Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1361 / Julfunderingar! Att tänka på vid köp av en analog M Leica. Och hur få fart på ekonomin!

 

 

 

 

Vad gäller köp av begagnad kamera, å då menar jag M Leica eller Olympus OM-1, så brukar jag börja med att titta på kamerahuset utvändigt. Kolla efter ev märken, slag osv, som kan tyda på att kameran blivit tappad. Mjuka slitagemärken brukar inte betyda nå't. Se'n kollar jag i sökaren, att sökaren funkar.  Sätter i ett objektiv, och kollar att ställa skärpan.  Kolla så avståndet verkar stämma med markeringen på objektivet. Kolla så det stämmer vid oändligt.

Öppna kameran, titta på slutaren. Drar fram, trycker av och lyssnar! Kollar långa OCH korta tider.  En kamera som legat ett tag, där kan de långa tiderna gå ojämnt, eller inte alls, och de korta tiderna kanske inte öppnar slutaren helt. Det här kan gå att "köra bort", annars blir det justering på verkstad. Men ofta ingen katastrof, men det kostar ändå några kronor såklart.

 

 

 

 

Är det nå'n av läsarna som har ytterligare tips vid en köp av M Leica/Olympus OM-1 så varsågod!

 

Vad gäller sökaren på en Olympus OM-1 så är den bra! Mycket bra! Har nyss jämför med sökarna på Nikon F3 och Nikon F4 och samma brännvid.
Olympus-sökaren är ljusare och större!  :)

 

 

 

Fantomen?

Å så va det ekonomitips!
Jag läst DN och SN som vanligt i dag, och det är svårt att inte bli litet engagerad liksom!  ;)
Jag tänker på ekonomin/julhandeln som går litet knackigt, folk kanske blir arbetslösa i butiker å sån't,
och att storbankerna inte följer med då Riksbanken sänker styrräntan. För sänker dom sin bankränta, så får företag/människor såklart litet julklappspengar över!  :)

http://www.svd.se/naringsliv/bolanemarginalerna-har-tredubblats_6727123.svd

Så vad göra?  Finansminster Borg måste ta kommandot liksom! Å det skulle man kunna göra genom att ge SBAB, banken som staten äger, möjlighet att sänka låneräntan. Å då kan de andra storbankerna inte ligga så mycket över SBAB:s ränta.  SBAB sätter rimlig ränteribba med hjälp av finansministern!

Så här skulle det kunna fungera på flera plan där konkurensen inte längre funkar, utan där det har blivit ett privatkapitalistiskt monopol, fast ingen riktigt vill erkänna det!
Man påstår att det är flera företag som konkurerar, men i stället är det några stora företag som mycket smart delat upp marknaden mellan sig, eller några stora företag som köpt upp många andra i samma branch!
Ta tex elmarknaden, staten äger ju ett elföretag,  Vattenfall, varför inte sätta en rimlig elprisribba för privatpersoner OCH företag även där!

Så finansministern, eller regeringen, ta kommandot! Å sluta tala om att bolagen måste ta sitt ansvar! För det gör dom bara för sina aktieägare! Av oss kunder tar dom ut så mycket dom kan, de e väl ganska självklart!

Och övrig för att stimulera ekonomin, så bör man nog sänka skatten för större grupper, 
tex pensionärer och låginkomsttagare! Det är viktiga konsumtionsgrupper!
Men det kommer, men kanske blir det för sent...?


/Bengan


Ps. Javisst ja, det har visst kommit ett nytt spel, Carema-spelet! Det e nästan som Monopol, fast nu handlar man inte med gator och hotell, utan med åldringar! Såg det i DN!  Årets julklapp kanske!?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14114666.ab

 


 

Inlagt 2011-12-22 18:12 | Läst 3900 ggr. | Permalink
En skillnad mellan Carema-spelet och Monopol verkar vara att Carema-spelet saknar "gå till fängelse" - undrar varför dom har glömt det?
Tips som jag hört är att en OM-2 kan verka defekt/inte funka alls men funkar perfekt med ett batteri. =)
Svar från Benganbus 2011-12-22 19:13
Tack för det tipset! :)
B)
Jo, Caremaspelet har ju givetvis införskaffats. Det är ju underbart att aldrig behöva stå för något. Sedan kan man ju undra över vad Juholt o Co gör, fixar julskinkan kanske? De verkar helt enkelt inte vara på banan. En annan minns ju när Pysslingen och allt det andra dök upp. Redan dag ett frågade jag mig vad fasen det var och nu vet vi resultatet. Visst är det konstigt att man direkt kan känna att något är fel och sedan få det bekräftat femton år senare då det verkar vara för sent att göra ngt åt eländet?

För övrigt förstår jag inte er vurm för Olympusarna. Formatet är ju bra, men det blev ju aldrig skarpt med de kamerorna och jag hade ändå tre stycken och alla var lika omöjliga. Men Ni knäpper kanske inte så mycket, kör väl mest med Häxans guldputs där ute i Gnesta,,,kram på dej annars o ta en öl extra på julafton.
Svar från Benganbus 2011-12-22 19:37
De e bara mesar i politiken numera! Dom skall tillfredställa allt och alla, å då blir det inget gjort alls!
Olympus är icke för gemene man! ;)
Olympus är endast för några förryckta! :)
I Gnesta är det nybakt bröd just nu! Skall snart ta en macka till ölen! :)
Ha det bra du med!
Och God Jul dessutom!
syntax 2011-12-23 12:39
Olympusobjektivens skärpa är helt OK. Under det tidiga 1970-talet hade den japanska optiska industrin nått en mycket hög sofistikationsgrad. Ingen av de större tillverkarna skulle ha kommit undan med att leverera undermålig kvalitet. Däremot hade Olympus under en kort tid vissa problem. OM-1 visades 1972 och började säljas 1973. I Sverige lanserades den tidigt 1974. Kameran blev en enorm försäljningsframgång i hela världen. Det i sin tur ledde till att efterfrågan på objektiv steg dramatiskt - långt över vad Olympus hade projekterat. Man föll tyvärr för frestelsen att på kort tid kraftigt öka produktionen, med en påföljden att det under något halvår 1975 kom ut oacceptabelt många måndagsexemplar på marknaden (alla tillverkare råkar ut för måndagsexemplar). Man fick genast den japanska kontrollinstitutionen på sig, och rättade snabbt till felet - vilket ledde till att det 1976 blev ont om objektiv. Jag hade 1975 själv en 2/85mm som var klart undermålig - oerhört mycket sämre än den 2.8/135mm jag hade i samma utrustning.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg