Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1337 / Några små funderingar runt Contax S och Olympus OM-1 på fredagskvällen.

 

 

 

 

 


Zeiss byggde en liten kompakt spegelreflexkamera alldeles efter Andra världskriget, Contax S.  Kameran presenterades 1948. En liten och kompakt kamera med en fast prisma.  Zeiss visade här en kameratyp för framtiden.

Då kameran tillverkades under svåra förhållanden alldeles efter kriget i ett krigshärjat land, så fick man nöja sig med en enkel grundkonstruktion, men huvudtanken fanns ändå kvar, en liten, smidig och kompakt kamera.

När Japan efter ett antal år tog över det här-konceptet, och införde bla återgående spegel, automatiskt bländare mm, så ökade även kamerorna i storlek, tills Olympus med sin OM-1 återgick till grundtanken om en liten, kompakt och tyst SLR-kamera.

En kamera i storlek som M Leica, med bra och kompakt optik, och nästan lika tyst som en Leica!  Cirkeln var sluten av Olympus på ett mycket intelligent sätt!

Mao, det finns flera anledningar till varför Olympus OM-1 är en mycket intressant kamera! :)

 

 

 

Ha en fin helg!
/Bengan

 

 

Inlagt 2011-12-02 21:51 | Läst 3021 ggr. | Permalink
Fan Bengan, du får börja lägga upp lite bilder från kamerorna i stället för på kamerorna. ;)
-affe
Svar från Benganbus 2011-12-03 08:04
Det kommer! Det går alltid litet långsammare med det analoga, men det är Ok för mig. Och så måste man njuta av kamerorna också mellan tagningarna! :)
De e litet av långsamhetens lov liksom.... ;)
Har två rullar pg, och nu till Uppsala i dag lördag för Capricen med OD och har en 24 mm på Olympus!
Carpe liksom!
/B
Det är kul att se hur detta drygt sextioåriga koncept har fått en renässans. Olympus OM-1 är ju en direkt efterföljare till Contax S - och ingen ungdom den heller. Märkligt hur folk av i dag tar till sig denna eleganta lilla apparat.
Sedan ligger saken lite i familjen, så att säga. När Wilhelm Winzenburg åren 1945 - 1948 konstruerade Contax S, hade han en medkonstruktör - Walter Hennig. En släkting alltså.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg