Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1407 / Några ord om "bra mat", hälsa, och om att ha många kameror!

 

 

 

 


Jag är litet hälso och kostintresserad, eller hur man skall uttrycka det! Är även litet intresserad av en del annat, tex olika kameror, fysik, Thomasevangeliet, tango, Telemarksskidåkning, cykel, fjällvandring, mm, men det tar jag en annan gång! :)

 

 

 

 

Vad gäller kost, så tror jag att bra och funktionella matvanor startade för en 1,5 miljoner år sedan, kanske tidigare, hos "oss".  Vi, eller hur man skall formulera det, vi va smarta redan då, vi jobbade inte hårt om vi slapp!  Upptäckter/uppfinningar är lättjans moder!

Så när vi gick i grupper på savannen, eller i vissa fall hängde i träden, så sökte vi födan där det va lättatt hitta den. Det där känner ni igen va! På hemvägen från jobbet, köpa en chokladkaka!


Vi plockade åt oss mat där det va lättillgängligt, frukter, bär, rötter, musslor osv, och det här är mat vi hunnit anpassa oss till. För äter vi saker som e ganska nya för oss, så kan det bli problem på sikt!


Vad vi sannolikt inte hunnit anpassa oss till är det intensiva fröätande som pågår, nu menar jag att äta bröd i alla dess former, matbröd, kakor, semlor osv, osv!
 Och en annan sak som nog också e problematiskt, det är det överdrivna rött köttätandet. Vi kanske åt en överbliven köttbit vi hittade på savannen när tillfälle gavs, och det inte va nå't rovdjur i närheten. Men man va inte så dum så man sprang och jagade stora "köttbitar" som i Hollywood-filmerna, och då många av dom stora köttbitarna va farliga dessutom, när det fanns musslor, frukter, rötter, bär och liknande lsaker som va mycket, mycket mer ättfångat. Vi va smarta på den tiden!  ;)

 

 

 

Kan väl i sammanhanget peka på nå't "intressant" vad gäller fröer/säd. Vete innehåller Gluten.
Gluten har man börjat intresera sig för vad gäller åderförfettning...
Gluten verkar vara indirekt inblandad i den problematiken...

Hur som helst, vi är sannolikt inga fröätare, och vi är inga rött köttätare heller, och framför allt, vi är inga sockerätare! Och vi måste röra oss, hela tiden! Tyvärr, eller va kul!

Så vill jag sammanfatta det hela i stort!

 

 

 

 

Och så vad gäller fotografering, så är det viktigt med förebilder!  Jag gillar bla W Eugene Smith!
Av olika anledningar! Satt i morse och tittade i en bok, "The Jazz Loft Project".
I boken fanns även ett foto på några pantkvitton, och det var en uppräkning på många kameror och objektiv som W Eugene Smith hade pantsatt, och som sagt, han hade många kameror och tog bra bilder! Förebild alltså!

 

I dag skall jag motionera!  Först med Roffe, se'n skall jag själv få motion ute på isen innan snön kommer!

/Bengan


Ps.
Det här med alkohol är intressant....  Det har alltid funnits frukter, bär och likande som fallit ned på marken och börjat vildjäsa. Och då har man såklart testat om det gick att äta.
måttliga mängder vildjästa frukter, bär, det  verkar också funka ganska bra liksom!  :)

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-02-01 07:50 | Läst 3126 ggr. | Permalink
Ang mat. Ibland får man kanske vara beredd göra vissa avsteg, för hur ska man annars fylla livskvoten semlor?

Annars är det väl en trend hetare än het att ifrågasätta vårt likheter med hushållsgrisen vad gäller matvanor och anpassbarhet till olika förutsättningar. En tid nu har det varit mycket uppmärksamhet kring LCHF, så när det blivit tillräckligt uttjatat så blir det något annat. Slow food är ju ett alternativ som också försöker maka åt sig plats. Merparten av all uppmärksamhet kring mat skapas av de kommersiella krafterna och här har media en stor "skuld". Är det inte "Biggest Looser", eller Anna Skipper på högvarv, så är det Paulo Roberto eller Go' kväll -kockarna. Mat blir en statusfråga samtidigt som den som är överviktig skuldbeläggs.

Mat kan bli religion, precis som så mycket annat. Man ska inse att kan inte är god nog i sammanhanget. Endera för tjock eller annars äter man för onyttigt. Skuld, skuld, skuld... Se'n är det så trist anordnat att den ena människokroppen inte är lik den andra. Någon kan leva hela livet på tomater, medan någon annan får magcancer av en ensidig kosthållning baserad på tomater.

För mig är mat synonymt med glädje. Hur kul är det att leva hela livet på havregrynsgröt, även om "experterna" skulle kunna bevisa att just havregrynsgröt tillhör det nyttigaste som finns. Samtidigt blir det inte ett smack roligare att leva enbart på gåslever och bubbeldricka.

Min enkla slutsats är att det är variationen som är lösningen. Lagom mängd, lagom varierat. Då slinker det ner en pizza och en semla också ibland, samtidigt som man får föra en något ojämn kamp mot midjemåttet. Men samtidigt mår man kanske ganska bra, i alla fall i själen.

Den där sista bilden, ska den illustrera menyalternativen i en digitalkamera :-)?
Svar från Benganbus 2012-02-01 11:01
Jag tror att allt för det mesta en vana!? Har jag blivit van med mammas litet brända köttbullar,
så är sådana som gäller! Men som du säger, livsglädje är bra, att må bra är bra!
Och så tycker nog även en japan som käkar mycket fisk, ris och dricker sake och inte har någon av våra vällevnadssjukdomar, men fattar inte varför! De e bara så!

Å vi i västvärlden säger samma sak om våra sjukdomar,
de bara e så! :)

Men håller helt med dig om att sitta och äta i glada vänners lag, det är livsglädje!
Även om man kan äta litet olika saker, och tycka det är det godaste! ;)
/B
Ps. Vad gäller semlor, så har tyvärr Dalpojken på Rörstrandsgatan stängt!!
Det är med kameror som med mat. Allsidig kost är bäst. Att köra flera olika kameror håller hjärnan i trim =)
Svar från Benganbus 2012-02-01 10:50
Och alla har sin egen uppfattning om allsidighet och vilka kameran man behöver! ;) :)
/B
Bra inlägg! Det är även så mycket kemiskt ämnen nuförtiden som påverkar oss alla. I långsikt kan det bli ett stort problem om vi inte rättar till det. Samtidigt är jag glad att allt fler är mer medvetet om det här och kan styra över stora företag som tyvärr bara tänker på pengar. Hur kan vi styra ett så stort företag? Ja vi köper inte deras produkter om det innehåller dåliga ämnen.
Svar från Benganbus 2012-02-01 10:48
Min fru som e vaken på det här, hon brukar säga till mig när jag tar upp ett "paket mat" av något slag och börjar kollar litet på vad det innehåller, "Hallå, läs inte, jag vill inte veta!!"

De flesta människor är nog bekväma,
och vill nog inte veta sanningen om det är bekvämt...!?
/B
Den sista bilden; är det någon modern bildskärmsfärginställningskalibreringsapparat?
Svar från Benganbus 2012-02-01 10:44
Nja, en del av den i alla fall, hade inte vidvinkel nog på kameran för att få med hela! :)
B)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg