Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1364 / De e mycke nu! Eller, eller de e mycket att läsa i juletider! :)

 

 

 

Så va den julaftonen slut, med mat, trevligt familjesamkväm med lååång tid vid bordet, för vi va tvungna, för vi har ju e ingen Tv!  Men vi körde charader i stället frampå kvällskvisten! 
De blir som Tv liksom!  :)

Å så blev det en skogspromenad på Juldagen, men trots promenerandet så blir det ändå en massa tid över för kolla på bilder, läsa böcker, fundera, och läsa ännu mera mera...

Och i morse hade en gren (från vårt träd) ramlat ned på grannans bil. Dom som sover lätt, den sa att det hade blåst bra i natt!  :)

Men nu va det om läsandet!

Läste bla i "The Book of Thomas the Contender", hur Mathaias gick med och lyssnade när Frälsaren (Jesus) gick och samspråkade med Thomas. (Thomas från Thomasevaangeliet alltså)http://www.gnosis.org/naghamm/bookt.html

Jesus gillade Thomas! Eller som Jesus sade om Thomas, "min tvilling och bror".
(De va Thomas som sedan skrev ned de 114 Logia (Visdomsord/levnadsregler) som finns i Thomasevangeliet)

 

 

 

 

 

Sedan läste jag om hur syret kom till Jorden. Å det va nog bra! Fast det var för många miljoner år sedan. Blågröna alger va boven i dramat, dom levde av vatten, solljus, koldioxid och som restprodukt släppte eller fes dom ut syre!  ;)
Eller så va dom kanske inga bovar...?
För utan syre i dag, ingen vidare läsning!  :)

 

 

 

 

 

 Å så en bok om Gnesta. Tänkte på den här boken när jag skrev om Lars Hillersberg i gårdagens blogg.

 

 

Diktbok från Gnesta alltså.

 

 

En dikt från boken.

 

 

 

 

 

 

Ni som inte hunnit läsa Lars Epsteins artikel om sin bror i DN, gör det!    (DN 24 dec)

 

 

 

 

Roffe mår bra! Här vilar han efter morgonpromenaden och lunchen!

 

 

 

Å ni som fortfarande är litet undrande över Olympus OM-1.

Ok, vi säger så här!  Det är ingen överdrift att påstå att Olympus OM-1 som kamera och system satte en ny branschstandard för SLR i form av funktionalitet och användbarhet när den först introducerades i början av sjuttiotalet.
Olympus skapade med OM-1 den "kompakta SLR"-kameran, och bytte färdriktning för 35mm SLR konceptet, som då var på väg mot allt större och klumpigare kameror, till ett koncept med en liten kompakt SLR-kamera i Leica-storlek.
(Se'n följde de flesta större tillverkarna med på det här konceptet några år senare)

Den var en sensation på den tiden, och kameran är fortfarande intressant för många samlare och även för fotograferande fotografer.
Och vad gäller sökaren i en Olympus OM-1 från 1970-talet, varför har inte dagens DSLR-kameror lika bra sökare som en analog 1970-talskamera? Eller bättre?

Det här förklarar nog en del av mitt intresse för Olympus OM-1, det är en udda kamera med ett udda tänk, det andra är att konstruktören av konceptet, Yoshihisa Maitani, han va själv Leicafotograf, och ville göra en SLR-kamera som hade både mätsökarkamerans fördelar OCH SLR-kamerans fördelar!

Jag känner att min Olympus OM-1 mycket väl kan vara en ersättare för min M Leica!
Ett tag i alla fall!  :)

 

Ha en god fortsättning på Julen!
Önskar Bengan  ;)

 

 

Inlagt 2011-12-26 18:56 | Läst 3341 ggr. | Permalink
Önaskar Bengan? Vem fan är det?? Låter som någon från balkanområdet - eller kanske snarare söder om Bosporen.
Separatistledaren Önaskar Bengan undkom med nöd och näppe myndigheternas upprensningsoperation." Eller: "Önaskar Bengan sägs ligga bakom den senaste tidens banditattacker i södra Turkiet. Eller varför inte: "Årets nobelpris går till den armeniske författaren Önaskar Bengan för hans djuplodande och hjärteknipande barnboksförfattarskap." Man kan även tänka sig: "Vidare uttalade sig talesmannen för den koptiska gruppen - Önaskar Bengan"
Svar från Benganbus 2011-12-26 21:03
Dialekt liksom! ;)
B)
syntax 2011-12-26 21:21
Jag är en oförbätterlig rabulist! Synd att du kunde rätta det :-D
Även en gammal bok är ny om man inte läst den tidigare. Och Epsteins blogg har följt länge, fint att han också får vara med i DNs Stockholmsdel numera.
God forsättning du också!
/Bernt
Jodå Bengt. Det är klart att du kan använda en OM-1 ungefär som en M-Leica när det gäller gatufotografering. När det gäller inställt avstånd eller skärpedjupgaffel råder ju precis samma förutsättningar. Den inställningsmetoden är även att föredra när det gäller gatufoto, då autofokus förutsätter en eller flera inställningspunkter - alltså valsituationer som tar tid. Sedan har du i OM-1 fördelen av en större sökarbild. Speciellt vid gatufoto är det ju bra att kunna uppfatta motivet så snabbt som möjligt. Olympus OM-1 har troligen den största sökare som någonsin byggts in i en kamera för 24x36. Den är även mycket ljus. Det beror på att den har ett mer avancerat och dyrare prisma än andra ESR-kameror. I dag har ju räknenisse hos tillverkarna sett till att allt skall vara så billigt som möjligt - många sköna slantar att spara in på ett billigare prisma.
Fortsätt du att leka med dina OM-1. De håller undan i konkurrensen mot det mesta när det gäller din typ av fotografi - och sedan klarar de ju även så mycket annat.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg