Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1350 / Kul det här! Olympus OM-1:an påminner mycket om en M Leica som sagt! :)

 

 

 

 

 

 


Ni som läst historien om Olympus OM-1, och även fotat med en Olympus OM-1, ni kan nog hålla med mig.  Konstruktören av OM-kameran, Yoshihisa Maitani, fotograferade själv mycket  med Leica, men tyckte ibland att Leican kom till korta vad gäller närbildsfotografering och då man skulle använda teleobjektiv.

Det var bla det här han tog med sig när han konstruerade Olympus OM-1.

Men i början var det svårt att övertyga ledningen hos Olympus om att göra en liten kompakt, Leica-liknande SLR kamera. De flesta kameratillverkare hade då bla Nikon F som förebild, och den hade ett helt annat format.

 

 

 

Snapshot med OM-2 och 2,8/24 mm på Kaffebaren i Gnesta.

 

Men för att göra en lång historia kort, det blev till slut en liten Leica-liknande SLR, Olympus OM-1, som under ett antal år satte ribban för många andra SLR-tillverkare.

Som sagt, jag tycker Olympus OM-1 känns bra, den funkar bra, är liten och kompakt, det gör att man kan ha kameran med sig hela tiden,
och en Olympus OM-1 är ganska billig numera! :)

Kul det här, en liten trevlig och Leica-liknande SLR, vad mer kan man begära!  :)


/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2011-12-14 08:56 | Läst 2788 ggr. | Permalink
Som sagt, Olympusfebern sprider sig. Jag fick hem min i går från Danmark och blev överraskad. Nästan mint i utssende och allt tycks funka. Skall testa med film idag eller morron. Sökaren är kristallklar och tydlig, mycket bättre än min fullformatare EOS 5d.
syntax 2011-12-14 10:46
På fotomässan nyligen här i Stockholm, hade jag anledning att påpeka för Nikon och Canon att sökaren i Olympus OM-1 från 1970-talet var betydligt större än deras fullformat DSLR-kameror. Först såg man ut som fiollådor i ansiktet. Därefter, när man hade tittat i sökaren på min OM-1:a, blev minen närmast desperat. Andra som stod omkring ville ivrigt titta i sökaren på OM-1:an. Det blev massor av hojt och förvånade utrop när man direktjämförde. Jag tror att dagen blev förstörd för representanterna.
Svar från Benganbus 2011-12-14 11:44
Kul och spännande Björn!
Vad gäller sökaren, så har jag ingen erfarenhet av DSLR-sökare, men den sökare som finns på Olympus OM-1:an, känns väldigt bra! :)
Mao, den funkar utmärkt för M Leica-liknande fotografering! ;) :)
/B
N Thomas Meldert 2011-12-14 12:10
Det är rätt metod, Peter. Mycket verkstad och lite bullshit. De där säljarna har nog aldrig hållit i en OM-1:a. =)
syntax 2011-12-14 14:00
Tack Thomas! Även en buse kan behöva lite stöd ibland.
Laddade min svarta OM-1 med film igår. Hoppas att inlärningskurvan är brant då jag är ovan med slutartidsinställningen och tycker den blå färgen på slutartidsinställningen är mycket svår att se. I sämre ljus får jag räkna klickarna från endera ytterläget. Å så sitter slutarinställningen på objektivfattningen.
Men visst är OM-1 liten och smidig. Mycket mindre än Leicas R-modeller. Men lika bra? Vad är bra i detta sammanhang?
Kanske den kamera man har med sig...
/H
PS. Är det XTOL som substitut för D-76? DS
Svar från Benganbus 2011-12-14 12:26
Vad är enkelt Faidros?
Vad är rätt?
Och vad är en vana?
Och vad är bra? ;)
Välkommen i de förrycktas skara Hans! :)
/B
Ps. Juniorerna på Söder har lurat in mig i Xtol-träsket, men det funkar bra! :)
syntax 2011-12-14 14:09
Konstigt. Jag ser de blå siffrorna hur bra som helst i alla ljus - fastän jag är gammal som Metusalem. Låt någon kunnig person fylla i dem med rött.
Där ser man! Lika som bär!
Den här OM-febern är ju intressant. Ska inte låta mig gripas av den utan behåller mina exemplar i vitrinskåpet. Äntligen har nämligen mina diverse gamla rariteter fått lämna tillvaron i en flyttlåda för en förnämligare tillvaro där de kan beundras som prydnader...



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg