Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1415 / Is black and white the true color of photography?

 

 

 

 

 

Eriksdalshallen

 

Som jag sagt några gånger förut, jag tycker färg är svårt, och så tycker jag ofta att det inte blir bra! Inte i min fotografi i alla fall!  Vet inte vad det kan bero på, kanske e det bara en vana, jag har ju fotograferat ganska mycket i svartvitt under åren!

Men visst är färg fantastisk! Man kan nästan avbilda verkligheten som den ser ut! Och jag har fotat färg också, massor, alltsedan 1959, och mest dia, och det är mycket familjebilder och naturbilder, som nu ligger i flera banankartonger och väntar...
Väntar på vadå? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Målare

 

 

 

 

 

Slussen

 

Men visst, den svartvita bilden blir aldrig riktigt vad vi kallar, "en riktigt bild" av verkligheten, utan den avbildar en annorlunda verklighet eller ger en annorlunda beskrivning av verkligheten genom sin avsaknad av färg. Men genom att använda svartvitt, så kan jag ofta konkretisera, och renodla ett bildinnehåll samtidigt som jag kan göra  innehållet litet overkligt, kanske otydligt, och kanske även mer mångtydigt, och förhoppningsvis blir det då mer spännande för åskådaren?

 

 

 

 

Hornsgatan

 

 

 

 

 

 

Ellens Bageri

 

 

Och nu är jag i alla fall tillbaka i det svartvita, i varje fall privat och mer medvetet, och upptäcker också att många fotograferande ungdomar gillar det svartvita, å det känns spännande!

Så det svartvita, det är färgen i min egen fotografi hädanefter! :)

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-02-05 12:06 | Läst 3758 ggr. | Permalink
Bildens själ kommer fram bättre utan färger, tycker jag.
Svartvitt kan vara hur snyggt som helst, men...
Förr i tiden, innan jag gick på jorden, var allt svartvitt? ;-)
Inga färger på tjejernas klänningar, bilarna var färglösa?
"Du kan få vilken färg som helst, bara du väljer svart", Henry Ford.
Eller var det så att filmtillverkarna inte kunde göra färgfilm?

Jag gillar färg, är det bara för att jag är för ung?
Jag gillar svartvitt, är det bara för att jag börjar bli gammal?

Färg eller inte beror på(för min del) på motiv och sinnesstämning.
Det viktigaste är att man har sett ljuset...

Ha en fortsatt trevlig helg!
Det är nog så att göra en bild i svart/vit dä ä konst!
/Bob
Intressanta tankar, Bengan. Men jag tycker faktiskt inte att färgfoto ligger mycket närmre "verkligheten" än svartvitt gör. Kanske t o m tvärtom?? Visst, vi uppfattar verkligheten i färg, men inte alls samma färger som filmen eller sensorn fångar. När jag fotar i färg, så blir jag mycket mer förvånad när jag tittar på skärmen och ser bilden (var det så här det såg ut?), än när jag fotar i svartvitt. Vad var det Strömholm sade? Det är Kodak som bestämt naturens färger, eller nåt i den stilen..
Det är många som påpekar att det är lättare att fota i svartvitt än i färg. Jag tycker tvärtom, färg är lätt men det är desto svårare att få till bilderna i svartvitt. Svartvitt är den rätta färgen för mig när jag fotar. Men när jag målar så målar jag med starka, intensiva och ibland explosiva färger, framförallt kan jag enkelt styra vilka färger som jag vill bygga mina tavlor med.
//Mikael Good
Jag tycker också att färg är svårt, det kräver ett annat tänk. Dessutom är det ofta svårkontrollerat, speciellt när det gäller spontanbilder av reportagekaraktär eller gatufot. Färgen är ett så starkt uttryck så den tar lätt över innehållet i bilden, en röd papperskorg i fjärran som man inte ens tänkte på vid exponeringen får lätt huvudrollen i bilden, och det är ju inte alltid vad man vill. ;)
-affe
På något vis är detta den eviga icke-diskussionen inom foto. Den genererar ingenting.
1932 släppte Disney historiens första färgfilm, Morgonstämning. Gabriel Lippmann fick Nobelpriset i fysik (1908) för den första färgfotoplåten. Mycket här hänt sedan dess. Vet inte riktigt varför men personligen upplever jag svart vitt som mer realistiskt. Färg tycker jag är okay om man söker begränsa antalet färger i bilden, däremot är det viktigt med valörer.
Är man en färgstark person så kan man lugnt och fint ha svartvit i sin kamera.
Sitter just och skannar in färgnegativ från 1965. Dom är alltså nästan femtio år gamla. Vissa är så dåliga i färgen att jag är tvungen att konvertera dem till svartvitt... ;-)
Svar från Benganbus 2012-02-06 06:44
Skall nog också göra så! ;) Bra tips vi fått tidigare! ;)
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg