Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1379 / Tiden går liksom, å snart e det dags för nästa Gnesta Plank! Och så några ord om Fujfilm X-Pro1!

 

 

 

 


Plopp sa det bara, å så gick proppen ur den mörkaste tiden, så nu blir dagarna bara lägre å längre, och vi går mot vår och sommar och nästa Gnesta Plank! Och vi som e inblandade i Gnesta Planket har redan börjat fundera på hur vi skall ha det 2012! 

 

 

 

Jag kollade i går på en av de viktigaste platserna under Gnesta Planket att allt stod rätt till.
Kaffebaren i Gnesta alltså! Å det såg bra ut! Bra kaffe med bra fikabröd e viktigt att ha tillgång till under en fotoutställning! Kaffebaren har byggt ut också också! Nu finns det många fler sittplatser inomhus!

 

 

Bryggeriet 2006.

För övrigt så va jag på ett studiebesök hos ART LAB i Gnesta. De konstnärer som driver verksamheten i hade bla bjudit in mig på en husvisning i det tidigare bryggeriet, och det va intressant att få höra om den konstnärliga verksamheten framöver, och se hur restaureringen av det gamla bryggeriet fortskrider.

 Bryggeriet 2012. Nu är det litet snyggare va?

 

 

 

 

Vattentornet

Och så har det bildats en intressegrupp för att bevara det gamla vattentornet!

 

 

 

De händer saker i Gnesta, jag lovar!! :)


Å så vare det här med Fujifilm X-Pro1! Jag gillar det hela! Man kan nog lätt säga att det är ett intressant koncept det här. Och skulle det inte vara intressant eller ha en framtid, så hade nog inte Fujifilm fortsatt efter X-100! I stort sett en mycket billigare Leica M9! I stort sett sa jag alltså!  ;)
Å den som gillar att fota med en mätsökarkamera, skulle nog kunna tänka sig en Fujifilm X-Pro1!

Jag kan inte låta bli att undra över hur Leica tänker just nu? :)


/Bengan


Ps. Å så Twang i dag! 15.00!

 

 

 

Inlagt 2012-01-11 09:59 | Läst 4963 ggr. | Permalink
Fuji är på rätt spår absolut! Fick ett styng av habegär när jag läste om den! Gillar bilden med akutbilen!
/Per
Fuji X-Pro 1 är ganska stor, aningens större än M9. På det hela taget tycker jag man tappar en av idéerna med mätsökarkamera om den blir lika stor som en spegelreflex. OK, den blir tystare, men knappast diskretare. Jag har en Fuji X10 som jag kämpar för att bli kompis med för gatufotografering. Den är i alla fall liten, men ännu så länge så är vi kanske vänner, inte kompisar. Det tar ett tag... Jag hoppas att Canon släpper ett spegellöst system under 2012. Något som bygger på den teknik vi ser i nya GX1, dvs en hyggligt stor sensor, men förhoppningsvis en mindre kamerakropp än X-Pro 1.
Det är lite märkligt att en halvformatare som Fuji är större än en Leica M, med den digitala skohornstekniken så hade det varit en barnlek att göra en mindre kamera. Den nya Fujin lockar mig inte, jag är helnöjd med mina digitala "pannor" som inte är speciellt mycket större än min gamla Leica CL. Jag tror inte att Andreas H Kaufman och co är så speciellt oroliga för framtiden särskilt inte som de har ett ganska så tätt samarbete med Panasonic som har en förmåga att leverera små, bra och välbyggda kameror.
//Mikael Good
Det är lite märkligt att en halvformatare som Fuji är större än en Leica M, med den digitala skohornstekniken så hade det varit en barnlek att göra en mindre kamera. Den nya Fujin lockar mig inte, jag är helnöjd med mina digitala "pannor" som inte är speciellt mycket större än min fickvänliga Leica CL. Jag tror inte att Andreas H Kaufman och co är så speciellt oroliga för framtiden särskilt inte som de har ett ganska så tätt samarbete med Panasonic som har en förmåga att leverera små, bra och välbyggda kameror, jag tror att vi kommer att få se en intressant frukt av det samarbetet framåt hösten :)
//Mikael Good
Fina bilder Bengan!
Det har ju kommit en Canon nu som ser likadan ut (nästan) som din men har en mycket större sensor, kanske en sådan skulle passa herrn? ;)
-affe
Fina Gnestabilder!
Håller med, X-Pro1 är en spännande kamera och inte minst optiken. Och Fuji chansar inte, för att tillfredsställa den grupp som i dag blivit bortskämda med att kunna använda manuella gluggar på spegellöst kommer man erbjuda en egentillverkad adapter för Leica-gluggar (hurra).

Reichmann på Luminous Landscape får en om några dagar och kommer jämföra den med NEX-7, Leica, etc.
Då får vi veta om den har kass AF ;)

För egen del skulle jag nog önska mig FF på en så stor klump men där tror jag NEX hinner före, dessutom sin vana betydligt kompaktare.
Och som Alf nämnde, Canon G1X med `stor´ sensor i ett måttligt större hus än G12 måste väl ändå vara en klockren uppgradering;)

/Stephan
Jag tror dom tar det ganska lugnt på Leica. Visst är den nya X Pro-1 intressant, men att den skulle utgöra ett hot mot M9 kan jag inte tänka mig. En helt annan marknad, helt enkelt. Det har ju varit lite blandade reaktioner inför X100 hybridsökare. Och den manuella fokuseringen är inte mekanisk. Det blir aldrig samma sak med digital styrning av fokuseringen. Jag har det på min Samsung, med fokusring som det ska vara, och visst fungerar det. Men inte samma känsla. Den är ju inte heller så där hänförande billig. Och den är egentligen lite för stor och klumpig. Men kanske kan den bli ett alternativ till en konventionell DSLR. Ifall den erbjuder suverän bildkvalitet. Fuji har ju inte kommit med något nytt på det området sedan S5 Pro.

Hur som helst, det är kul med nytänkande. Framtiden är spegellös, det är min övertygelse.
Det är ju ingen slump att Zeiss och Leica levererar manuellt fokuserade objektiv med precisionsgänga i mässing. I något sammanhang tillfrågades Zeiss om varför man inte tillverkade objektiv för autofokus? Det lakoniska svaret var: "Det går inte att fokusera med autofokus när det gäller objektiv som exempelvis 1,4/85mm eller 2/135mm - och våra kvalitetskrav som är fastställda i Zeiss stiftelses statuter går ut på att det måste stämma över hela linjen."
Anders F. Eriksson 2012-01-12 17:51
Vet inte om någon från Zeiss verkligen sagt det där, men det är rent trams! Det fungerar alldeles utmärkt med de brännvidderna/ljusstyrkan och autofokus. Dessutom tillverkar Zeiss 85/1,4 och 135/1,8 MED autofokus och Sonyfattning.
62174 2012-01-12 18:23
Hej Peter! Lustigt nog har Canon två så kallade L-objektiv med de brännvidder du nämner, 85 mm och 135 mm. Beteckningen "L" i Canon-vokabulären står för proffs-segmentet av gluggar (motsv. ED i Nikon-sortimentet). Jag använder av och till båda dessa. Canons ljusstarkaste 85 mmm har ljusstyrka 1,2 och 135 mm-gluggen har ljusstyrka 2,0. Båda är mycket uppskattade av proffsfotografer och särskilt 85/1,2 anses av flera som den bästa porträttglugg man över huvud taget kan hitta. Det gäller både skärpan och oskärpan, s.k. bokeh. Vännen Knut Koivisto (uppskattad porträttfotograf) är en av dom som flitigt utnyttjar 85/1,2 L. Och speciellt vid porträtt (levande material!) är autofokus en ren välsignelse! Man har ingen chans att framför en levande modell ställa in kritisk skärpa på ögonen, helt manuellt, vid bländare 1,2! Sen måste man kanske i vissa fall "matcha" objektivet med kamerahuset för optimalt resultat. S.k. kalibrering av autofokusen kan den intresserade göra själv (per objektiv-individ) eller låta Canons proffs-service sköta om. Leveranstid 1 dag. (Jämför vad jag hörde igår av en M9-ägare: Någon månad för att kolla en Leica M9 som inte fungerar bra!).
Sen vet du ju sedan tidigare att den tekniskt möjliga mekaniska kvaliteteten inte alltid motsvaras av verklig kvalitet i den löpande produktionen ;-) Men det är en helt annan historia!
syntax 2012-01-12 18:50
Jodå, uttalandet är från Zeiss så något trams är det inte - men från tiden före det att man härom året ombildades till aktiebolag. Kanske stiftelsens stränga inflytande då blev mindre? ;-)
Planar 1,4/85mm som autofokus för Sony lyckas jag bara få fram prototypbild på (0000xx-nummer). Finns den i produktionsutförande? Är det Sonys autofokusteknik? Är objektivet helt licenstillverkat av Sony?
Ända sedan Rollei på 1970-talet började licenstillverka Zeisskonstruktioner, omfattas inte sådana av Zeiss normala kvalitetsnormer.
Anders F. Eriksson 2012-01-12 20:07
Jag menade att tramset i så fall kom från Zeiss. 85:an hittar du här: http://lenses.zeiss.com/photo/en_DE/products/alpha/planart1485za.html

Zeissobjektiven till Sony håller mycket hög kvalitet, och jag tycker mest det verkar som om du skriver om hur det var för 25 år sedan när AF fortfarande var nytt.
syntax 2012-01-12 22:22
Det jag får fram i den länken är just det prototypobjektiv med Nr: 0000xx som man för övrigt ser i alla sammanhang. Det vore informativt att se en bild på ett produktionsobjektiv - och ännu roligare att plåta med ett, för att kolla om det verkligen stämmer på autofokus och f: 1,4. Hittills är allt bara hörsägen. Ny sådan - inte 25 år gammal.
Anders F. Eriksson 2012-01-12 22:35
Här finns en fyra år gammal recension av objektivet ... http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/374-zeiss_za_85_14



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg