Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1338 / Håller bilderna om femtio år? Ok, jag har faktiskt några bilder som snart fyller femtio!

 

 

 

 

Young boy with a piece of cake

Snart femtio år!


Affe Johansson undrade i en tidigare blogg om hans bilder håller om femtio år,
och Gunnar Smoliansky sa en gång: "Om du väntar i femtio år blir alla bilder bra".

Det undrar jag om alla bilder är bra efter femtio år...?

Först kanske man skall se det litet praktiskt, bildena förr va lättare att spara i femtio år, man kunde bara lägga dom i en skokartong liksom...

Nu måste någon, man själv eller några vänliga själar, hålla koll på filerna under de här åren...
Om man inte gjort kopior och lagt dom i en skokartong förstås!  :)

 

 

 

 

Målare

Å snart fyller även den här bilden femtio!

 

Se'n kanske man kan undra vem orkar leta igenom allt det som finns i bildväg om femtio år? ;)

Hur som helst, jag tror en bild som inte e bra nu 2011, inte blir bättre om femtio år!


Ha en fortsatt fin lördagskväll,
önskar Bengan.

 


Ps.
Är nyss åter från Capricen i Uppsala med bla OD och Jöback mfl. Klart sevärt!
Fotade med Olympus OM-1. Men inte mot artisterna, utan litet miljö runt om!
OM-1 är en liten SLR-Leica! ;)

 

 

Bakgård 1960

Här e en överårig bild, från 1960...

 

Inlagt 2011-12-03 22:13 | Läst 2918 ggr. | Permalink
Där ser du... Dina bästa bilder är ju ca 50 år. Många skrattar åt mig som skriver ut det mesta jag fotograferar. Men jag vet att jag kommer att skratta mig lycklig när allt går åt helvete med filformat, diskar, cd-rom och allt vad det nu är. Min digitala agenda är 1. Backup på två externa hd. 2. Skriva ut allt bra och halvbra. 3. Göra fotoböcker. Alla tjatar på att fotoutskrifter inte kommer att hålla nog länge men det synar jag. Tror nog dom håller sig ok i mina lådor och pärmar. Sedan är det ju roligt att ta fram lite bilder och titta på då och då.
/Jonas
Dom är ju bra alla dom där, håller nog i femtio år till. ;)
-affe
Alla bilder som beskriver något vi inte är vana att se, saker vi inte har runtom oss alltså, blir med automatik lite "bättre", just för att de ser ovanliga ut och därmed känns lite spännande. Så blir det med bilder tagna idag, om 50 år, ifall någon orkar kolla. Ni vet om 50 år, när alla åker omkring i jet-bilar och käkar piller istället för mat. Då blir vanliga bilder på en Opel eller en fläskkotlett något man tittar lite extra på och förundras över. Ergo, bilder blir med automatik "bättre" är dom blir gamla.

Våra bilder vi tar idag kommer inte att bli förstörda om vi är aktsamma. Bilder på film kan brinna upp eller förstöras av ljusexponering eller vanlig åverkan, det kan alltså hända fysiska saker med film som gör att bilderna förstörs Så gäller även med bilder på hårddisk. Diskar havererar, filer blir av okänd anledning oläsbara, osv. Men om man är aktsam och har bilderna på flera olika media, i olika fysiska "rum", då ska det med normal aktsamhet kunna hanteras.

Bildformat som dng, tiff och jpg kan bli förlegade, men det finns så många viktiga bilder lagrade i dessa format, så den dagen det kommer bättre format så kommer det också att finnas konverteringsprogram som gör att bilder tagna i ett äldre format kan föras över till ett nyare.

Det är ny teknik, men det ska inte med automatik tolkas som att det är förgängligt.

Se'n är det alltid en god idé att skriva ut bilder och att göra bilder synliga på många sätt, Men även en utskriven bild kan brinna upp, så vi får kanske hugga våra bästa bilder i sten, om vi ska känna oss helt trygga.
syntax 2011-12-04 17:36
"Våra bilder vi tar idag kommer inte att bli förstörda om vi är aktsamma" Det beror på vad du menar med aktsamma. Om du menar att vi överför dem till nya lagringsmedia sådär var tionde år, så stämmer det (vem tror du vill överföra dina bilder när du inte längre är med?).
Annars är läget sådant att en väl gjord svartvit silverbaserad bild kan ligga bortglömd i en pärm, bunt av papper, en låda, och så vidare i rumsomständigheter i 150 år plus. Digitala lagringsmedia har inte en chans i sammanhanget. Om ingen bryr sig om bilderna - så väck är det med dem.
Jag är övertygad om att bilder som är flera decennier gamla, blir intressant då det är en svunnen tid, där omgivning och människor såg annorlunda ut. Nostalgi och föråldrad teknik har sin charm.
Intressant perspektiv! Jag tror det fungerar bäst med människor än naturbilder. Då man kan se hur det ser ut i förrtiden. Undrar hur det ser ut om 50 år från idag? :-) Intressant inlägg och fina bilder förresten! Dessa bilder håller i livstid!
Om jag ska generalisera lite. Jag tror nog att den mer dokumentära fotografin som Alf och Herr B.B håller på med är den enda fotografin som håller om 50 år. Tidsdokument långt bak i tiden är väl alltid kul att se på.
Vidare tror jag nog att den fotografin ( "Ikeaposterfotot?") jag själv håller på med är rätt intetsägande för människor i framtiden då den innehåller mycket litet av våran specifika tid.
Familjealbumsbilderna jag tar har däremot större utsikter att hålla om 50 år.
En dålig bild blir inte bättre för att den blir äldre. Den kanske får en intressant dokumentärkänsla men den blir långt ifrån bättre. Varje bild ska innehåll det där lite extra. Med den digitala tekniken är det lätt att föräta sig med sin kamera, att ta för många bilder helt enkelt.

Därför gillar jag inte att fota digitalt på min fritid. När jag arbetar som fotograf är det digitalt som gäller men på min fritid är det film som gäller.

Tittar man på värdet av gamla foto eller vykort för den delen så är det ofta förändringar i gatubilden eller kollektivtrafiken, bilar, båtar och tåg mm som är intressanta - detta för att samlarna inom olika kategorier vill se hur saker och ting såg ut.

I dag tas det en jävla massa dåliga foto, väldigt många borde aldrig tas fram, jag är som så många andra delaktig i detta. Titta bara i bloggarna vilka bilder som ligger där.

mvh
Morgan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg