Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1389 / Denna digitala kameraundran, kommer det nå't ännu bättre snart? Eller vågar jag köpa nå't nu?

 

 

 

 

Jag hittar en del "Rumor-sidor" på internet, och många trådar här på FS, om vad som kanske komma skall i kameraväg nästa gång och vad som kanske är på väg.  Det är mycket väntan liksom, på vadå? Passning! ;)
 
Jag jämför det med oss otidsenliga analogister, vad har vi att vänta på egentligen? Att Kodakfilmen tar slut, eller att man måste lämna kameran på service! För några nya analoga modeller kommer det inte, så bra e jag på att spå!

 

Men de e klart, man kan ju köpa en analog kamera som man inte haft tidigare!

 

Men visst är det mycket väntan och längtan och undran och osäkerhet innan man köper en kamera numera? Å det kanske blir så när nyheterna kommer tätare och tätare, och alla kan läsa om det direkt?

Informationssamhället i sin prydno! Mycket information! Varsågod och välj! Om du kan!  :)

För risken finns, köper jag en ny kamera i dag, så kanske konkurrenten har en bättre modell i morgon?

 

 

 

Har det alltid varit så här? Jag undrar det? Jag tycker det gick längre tid mellan modellbytena förr? Jag tyckte man hann fotografera mycket mer med den gamla kameran innan man började fundera på att köpa en ny kamera?

Nåja, de kanske e en sport i sig att sitta och vänta på nästa kameramodell, för att ändå bestämma sig för att vänta litet till, ifall!

 

Vad gäller mig själv, jag har ju en Canon G10, haft den några år, men den känns numera litet ålderstigen när jag sett Fuji X-Pro1! :)

 

 

 

 

Jag undrar om Ganbat fått upp sitt Mongoliska tält inne i utställningshallen hos ART LAB
Skall ned och kolla i morgon och ta litet mer bilder!

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-01-21 22:08 | Läst 3283 ggr. | Permalink
Skaffa en mellanformatare, tror du skulle gilla mamiya 6 eller 7.
Då blir inte funderingarna på det digitala så allvarliga, en mellanformatare i samma klass kostar som en ordinär familjebil. :)

Och film lär det gå att få tag på även om kodak lägger ned. :)

-affe
Förstår våndan. Digitalsjukan skulle man kunna kalla den.
Ena dan är det rätt modell man har men så är det nya rykten i svang och det bästa blir genast det godas fiende.

Bild nummer tre är ju bara så skön :)
Busa med lite analogfoto imorgon när du ändå håller på. Helt rätt val när det gäller svartvitt och känslan.

/H
Väntan tar tids nog slut, men man kanske ska skaffa sig nåt att göra medans man väntar.
Eller så funkar den jag har, faktiskt lika bra som när den var ny. Tro´t den som vill.
oavsett vilken kamera du köper så blir du nog besviken, främst för att kameran du köper är gammal redan när nästa fototidning presenterar en ny modell. måste vara jobbigt att inte bara köpa det som är bra i dag. det finns alltid nyare saker.
mitt tips är en fin begagnad fuji x 100 eller nikons kompakta p7100


mvh morgan
Jag tror att du får byta ut din spåkula mot en nyare modell Bengan :) I höstas släppte Leica den analoga Leica MP och det ryktas om att Zeiss Ikon är på gång med en ny analog mätsökarkamera. Filmen är död, länge leve filmen :)
//Chasid
alf109 2012-01-21 23:57
Det de släppte var M9-P, MP har funnits ganska länge nu, har för mig att jag köpte min 2005.
-affe
Chasid 2012-01-22 00:05
Förlåt jag menade givetvis M3-P och inte MP.
//Chasid
Teknikutvecklingen går snabbare idag eftersom det är mer elektronik och mindre mekanik. Dessutom säljs det allt fler systemkameror. Då tjänar tillverkarna mer på korta livscykler och höga utvecklingskostnader än tvärt om. Det gäller idag att alltid ha kamerar ute med de senaste funktionerna.

Den större marknaden gör det också möjligt för fler nicshkameror trots de korta cyklerna eftersom man hinner tjäna in pengarna på kort tid. I början av den digitala eran var utbudet av kameror med likriktat med Epsons mätsökare som undantag.

Varför inte formulera sina krav och sedan slå till när den kameran finns? Fujifilm X-Pro1 verkar svara upp mot mina krav.
alf109 2012-01-22 00:02
Håller med, de nya kamerorna är så pass bra att man inte behöver vänta in nya modeller. Och X-Pro1 verkar ju vara en kamera som skulle passa rätt bra. Eller varför inte den nya Canon som påminner om den du redan har men med en sensor i aps-c format.
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-powershot-g1-x-preview-samples
-affe
froderberg 2012-01-22 00:13
Jag tror att även X100 skulle passa Bengt. Tele är överskattat. Är X-Pro1 så bra som den verkar är det i praktisk mening väl värt att sälja Leicaprylarna. X-Pro1 är en mer effektiv bildmaskin än gamla analoga prylar. Ekonomiskt kommer man dock att förlora pengar. Det gör man alltid på nya prylar, särskilt på en M9:a när M10 kommit.

Fungerar X-Pro1 som jag vill överger jag Leica.
Läser frågeställningen och alla kommentarer, och tänker:
Gud vad skönt att jag har avvisat hela detta race! Tar fram någon av mina analoga kameror med förvissningen att den kommer att leverera det jag behöver. Hänger den över axeln på promenaden i förvissningen att den goda bilden - den beror på mig.
Instantclassic 2012-01-22 09:47
Men saliga äro edra ögon, som se, och edra öron, som höra. Matt 13:16
/H
Rena religionskriget, trossatserna far kors och tvärs genom tråden. Precis som det ska vara. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat tänka mig att fotografera analogt, såg inte vitsen. Fortfarande har jag lite svårt att bortse från avigsidorna, men jag börjar fatta lite av "charmen".

Ang mellanformatsförslaget så har jag sedan ungdomsåren i Karlstad haft en förkärlek för Bronica, speciellt ETR-Si. Vet inte hur många timmar jag förspillt på eBay, där jag tittat på det ena överkomliga alternativet efter det andra. Varför jag inte slår till? Vet faktiskt inte. Är nog lite rädd för att det blir en intressant teknisk apparat i skåpet, en kamera som jag inte kommer att fotografera med. Vissa drömmar mår kanske bästa av att inte förverkligas.

När det gäller digitala kameror så finns det redan för många alternativ. Jag köpte en X10 som gatufotokamera i höstas, men den blir jag inte riktigt kompis med. Vet inte vad det är, men den är inte min vän fullt ut. Jag har också en G10 och det är en flegmatisk kamera som zoomar och autofokuserar i sin egen sävliga takt. Den är inte perfekt på gatan, men det blir bättre bildkvalitet (tekniskt) ur G10 än ur nya Fjui X10. Har sneglat på X-Pro 1 men den är så stor att jag inte förstår finessen. Den gömmer sig ju inte bättre än mina Canon-hus. Är den lika skrymmande och lika uppseendeväckande, så begriper jag inte varför jag ska skaffa den.

Just nu sitter det film i min Canon A1 och i min Bell&Howell Dial35. Ska bli spännande att framkalla. Lite oroande också, för om allt blir pannkaka så blir det ytterligare en bekräftelse på att vissa saker inte skall realiseras. Precis som många andra eBay-timmar bortslösade på att kolla in Bessa R3A. Förstår inte det heller. Tror nog det handlar om att stora pojkar gillar stora leksaker. Definitionen på "gubbe" lär ju vara en man/pojke som slutat leka, så man får passa sig noga så man inte stelnar till.
syntax 2012-01-22 10:57
Att plåta analogt det är att leka det. Om kvinnan säger att man är omogen, så skall man inte bry sig - vem vill ha en övermogen tomat?
Hans Wahlgren 2012-01-22 11:01
Och jag som alltid hävdat att kvinnor är som apelsiner. Det är mer saft i köttet på dom mogna... Men det är nog sexistiskt. Fy på sig!
Mats Abrahamsson 2012-02-01 20:39
Intressant att G10 fortfarande presterar bra - tom bättre än nya Fuji. Det lugnar köplusten en hel del. Synd bara att G10 kräver bättre ljus än årstiden som regel bjuder...
Det här är det som tar tid på Fotosidan! Att läsa kommentarer i bloggen!
Men det är ett mycket trevligt nöje!
Med många intressanta synpunkter!
Tack för det!
/Bengan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg