Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1339 / Att ständigt leverera, är det den nya tidens begrepp! Kanske även inom amatörfotografin....?

 

 

 

Restaurang Gnesta Strand

 


Det kommer hela tiden olika begrepp, eller nya ord i vår tillvaro. Tror det va för tio eller femton år sedan då jag först hörde begreppet leverera, och undrade såklart, vad menas med det? ;)

Nu vet nog de flesta vad som menas, man måste visa upp att man gör något! Och är det ett företag, så måste de anställda visa att dom gör något, tillverkar något,  så affärsverksamheten går framåt och vinster genereras!

Brukar tänka på det här när jag fotar analogt, för det händer inte så mycket! Jag levererar dåligt, i alla fall med den moderna fotografins mått mätt!
Jag kan ha en rulle film i kameran (med 36 exponeringar) ganska länge ibland, för jag tar ofta bara en bild per motiv!  :) 

Och så när filmen tar slut, så gör jag en notering på filmänden och lägger filmen i kylskåpet. (Nu vill jag lugna en orolig Örby-fotograf, jag har bara två rullar liggande i kylskåpet!)
Och se'n tar det ofta litet tid innan jag framkallar.

Förr i tiden så var det här nog ett ganska normalt beteende, att en film kunde sitta i kameran ett bra tag innan man framkallade filmen. 
Kanske va det så även för HCB ibland?  ;)

 

 

 

#2519818

 

 

Nu är det nya tider, i alla fall ganska annorlunda, man "levererar" bilder hela tiden, annars kanske man snart e bortglömd! I alla fall som fotograf!?  ;)
Eller handlar det här om en ännu djupare och mer existensiell fråga....  ;) 

För numera så går det ju att ta bilder hela tiden, ständigt, varje dag, och även ta massor av bilder, som man direkt kan lägga ut för påseende och för kommentarer på olika platser på webben, så varför inte göra det då? :)
Bra fråga!  ;)

Hur som helst, jag provade den här "leveranstekniken" när jag köpt min Canon G10! Levererade nya bilder varje dag!  Visst va det kul till en början! Men efter ett tag så kändes det som om jag inte hann med liksom, jag hann inte med att få till några bra bilder, det blev bara en väldigt massa bilder!!! 

Visst blev några bilder bra  (så tycker jag i alla fall)  men inte alls så många om man tänker på hur många bilder jag verkligen tog!

Som sagt, många bilder blev det, men jag tyckte också, och det va ännu allvarligare, jag tyckte att jag började tappa "kvalitetskontrollen" på något sätt...!?
Det blev som en bildfabrik utan någon kvalitetskontroll i slutändan!  ;)

Nu tror jag säkert att det finns digitalfotografer som kan handskas med det här, eller så tycker man att det inte är något problem!  Å det är väl bra! :) 

Men för mig så funkar det inte! Jag behöver också tid på mig då jag letar efter intressanta bilder, även om allt sedan går på en 1/1000-dels sekund att ta bilden!  :)

Och det här litet långsamma fotograferandet, man kanske kan kalla det för "Slow Photography", funkar bäst för mig när jag använder en analog kamera.
Jag känner att det analoga fotograferandet bromsar mig på ett bra sätt! :)
Det analoga kräver litet mer fundering, planering och eftertanke...

Därför levererar jag ganska långsamt numera, ganska få bilder alltså!
Men det "leveranstempot" passar mig alldeles utmärkt!  :)

Ha en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan

 

 

 

Skate

 

 Ps. Bilderna här i bloggen är tagna med digitalkamera. Canon G10.

 

 

Inlagt 2011-12-04 19:21 | Läst 4037 ggr. | Permalink
För mig passar det bättre med att fotografera mest och hela tiden :) Tycker ändå mina bilder blir bra ;)
Svar från Benganbus 2011-12-04 20:02
De låter som en intressant inställning! :)
Jag kanske också hittar dit någongång! ;)
/B
Tänkvärt...Det kanske är så...man måste hitta sitt leveranstempo...i vilket fall är det det jag jobbar på just nu....
Jag och säkerligen många andra känner säkert igen sig i dina reflektioner och tankar efter de första stödhjulsåren. Med din långa fotografiska resa har du säkert sett och fångat de flesta motiv och även nyanser av dem genom tid och trend. Med den ryggsäcken, kanske du är mer svårflörtad motivmässigt?
Fina bilder, jag gillar speciellt porträttet.
Jag har märkt med mig själv att jag inte tar fler bilder med digitalkamerorna faktiskt, jag plåtar på ungefär som jag alltid gjort. Däremot lägger jag upp bilder i min blogg som jag inte skulle använda på något annat ställe ibland. Men detta handlar nog mest om att få ett flöde mellan text och bild. Bloggbilderna behöver ju inte vara några mästerverk alla gånger tycker jag. Jag har ju hoppat av alla pooler just för att lägga lite mer krut på bloggandet ett tag, tyckte inte att man fick någon respons i poolerna längre. Dessutom gillar jag att skriva ibland har jag kommit underfund med.
Hur som helst funkar det ju alltid bäst att göra på det sätt man själv trivs med.
-affe
Förstår känslan lite, den nyttiga begränsningen i det analoga fotograferandet, långsamheten. Och andra sidan framkallar det analoga också vissa "obehagliga" minnen från ungdomen, förmaningarna om att man inte fick ta mer än si och så många bilder. Därför älskar jag nog ändå att få "slösa" med bilder nu.

Du bör skynda dig att visa Ua-bilder snarast, för några stycken blev det väl i lördags med OM-1?! Alltid spännande när utsocknes visar min hemstad i sin egen version. :-)
För mig finns det olika lägen. Att ha en digitalkamera i näven inbjuder ofta till att ta tre bilder istället för en, som alla "säkerhetskopior" som tas på en kopieringsmaskin när man behöver en(1) kopia och det blir tre..
Jag påverkas också av mediet. En digitalbild vill jag ha "tekniskt" perfekt för att göra kompositionen rättvisa. Den analoga bilden har jag större överseende med pga bristande kompetens, jag blir glad om den blir hyfsat Ok rent tekniskt. För mig är glädjen att ta en bild på film och sedan framkalla den värt några extra poäng jämfört med att ladda upp en digitalbild. Även mitt sätt att se omgivningen förändras när jag ser den s/v analogt jämfört med digitalt i färg. Dock, det är mer givande med s/v och film, känns mer hantverk och skapande för mig. Men om det är en Viktig bild blir det digitalt.

/krister
syntax 2011-12-04 23:12
Jag har tyckt mig märka att analog fotografi mer och mer kopplas samman med svartvitt? Jag är i sådana fall ett så underligt djur att jag plåtar analogt i färg. Äger ingen digitalkamera. Det ni!
Innan digitalkamerorna kom kunde jag förbanna hur knöligt det var ibland att få fram bilder snabbt. Och nu väljer jag ofta att fota analogt för att jag gillar det långsamma förfarandet. Knasigt det här! ;-)
Jag känner igen det där från andra saker än just fotograferandet... en vän till mig funderade på att blogga, mest för sin egen skull tror jag, men oroade sig över "kravet" att uppdatera bloggen regelbundet... lite samma grej i grunden. Det är som att samhällsklimatet på en hel del områden genomsyras av en, i mitt tycke rätt otrevlig otålighet, och det går väl lite hand i hand med produktiitets- och effektivitetskrav man ofta bemöts med idag...
Jag kan inte påstå att jag levererar så värst mycket, av varken det ena eller andra. Däremot producerar jag mer på film än minneskort. Digitalkameran får för det mesta stanna hemma.
Jag tror snarare att du behöver komma in i ett flow. Och vägen dit är att plåta intensivt med hög ambition.

Hur går det med ditt boxningsprojekt? Lova dig själv att dina bilder ska vara lika bra som dina gamla i komposition, tajming och kopiering. När bilderna börjar bli riktigt bra igen så blir du belönad med energi till att fortsätta.

Att ströplåta kan dränera en på energi. Ett projekt koncentrerar energin och ger mer tillbaka.
"Slow Photography" låter intressant och är säkert utvecklande.
//Ewa
Jag tror varje människa ska finna sitt eget tempo. Det finns inget standardrecept som funkar på alla. Jag måste plåta mycket och slänga nästan allt för att bland bråten av sorgliga missar finna några bilder som har chans överleva. Det är så jag gör. Men jag kan inte påstå att jag rekommenderar det som standardförfarande för alla. Men jag tänker nog lite som Magnus. Det gäller att hålla uppe energin. Då kommer bilderna.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg