Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1382 / Intuitiv fotografering, funkar det? Spelar Zlatan intuitivt?

 

 

 

 

 

Läser just nu en bok som jag fått låna av Affe Johansson, "Zen i bågskyttets konst"  Boken handlar om hur man kan öva sig att utföra saker "utan att tänka på det man gör", så kan man väl mycket ytligt sammanfatta innehållet i boken.

Ta ett så'nt exempel som när Zlatan spelar fotboll. Skulle han medvetet försöka göra det har gör under spelet, med kroppen, med benen och fötter, och samtidigt försöka analysera omgivningen, hur motståndare rör sig, hur medspelare rör sig, så skulle han inte komma speciellt långt på planen.
Så Zlatan spelar nog mest "utan att tänka"  ;)

Men grunden för det här omedvetet automatiska beteendet ligger såklart även i långvarig träning! (Och att man har en viss förmåga i ämnet)

Och det är nog också så, att  den största förmågan hos de som är skickliga i någonting,
det är att dom har den ovanliga förmågan att förstå att dom måste träna!  Mycket!
Zen och konsten att spela fotboll!


Jag tror det är samma sak med bildkänsla! Att träna mycket!
Och att träna sig att "se" bilder.

Först tryckte du av, se'n förstod du att du hade sett en bild, och det va därför du tryckte av.


/Bengan

 

 

Inlagt 2012-01-14 17:06 | Läst 3571 ggr. | Permalink
Ja, det är ju självklart så med fotografering också. Det är väldigt tydligt när man ger sig på sportfoto - har man inte fotograferat sporten innan så blir det mest skitbilder - har man inte plåtat porträtt (eller gatufoto eller något annat som inte är fult så actionbetonat) så blir det också mest skit, men man kan ha tur och få till en eller annan bra bild.

För övrigt borde det sitta en blixtsko på den där Olympusen så att eventuell fukt inte rinner ner i kameran genom skruvhålet :)
Det är nog så med det mesta i livet. Den som har erfarenhet lyckas bättre.
Man har gjort undersökningar på äldre och mer utbildade människor.
De som var äldre fattade beslut betydligt snabbare och oftast mer träffsäkert än högre utbildade och yngre kollegor.
Skillnaden tillskrevs erfarenhet. Enastående slutsats.
Numera har man vetenskapligt bevisat att övning ger färdighet!
Jag kan se att jag är en betydligt bättre fotograf idag än vad jag var för 10 år sedan. Att det inte bara beror på bättre grejor kan jag också se i bilderna.
Så det är trevligt att även vetenskapsmän kan dokumentera att jag måste lärt mig något under många års fotograferande.
Bra liknelse med Zlatan, just att bli så intuitiv kräver 100% närvaro och en högt utvecklad förmåga att reagera före tanken. Om man tänker har man missat situationen. Tycker själv att denna lilla bok är en liten guldgruva. :)
-affe
Ps. förmodligen därför den överlevt alla år. ;)
janolof 2012-01-14 19:51
När du skrev om boken kände jag igen mig. Läste jag inte den någon gång på 70-talet? Jodå, den fanns i bokhyllan.
När detta med dogma dök upp på fotosidan trodde jag att det var just detta det handlade om, men tydligen fanns det många andra tolkningar. Men är det inte när man är ett med kameran och motivet och inte tänker på dem utan är dem, är det inte då man lyckas bäst.
Kan man bemästra något, så kan man bemästra allt :)
Flash Gordon 2012-01-14 19:40
Det där är nog att dra saken lite för långt
Att däremot påstå att varje individ är bra på något år nog mer sant.
ganska 2012-01-14 21:38
Let's agree to disagree :) Men jag antar att du kanske vill ha någon typ av motivering. Mitt påstående grundar sig i att alla sakers grund är lika och för att bemästra något så måste man förstå denna grund och det är det svåraste med bemästrandet så när man har löst det, ja då kan man bemästra allt. Detta är vad min tro säger mig, det är alltså ingenting jag tänker försöka hävda är sant. Vad nu sanning är, men det är en annan diskussion - eller? :)
syntax 2012-01-14 21:47
Själva bemästrandets konst kan te sig lika för alla saker - det betyder inte att alla saker är lika att bemästra. Den som tror det får nog stånga huvudet blodig mot väggen. Sakernas grund är nämligen högst olika.
ganska 2012-01-14 22:06
Så du har alltså svaret på vad sanning är? :)
syntax 2012-01-15 10:42
Finns inget som antyder det i mitt påstående. Bara retorik från din sida.
ganska 2012-01-15 19:18
"Sakernas grund är nämligen högst olika." Jag tycker det låter som att du vet detta, vad är annars sanningen? Men ja, jag formulerade mig kanske en aning osmidigt - var väldigt trött. "Så du vet vad sanningen är?" Skulle nog frågan ha varit. Där sanningen självklart syftar på sakernas grund.
Bengt, Du som kört ner i Olympus-träsket. Jag hittade följande:

The back cover of next week's Amateur Photographer magazine reportedly has a full page teaser ad by Olympus about their upcoming camera. The campaign slogan is "Oh My Goodness" indicating than their product announcement may be related to the old Olympus OM system. The text says something like "the latest Olympus classic in a long line of design masterpieces".

Kanske finns det en ny digitalkamera runt hörnet som ansluter till Din fäbless för OM-systemet?
Herrigel är en mystagog.
Seishin tõitsu skulle uppnås med pilbågens hjälp eller med epigonernas Leica, motocykel eller i tävlingssammanhang.

Vamkorvsätande på tid , se exempelvis. http://www.imdb.com/title/tt0415727/

Hursomhelst, Zen kom först att förknippas med bågskytte efter 1956 då Herrigels bok kom ut på japanska. Den tyska orginaltiteln kom ut 1948. Kopplingen mellan bågskytte och Zen är en tysk tanke således. Och en övertygande sådan, minst sagt. Många uppfattar Herrigels tolkning som normerande. Tyvärr finns det finns inga goda skäl för detta. Vill ni läsa mer om inom-japanska synpunkter mot boken rekommenderas http://nirc.nanzan-u.ac.jp/publications/jjrs/pdf/586.pdf

Personligen gillar jag det tyska Übung macht den Meister och med mystikerns hjälp blir det en legering som intuitivt känns rimlig för många. En existentiell hållning även i hobbysammanhang, skulle man kunna säga.

Det viktiga är att bemästrandet av hjälpmedlen hamnar i fokus och inte hjälpmedlen i sig.

/H
alf109 2012-01-16 16:45
En stor del av zenträningen handlar ju om att vara närvarande i ögonblicket oavsett vad man pysslar med och att låta denna handling i sig utgöra en del av träningen, det är nog därför det är applicerbart på i stort sett vad som helst. Att nå några högre stadier av uppvaknande utan att sitta i zazen (traditionell meditation) kombinerat med ett etiskt levnadssätt tror jag däremot inte att någon Buddhistisk strömning skulle anse vara möjlig. Men zen förklaras ofta i västvärlden som en av symboler befriad religion, vilket givetvis är fel och inses om man är det minsta insatt i Buddhism oavsett vilken variant man tittar på. Jag tror att missuppfattningen ofta beror på just detta, att man inte är insatt. Det kan vara attraktivt för vissa att göra en religion till en "ren" filosofi avskalad från alla religiösa symboler, men sådan är inte Buddhismen i buddhistiska länder, utan detta är nog främst något som skapats utanför den egna kultursfären. Det boken egentligen förklarar är ju detta nu så populära uttryck "mindfullness" (som tyvärr har kapats av mindre seriösa lycksökare). Att man kan använda en utövning, som bågskytte i detta fall, till att utveckla sin andlighet är ju inte heller någon nyhet utan har nog praktiserats i alla mystiska traditioner.

Hur som helst fann Cartier-Bresson att Herrigel i sin bok satte ord på det han själv sökte genom sitt fotograferande, och det är vad han själv sa. Det blir också ganska trovärdigt om man läser boken och även läser om Cartier-Bressons syn på sitt fotograferande.

Jag tror också att vi som kulturellt ofta har en kristen syn på religion (oavsett om vi är ateister) har svårt att förstå det "österländska" tänkandet. Vi har en klar uppdelning mellan religion och filosofi till exempel, någon sådan skarp åtskillnad finns inte i Buddhistiska kulturer. Dessutom är Buddhism en utövande religion, att vara Buddhist är att utöva Buddhism. Efter det att den Kristna mystiken till stor del gått förlorad har Kristendomen förvandlats till en auktoritär tro där prästerskapet är de som är satta att förmedla vad som gäller. Därför är det nog svårt för många att över huvud taget förstå Buddhism så länge som man fortfarande bär de Kristna glasögonen.

-affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg