Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 1382 / Intuitiv fotografering, funkar det? Spelar Zlatan intuitivt?
Läser just nu en bok som jag fått låna av Affe Johansson, "Zen i bågskyttets konst" Boken handlar om hur man kan öva sig att utföra saker "utan att tänka på det man gör", så kan man väl mycket ytligt sammanfatta innehållet i boken.
Ta ett så'nt exempel som när Zlatan spelar fotboll. Skulle han medvetet försöka göra det har gör under spelet, med kroppen, med benen och fötter, och samtidigt försöka analysera omgivningen, hur motståndare rör sig, hur medspelare rör sig, så skulle han inte komma speciellt långt på planen.
Så Zlatan spelar nog mest "utan att tänka" ;)
Men grunden för det här omedvetet automatiska beteendet ligger såklart även i långvarig träning! (Och att man har en viss förmåga i ämnet)
Och det är nog också så, att den största förmågan hos de som är skickliga i någonting,
det är att dom har den ovanliga förmågan att förstå att dom måste träna! Mycket!
Zen och konsten att spela fotboll!
Jag tror det är samma sak med bildkänsla! Att träna mycket!
Och att träna sig att "se" bilder.
Först tryckte du av, se'n förstod du att du hade sett en bild, och det va därför du tryckte av.
/Bengan
För övrigt borde det sitta en blixtsko på den där Olympusen så att eventuell fukt inte rinner ner i kameran genom skruvhålet :)
Man har gjort undersökningar på äldre och mer utbildade människor.
De som var äldre fattade beslut betydligt snabbare och oftast mer träffsäkert än högre utbildade och yngre kollegor.
Skillnaden tillskrevs erfarenhet. Enastående slutsats.
Numera har man vetenskapligt bevisat att övning ger färdighet!
Jag kan se att jag är en betydligt bättre fotograf idag än vad jag var för 10 år sedan. Att det inte bara beror på bättre grejor kan jag också se i bilderna.
Så det är trevligt att även vetenskapsmän kan dokumentera att jag måste lärt mig något under många års fotograferande.
-affe
Ps. förmodligen därför den överlevt alla år. ;)
När detta med dogma dök upp på fotosidan trodde jag att det var just detta det handlade om, men tydligen fanns det många andra tolkningar. Men är det inte när man är ett med kameran och motivet och inte tänker på dem utan är dem, är det inte då man lyckas bäst.
Att däremot påstå att varje individ är bra på något år nog mer sant.
The back cover of next week's Amateur Photographer magazine reportedly has a full page teaser ad by Olympus about their upcoming camera. The campaign slogan is "Oh My Goodness" indicating than their product announcement may be related to the old Olympus OM system. The text says something like "the latest Olympus classic in a long line of design masterpieces".
Kanske finns det en ny digitalkamera runt hörnet som ansluter till Din fäbless för OM-systemet?
Seishin tõitsu skulle uppnås med pilbågens hjälp eller med epigonernas Leica, motocykel eller i tävlingssammanhang.
Vamkorvsätande på tid , se exempelvis. http://www.imdb.com/title/tt0415727/
Hursomhelst, Zen kom först att förknippas med bågskytte efter 1956 då Herrigels bok kom ut på japanska. Den tyska orginaltiteln kom ut 1948. Kopplingen mellan bågskytte och Zen är en tysk tanke således. Och en övertygande sådan, minst sagt. Många uppfattar Herrigels tolkning som normerande. Tyvärr finns det finns inga goda skäl för detta. Vill ni läsa mer om inom-japanska synpunkter mot boken rekommenderas http://nirc.nanzan-u.ac.jp/publications/jjrs/pdf/586.pdf
Personligen gillar jag det tyska Übung macht den Meister och med mystikerns hjälp blir det en legering som intuitivt känns rimlig för många. En existentiell hållning även i hobbysammanhang, skulle man kunna säga.
Det viktiga är att bemästrandet av hjälpmedlen hamnar i fokus och inte hjälpmedlen i sig.
/H
Hur som helst fann Cartier-Bresson att Herrigel i sin bok satte ord på det han själv sökte genom sitt fotograferande, och det är vad han själv sa. Det blir också ganska trovärdigt om man läser boken och även läser om Cartier-Bressons syn på sitt fotograferande.
Jag tror också att vi som kulturellt ofta har en kristen syn på religion (oavsett om vi är ateister) har svårt att förstå det "österländska" tänkandet. Vi har en klar uppdelning mellan religion och filosofi till exempel, någon sådan skarp åtskillnad finns inte i Buddhistiska kulturer. Dessutom är Buddhism en utövande religion, att vara Buddhist är att utöva Buddhism. Efter det att den Kristna mystiken till stor del gått förlorad har Kristendomen förvandlats till en auktoritär tro där prästerskapet är de som är satta att förmedla vad som gäller. Därför är det nog svårt för många att över huvud taget förstå Buddhism så länge som man fortfarande bär de Kristna glasögonen.
-affe