Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1408 / Fujifilm X-Pro 1, Leicakameran som Leica inte byggde!

 

 

 


Eller som man uttrycker det i wired.co.uk,
"Fujifilm X-Pro 1: The Leica camera Leica didn't build"

Och man fortsätter:
"Way back in the 20th century, Leica took 35mm movie film and put it into a compact, fast-to-use camera. The M-series was initially odd because it used such tiny film frames, but the innovation stuck. Now, almost 100 years later, little has changed at the German company other than that it is now a luxury brand more than a camera maker.

And it seems that Fujifilm is taking over the role.
The X-Pro1 not only looks great to use, but it packs in some real innovation. And at around $1,700 and $650-ish for the lenses (£1,100 and £420, respectively), real people can actually afford to buy one
."

 

Här är intressanta länkar om det hela! Å en del fina bilder! :)


http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-01/11/fujifilm-x-pro1


http://www.wired.com/gadgetlab/2012/01/fujifilm-xpro-1-out-leicas-leica/


http://www.wired.com/gadgetlab/2011/03/photos-leica-m3-and-fujifilm-x100-side-by-side/

 

Å det här kan man kanske tycka en del om...  ;)
http://www.wired.com/gadgetlab/2010/09/29000-titanium-leica-m9-will-sadly-never-take-a-picture/

 

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-02-01 21:10 | Läst 4312 ggr. | Permalink
Tvärtom, Leica byggde ju den kameran redan 2006. Den heter M8 :)
Svar från Benganbus 2012-02-01 22:02
På något sätt så va det ju så!
Nu väntar vi på en litet modernare M8!
Med ett japanpris! :)
/B
Har du hört när den kommer att finnas i butik och vad den kommer att kosta?
-affe
Svar från Benganbus 2012-02-01 22:02
Har kontaktat Fuji men inte fått svar än.
/B
Såg en notis om att Olympus ska komma med en digital OM 1.
http://www.dpreview.com/news/2012/01/24/Olympus_OM_rumors

Det skulle vara intressant :-)
Svar från Benganbus 2012-02-01 22:03
Rör inte till det ytterligare nu! ;)
/B
begust 2012-02-01 22:10
Det finns alltid något nytt att vänta på i dagens digitala utveckling :)
Fast vi får prata tyst om Olympusen så inte priserna på OM-gluggarna skenar

Just nu inventerar jag i hårddiskar för att härbärgera alla digitala filer.
Behöver även utrymme att skanna in gamla negativ också
Svar från Benganbus 2012-02-01 22:13
Och med dagens kunskap och teknik,
så borde det snart vara läge för en liten digitalkassett,
som man sätter i på filmrullens plats! :)
/B
N Thomas Meldert 2012-02-02 07:16
En sån där "digitalkassett" har redan funnits på riktigt. Någon såg hotet och köpte patentet och la ner produkten.
begust 2012-02-02 22:10
Ser klart intressant ut. Herr Björkbom kommer att få ångest ;)
Det var ett jävvla tjöt om Leica! Såg en entimmes dokumentär om Cartier-Bresson på SVT. Inte ett ord om nämnda kamera från Hr C-B själv. Har ägnat några veckor åt att lustläsa gamla fotografiska årsskrifter från 60 o 70 talen, mest amerikanska. Verkar inte, om man kollar på dom bilderna, att kriteriet för ett bra fotografi är att det är taget med en Leica. Snarare verkar Nikon, Canon mfl märken väl så representerade...
Hamnade i polemik med en Leicanörd här på FS för ett par år sedan, han hävdade med bestämdhet att man inte kan ta en bild på en hoppande man med en SLR... Jeesus!!
Det är en tråkig tendens här på FS att det blir mer o mer tekniksnack, känner igen det även från andra fotosajter, trist tycker jag... Visst är det kul med teknikhistoria, gamla kameror är underbara. Men blir vi inte lite väl upphetsade av Fujis flirt med retrostuket??

Ha det gött!
Norpan 2012-02-01 22:48
Astråkigt när det blir tekniksnack, men Leica är ju mer anti-teknik... tycker jag.
x-country 2012-02-02 07:18
Håller inte med. Det fina med foto är just den bredd området bjuder på. Teknik, prylar, linser, analogt, digitalt, efterbehandling osv osv. Den tekniska utvecklingen är viktig. Dessutom är det väl inte konstigt att alla hetsar upp sig över Fuji. De är inte så där tråkigt konservativa som de andra.
Svar från Benganbus 2012-02-02 09:28
Vi som inte e så bra som HCB, får snacka om andra saker, tex om kanske tekniken kan tänkas hjälpa oss framåt till bättre bilder! :)
Tekniksnack finns ju överallt, tex "Bli en bra älskare med den asiatiska specialtekniken!" ;) :)

Vad gäller fotosnack, bildsnack, utvecklande fotografi, så e jag tveksam om en grej på internet, som Fotosidan, e det rätta i det långa loppet....?
Att börja här är säkert bra, men sedan måste man nog försöka stå på egan ben, och inte bara säga, "Ungdomsgården e stäng, det finns inget att göra!" ;) :)

Utvecklas, tror jag, det gör man i verkligheten, du vet det där på sidan om internet, bla genom att träffa fotopolare, få mothugg öga mot öga och ge sig iväg på egna små uppdrag, och där försöka härma "de stora" så gott det går! Mao med fotoutrustningen också då såklart! :)

Jag tycker Fuji har jobbat mycket smart, något som Leica inte gjort tyvärr, det känns mera som man numera e helt inriktad på "vitrinskåpssegmentet", reklamfotografer och kändisar...

Vi som ingår i The Working Photoclass Hero-segmentet, med begränsad lön/konstnärslön, och har fotat med M Leica från en fjärran tid, jag tror jag gillar Fuji-tänket med Fuji X100 och X-Pro1 när man kanske skall ta steget in i det digitala....!? ;) :)
Så tjötet om M Leica och Leicaliknande kameror kommer nog att fortsätta! :)
/B

Ps. Men missförstå mig nu inte, jag gillar Fotosidan, för där träffar jag, och har träffat, många spännande, trevliga och intressanta människor! Speciellt i bloggen!
Vore jag fyrtio år yngre skulle jag säkert också hoppa på X-Pro 1 tåget, men den resan blir lite för dyr för mig idag. Troligen kommer den att kosta runt 20' med en glugg i butik.
alf109 2012-02-02 02:53
Håller med om kostnaderna, och eftersom det finns en uppsjö av riktigt bra kompakta kameror med aps-c i dag så har jag redan gjort ett billigare val i den kompakta familjen.
-affe
Svar från Benganbus 2012-02-02 09:34
Vadå gammal Bernt!??
Du får väl uppföra dig som en gammal gubbe om det skall funka!!
B)
Du skrev så här Bengan:
"...Jag tycker Fuji har jobbat mycket smart, något som Leica inte gjort tyvärr, det känns mera som man numera e helt inriktad på "vitrinskåpssegmentet", reklamfotografer och kändisar..."

Det här du säger stämmer bara inte med verkligheten. Tror du att det är "vitrinskåpssegmentet" som har orsakat den verkligt stora efterfrågan på Leica M9? Eller den även för Leica överraskande efterfrågan på nya objektiv (köpare som aldrig har haft en M-kamera tidigare)? Skulle det vara "vitrinskåpssegmentet"? Det håller bara inte mot verkligheten och den stora framgången för M9 - som defakto har räddat företaget.
Är du säker på att det inte är rationaliseringar från din sida för att blanda bort korten när du av olika anledningar (kanske ekonomin är inblandad) inte köper en M9?
Leica har jobbat väldigt smart. Dom har räddat företaget.
avslutad130917 2012-02-02 11:36
Bengan använder mycket sådana här :) ;)
matlep 2012-02-02 11:38
Just det citatet innehåller ju inga :) så det måste ju vara allvarligt menat :) För övrigt så håller jag med Peter ovan.
Dr Andreas H Kaufman är inte bara en stor miljökämpe han har även räddat Leica från konkurs. Trots att kamerorna och objektiven kostar en hel del så har Leica svårt att leverera i tid på grund av mycket större efterfrågan än beräknat. Visst en M9:a kostar mycket pengar men å andra sidan kostar Canons och Nikons proffskameror en hel del. Jag kommer inte att köpa en M9:a jag har satt 5000 kronor som en övre gräns för vad en kamera får kosta mig.

Till hösten får vi se vilket kort som Leica kommer att spela ut. Det är inte helt orimligt att Leica släpper en ny kamera som till konceptet liknar Fuji X-Pro 1 och i sådana fall så tror jag inte att de missar att förse den med ett objektiv som motsvarar 35 mm så att alla dokumentärfotografer blir nöjda. Men jag bryr mig egentligen inte om vad som händer på kameramarknaden. Jag har fått tag på en liten smidig digitalkamera som är utrustad med ett objektiv som motsvarar 35 mm och framförallt har den ett riktigt bra Robert Frank läge för svartvit fotografering. På 3200 ASA påminner bilderna faktiskt en hel del om Tri-X :)
//Mikael Good
syntax 2012-02-02 12:54
Jag för min del behöver inte sätta någon övre gräns - jag är nämligen inte med i det här penningslukande sopbergsgenererande racet.
Missuppfatta mig inte, vill inte på något vis förringa Betydelsen Av Leica. Såpass koll på den Fotografiska utvecklingen har jag... Men när man säljer ett kamerahus för 40 papp som brusar mer än en kompaktkamera för 4000 kr måste man ju få tycka något, eller?? Har en rekommendation i sammanhanget; Ricoh GRD III, snabb och skarp. Känns som att den är något av vad min gamla Leica CL var i handhavandet... Point and Shoot. Sätt på en Voigtländer 28 mm Brightlinesökare och du har en billig konkurrent till både Leica och Fuji... Åsså hamnade jag själv i tekniktjötet, det var då faan... ;)
Ha det gött!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg