte har någon dator Bengan ;-) :-D

Som du vet så gör jag paus med datorn, och är HELT nedkopplad fyra månader om året under den tid som jag sitter som patron på Hassselvik sommartid. Det är oerhört nyttigt. När datorn och TV:n kopplas ner - kopplas hjärnan upp! Man ger sig tid till sammanhängande intellektuella aktiviteter, hjärnan till fromma. Man sitter inte och småsnuttar vid datorn, eller slötittar på TV. Man till och med, hör och häpna, pratar längre och sammanhängande med varandra.
Hjärnan kan nog inte utforska sig själv - men man känner hur den mår bra.
Om du är intresserad av hjärnan kan jag rekommendera den här videon med en hjärnforskare som fick stroke, mycket intressant!

http://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg