Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1328 / Tycker det är litet segt på Fotosidan numera! Eller e det bara jag som e litet vinterseg just nu?

 

 

 

couple..

 


För jag lägger upp mycket färre bilder i poolerna numera, och har gått ur flera pooler, har inte varit inne i min Portfolio på flera månader, men hoppas i alla fall att den finns kvar!?  ;)

Å det jag gör mest på FS numera, de e ju att blogga!  
Och då undrar jag liksom...

 

Men missförstå mig inte, jag fotar fortfarande, och träffar mina fotopolare, planerar för Gnesta-Planket nästa år, planerar för Konstrundan och skall vara på Plattan med bilder nu på lördag och har även skaffat en ny analog kamera ;) och fotar friskt med den!

Men som sagt, jag gör numera inte så mycket annat på FS än att blogga!

Och jag tycker att FS med sina pooler blivit aningen ointressanta!? Ursäkta!
Är det fler som tycker så? Eller gäller det här bara för mej? 
Eller har jag bara varit på FS för länge!?   ;)

Eller är det för mycket bilder i samhället över huvud taget idag...? 
För mycket bilder överallt? 
Flickr, Facebook, i mobiler, i tidningar, på webben, på sta'n  osv, osv, osv..?
Bilder som man bara registrerar, men som man aldrig hinner titta färdigt på,
för det kommer nya bilder hela tiden..!?

 

Några fler som upplever nå'ra liknande "personliga problem"?  ;) 

Så det är därför jag bloggar mest på FS.  En blogg genereras ofta av en tidigare upplevelse, som man vill förmedla via ord och bild, och kanske få en viss respons på!  Eller mothugg! ;) En blogg lever därför på nå't sätt!   :)

Det kanske syns i kommentarerna här nedan, att en blogg kan "leva"! ;)


Så en sammanfattning,
bloggandet är Fotosidan för mig just nu!  Och det är kul!  :)
 

/Bengan

 

 

B Örnen

  

 

Inlagt 2011-11-24 21:52 | Läst 6489 ggr. | Permalink
Jag håller med..jag kollar mest bloggarna, läser några artiklar på förstasidan, ibland annonsmarknaden och recensionerna av objektiv, kameror..poolerna och forumen tittar jag sällan i tyvärr.
Jag har inte tittat på bilder på fotosidan på evigheter (förutom bloggbilder). Går in och kollar "Gatufoto" ibland men tröttnar fort. Det mesta här känns ointressant förutom vissa bloggar. Kanske har jag och fotosidan vuxit ifrån varandra, eller möjligen har vi aldrig varit något bra par. Använde flickr ett tag men har tröttnat på det också. Jag läser helt enkelt bildbloggar varav några av dem finns på fotosidan. Nu ska jag göra klart min andra fotobok (har satt 52bilder av ca 85) som blir en liten enkel och billig godsak:).
/J
Samma här. Har gått ur en massa (hälften) pooler som jag tyckte jag kunde vara utan och det blir nog snart en eller ett par till. Bloggen är numera det enda intressanta med FS, både att läsa och skriva. Men jag upplever det inte som ett problem. Bara att jag gör ett val att låta bli. Och livet blir lite enklare...
Jo, så är det, bloggen är huvudanledningen till att jag är kvar på fotosidan, de andra delarna har jag tappat intresset för. En gång i tiden var jag en av de flitigaste att kommentera bilder på FS, numera är det sällan jag tittar på en bild, utöver det som dyker upp i loggarna. Det är väl en tidsfråga också, man lägger sin tid på det som ger mest tillbaka.
Jag har aldrig varit engagerad på Fotosidan. Har ett medlemsskap, men där är "noll", bara några skitbilder. Var från början orolig för rättighetsfrågorna om jag la ut några vettiga bilder på FS. Har istället en egen blogg/hemsida www.wbi.se, men det är knappast någon som läser den. De gånger mina bilder blir synliga är på utställningarna.
Läser några bloggar, knappt något annat på FS.
Bilder kollar jag på Flickr, eftersom där finns bilder från fotografer, från alla världsdelar, vilket gör det ännu mer varierat och intressant.
Jag har också hoppat av alla pooler. Jag tyckte mest att det tog energi på slutet och så fick man ganska dåligt med respons. Men jag går fortfarande in och kollar och kommenterar i bland. Jag passade även på och rensa de flesta av mina bilder. Så det blir nog mest lite bloggande för mig också ett tag framöver.
Bengt... Jag tror du har fångat in nåt väsentligt här om vad som händer här på Fotosidan! För min del, som lite av analytiker (f.d. IT-strateg för Sverige i Tyskland mm.) anar jag ett par, tre ugglor i mossen. Har förresten aldrig förstått varför jag ska skicka upp bilder på denna sajt...

När Fotosidan och sen tidningen Kamera och Bild och dessutom det sista sammanslagandet med Proffs-Foto händer... Ja då är det bara att inse: Sverige är ett mycket litet land. Alldeles för litet. Det finns inte utrymme för flera tidningar eller webb-platser. De här företagen kan inte leva vidare på egen hand. De försöker hitta försörjning genom oss, dvs läsarna och bidragsgivarna. Du Bengan, borde begära en ordentilig pension eftersom du skapat fler klick än vad anonnsörerna har kunnat önska!

De e nästan så man skulle tipsa om en tjänst hos Google...
http://loviselund.blogspot.com/ eller egen sajt där. Hos Google kostar det 0:- kr per år.

Men sen har vi ju det där med fikat ... Mitt förslag är att Micke Berg, som Söder-kis bör fixa detta nånstans på Malmen. Helt utanför Fotosidans bloggar och publicitet. Å varannan vecka ett nytt ställe. Å sen kör man vidare hos Google...
froderberg 2011-11-25 17:55
Ditt inlägg innehåller flera detaljer som jag vill korrigera eller kommentera.

1.Tidningen Proffsfoto är inte sammanslagen med någon annan tidning. Däremot görs den numer parallellt med Fotosidan Magasin av Fotosidan i samarbete med IDG. Skillnaden är att vi tillför mer resurser till tidningen och att tidningen får större uppmärksamhet genom annonseringen för den på Fotosidan. Till nummer 1/2012 gör en översyn av Proffsfoto och planerar för att öka antalet sidor.

2. "Det finns inte utrymme för flera tidningar eller webb-platser.". Fler webbplatser kan det finnas plats för, men marknaden för tidningar är mättat. Det ska dock sägas att inga tidningar lagt ner. I september 2003 startades tre fototidningar och alla lever kvar. Några år senare startades Fotosidan Magasin som har funnit en stor och stadig läsekrets.
På nätet finns fyra svenska aktörer, kamerabild.se - fotosidan.se - fotofeber och 1x.com. Det finns säkert fler som kan nå stor publik. Problemet är att läsarna vant sig vid att allt ska vara gratis trots att det kostar att producera. Därför vill alla göra tidningar.

3. "De här företagen kan inte leva vidare på egen hand. De försöker hitta försörjning genom oss, dvs läsarna och bidragsgivarna"
Hur skulle det annars vara. Precis som ett mejeri lever på att sälja mjölk behöver Fotosidan sina medlemsintäkter för att betala verksamheten. Annonserna gör att vi kan hålla nere medlemsavgifterna.

4: "Du Bengan, borde begära en ordentilig pension eftersom du skapat fler klick än vad anonnsörerna har kunnat önska! "
Fotosidan behöver inte leverera klick. Bengans ca 400 sidvisningar per inlägg står sig rätt slätt mot sajtens totala trafik med 2,5-3 miljoner sidvisningar per vecka. Annonsörerna betalar dock för ett fast antal visningar så vi drar inte in mer pengar på ökad trafik. Däremot ökar kostnaderna.

5. "Hos Google kostar det 0:- kr per år."
Det finns många gratisbloggsajter. Argumenten för att blogga på Fotosidan är att sajten mycket trafik och många andra som också bloggar. Då är det fler som hittar till bloggen. Men vi är ändå inte alls nöjda utan jobbar på en lösning för att få fler att hitta till bloggarna.

6. "Har förresten aldrig förstått varför jag ska skicka upp bilder på denna sajt..."
En anledning kan ju vara att man vill visa sina bilder för en större publik.

Kommentar till blogginlägget.
Redaktionens samlade erfarenhet av varför folk slutar lägga upp bilder är att det är en naturlig utveckling. I början är många aktiva och lägger upp mycket bilder, sen faller en del av och hittar andra saker på sajten som engagerar dem mer.
Svänglyse 2011-11-26 01:04
Magnus Fröderberg skrev:
" Kommentar till blogginlägget.
Redaktionens samlade erfarenhet av varför folk slutar lägga upp bilder är att det är en naturlig utveckling. I början är många aktiva och lägger upp mycket bilder, sen faller en del av och hittar andra saker på sajten som engagerar dem mer. "

***

Ni har inte funderat över att orsaken till det sjunkande intresset för bilderna är missnöje över hur den delen fungerar på FS? Det finns rätt många bildintresserade på FS som uttryckligen angett det som orsak till att de slutat vara aktiva inom bilddelen på sajten.

Om responsen är låg inom kategorin bilddialog (samtliga bildpooler där en fotograf lägger upp sin bild för utvecklande kritik/bildtänkande) sinar självklart entusiasmen för att till slut övergå till ren besvikelse. En naturlig reaktion blir då att söka sig till annat ställe.

Fotografer som fotat länge ska väl inte behöva lämna FS pga utveckling!? Som landets största community för fotografering borde det finnas utrymme även för de som lärt sig mer än medelfotografen. Jag anser att ni har alldeles för låg ambition annars.
Det är inte många bloggar jag läser, de flesta ska lyfta fram sig själv och berätta lite blygt hur duktiga de är. Sånt orkar inte jag läsa.

Sedan har vi alla nya prylar, allt tekniksnack,,,, bildsnack finns inte längre. De flesta bilderna i en blogg tas med ganska kassa resultat som följd, detta gäller även mina bilder. Man slarvar mkt med bilderna i en blogg.

Det är kul att få lite kunskaper men det får man inte så mkt i en blogg.

Jaget i bloggarna är alltså mycket stor, kanske är det så man ska skriva en blogg. Man törstar efter folk som hela tiden ska kamma en medhårs.
Likaså en bild varje dag är något som inte ger mig ett dugg.

Man måste ha spännande saker för att skriva en blogg, det har inte jag så då skriver jag inte någon blogg. Självklart finns det bloggar som är intressanta att läsa, jag kan inte dra alla över en kam.

Men jag tror att det är bloggens längd, bloggens antal och bloggens "jag måste skriva" som gör att bloggen till slut vattnas ur......

Likaså att FS bara ta in väldigt speciella bilder i sin pol. Även fototidningar i dag är för tråkiga... Jag köper hellre begagnade fototidningar på en loppis från 70-80-talet som stimulerar mig mkt mer i mitt skapande.

Ett typexempel var alla tråkiga blogginlägg från fotomässan som mer var ett slags "jag var där reportage" oftast inget om själva mässan...

Morgan Larm
Trevlig helg
RHelena 2011-11-28 20:06
Morgan, du har så rätt på så många punkter. Visst, en del framhäver sig själva (och är inte ens blyga), en del har ett stort bekräftelsebehov osv, en del är lite väl "privata", det skrivs en hel del "strunt", osv. Tycker personligen dock inte att bloggen blir urvattnad utan att det är snarare är bra att många skriver eftersom det genererar många läsare också. Det blir mer liv helt enkelt! Själv är jag allergisk mot dåligt skriven litteratur; här i bloggen störs jag inte av att den "litterära" nivån inte är på topp eftersom människorna bakom bloggarna betyder mer ändå. Tvärtom, några av de "högkvalitativa" bloggarna läser jag inte särskilt ofta och jag har mina skäl för det, de får sina läsare ändå, resonerar jag. Sedan är det ju bilderna, det är lite olika filosofier kring detta också, bara bra bilder eller bara bruksbilder eller något mitt-i-mellan... Just spretigheten tycker jag är bra...

Tittade på mitt reportage från Fotomässan; visst var det mycket "jag jag jag..." :-( Och andra sidan försökte jag via bilder och bildtexter förmedla något av upplevelsen. Men då blir det ju förstås min upplevelse jag förmedlar... Det som är så fascinerande är att många av oss sällan får så många läsare som när just t.ex. Fotomässan avhandlas...
Tycker nog ändå att det är bra med många olika bloggar. Det är ganska enkelt att samla länkar och utgå från sig själv vad man väljer att läsa. Sen kan man ju tycka att det är lite tragiskt med allt för mycket teknik och prylsnack. Min blogspot använder jag mest för mig själv, det är en sorts utvärdering av mina egna bilder. Dåliga bilder måste få finnas så länge den som fotograferat dom själv inser att dom inte är bra och utvecklas.
Det är inte bara du Bengt. Jag tycker att det är för mycket av allt på Fotosidan och många som laddar upp bilder i polerna skulle må gott av att tänka efter en, två eller tre gånger innan de lägger upp sina bilder. Det laddas säkert upp lika många bra bilder som förr men de drunknar i störtfloden av direkt dåliga och mediokra bilder...
Sedan tycker jag att det har blivit alldeles för mycket fokus på teknik och tester på löpet och jag tror att det är något som skrämmer bort många av dem som främst är intresserade av bild.
//Chasid
Trodde att jag var ensam om att ha tröttnat på FS! Inser nu att vi är fler. Håller med samtliga kommentatorer (i stort). Det är för mycket självbespeglande "teknik-pryl- och märkesfavorit-tugg" på FS.
Ett av skälen till att jag hänger kvar på FS är du Bengan och din blogg. Alltid värd att läsa.
Själv har jag öppnat en egen blogg med hjälp av Googles "Blogger". Gratis och enkelt att skapa sin egen blogg.
froderberg 2011-11-25 18:07
Det är inte mer tekniksnack nu än tidigare, tvärt om.

Med allt fler medlemmar ökar allt. Digitaltekniken gör det enklare att lägga upp bilder så antalet bilder har ökat mer än tekniksnackandet. Och detta är delvis ett problem.

Efter några år som medlem är det lätt att bli trött på vissa saker och börja störa sig på vissa saker. Skulle gissa att det är det som hänt i ditt fall.
Håller med dig Bengt, det känns som att det skulle behövas nåt nytt för att fotosidan skulle bli lite mer spännande, jag ser hundratals bilder här som är helt underbara och inte ens kommenterade, kanske har vi blivit för lata för att ge andra beröm för jobbet dom utför, kanske har det blivit för vanligt med riktigt bra bilder idag, jag personligen är inte här så mycket för bilderna längre, tycker det är roligare med diskussionsforumet än något annat. Kanske diskutera olika kameror och fototeknik.Man rynkar ju knappt på näsan längre när man ser en fantastisk bild. Men det är samtidigt bra att det har blivit en sån hög standard bland fotografer.
Det är inget fel med fotosidan. Man måste helt enkelt ta det för vad det är. Nämligen en sajt som främst riktar sig till amatören och den genomsnittlige entusiasten. Så om du har hållit på med foto i många år är det kanske inte så konstigt om du inte ständigt få nya kickar på just fotosidan. Även om jag personligen tycker att man faktiskt kan hitta riktigt spännande grejer här också.

Det är också synd att så många klagar på fotosidan när det snarare är dom själva som har tröttnat. Jag tycker den sortens klagomål förekommer hela tiden. Förmodligen beror det på att man i det läget har utvecklats förbi fotosidans tänkta målgrupper. Det är bara att acceptera och gå vidare. Eller också tar man som sagt saken för vad den är och gläder sig åt exempelvis bloggarna.

Och som någon skrev ovan är fotosverige väldigt litet och begränsat. Här finns tyvärr inte hur mycket som helst. Vi är några få som håller på relativt aktivt här på fotosidan. Man kan inte förvänta sig hur mycket som helst.
froderberg 2011-11-25 17:57
Håller med i stort. Redaktionens samlade erfarenhet av varför folk slutar lägga upp bilder är att det är en naturlig utveckling. I början är många aktiva och lägger upp mycket bilder, sen faller en del av och hittar andra saker på sajten som engagerar dem mer.

Samma sak i en fotoklubb. I början är alla aktiva, några håller i och andra är mest sociala. Fotosidans blogg och forum har en viss social funktion.
Jag har varit medlem på fotosidan sedan 2002 och i början minns jag att det var samma motsättningar som det är nu. Jag och Ulf Fågelhammar klagade på några som tjatade om nya kameror och teknik (Jag tror att en av dom jobbar som webutvecklare på fotosidan nu). Då fanns inga bloggar vad jag kan minnas utan det blev istället långa trådar under bilderna som ofta spårade ur. Den enda skillnaden som sagt är att siten blivit större nu. Men jag tror ändå att man inte kan driva den här typen av site demokratiskt och låta medlemmarna bestämma hur den ska se ut. Annonsörerna får inte heller bestämma över sidans innehåll för då kommer den att självdö och bli en rent teknikorienterad sida likt IDG. Jag tror på ett starkt redaktionellt styre av sidan där en styrelse bestämmer sidans inriktning och innehåll utifrån sin egen ideologi och sina bildintressen. Utopi? Jag vet inte, men många företag har gått i graven när man släppt sin ursprungliga affärsidé och istället låtit marknaden bestämma inriktningen.
/Jonas Svedin
David Elmfeldt 2011-11-25 21:21
Fotosidan.se styrs helt av oss som startade sajten och numer tillsammans med Magnus. Det finns inga externa krafter som vi måste ta hänsyn till. Vi hoppas vi håller hyfsat fokus på skutan. Att vi startar och jobbar med tidningar är nog till stor del för att "utveckla oss själva" och ha lite nya utmaningar på jobbet :)
Tips på en bra egen sida från Niklas Lundengård:
http://pendlarstress.se/
Gun-Inger Arvidsson 2011-11-27 17:29
Tack för tipset varit inne och tittat. Dokumentära värdet är båst men vilka härliga bilder.
Han vet var han skall stå för att få dessa härliga verklighetsbilder på detta sätt. Jag tänker på tjejen som håller sig för magen. Tåget har säkert gått.

Gäller hänga med nu för tiden. När jag kommit på tåget i Lund stod maken utanför. Vi kunde pussat varandra med rutan emellan. Tror du inte sen att jag blev fast i Höör så han kom hem först ändå. Härligt men utan iblder men de finns bevarade i minnet.
Ha det gott
Gun-Inger
Wow, vilken diskussion det blev! Bra.
Svar från Benganbus 2011-11-27 16:24
Jäpp! Kul när det blir mycket diskuterande!! :)
/B
Ja säger som William Klein, http://youtu.be/X4wieOa_Kog
Svar från Benganbus 2011-11-27 16:39
Tack för den länken! :)
/B
Det var länge sedan jag lade upp något i en bildpool. Jag håller så sakteliga att lägga upp en portfölj. Jag är lite dålig på att kommentera bilder då jag inte riktigt vågar skriva vad jag tycker.
För mig är det bloggen som gäller. Det som skulle göra det hela lite mer spännande vore om externa kommentarer kommer in utan svårigheter för att kommentera i bloggen. Då kanske lite ärligare kommentarer skulle levereras och har man publicerat en skitbild enligt någons tyckande så skulle man få veta det.
Det är lite för mysigt liksom som det är nu.

Beträffande FS så är det lite för mysigt där också. Alla bilder är så j-a estetiska till färg och form. Jag vill understryka enligt min mening.

När jag lägger ut bilder på fotosidan idkar jag numera självcensur då jag tidigare varit tvungen att dra tillbaka en då redaktionen fått kalla fötter.
"Fotosidan.se styrs helt av oss som startade sajten och numer tillsammans med Magnus. Det finns inga externa krafter som vi måste ta hänsyn till. Vi hoppas vi håller hyfsat fokus på skutan. Att vi startar och jobbar med tidningar är nog till stor del för att "utveckla oss själva" och ha lite nya utmaningar på jobbet :)"
så har David skrivit

Hej David för att du bland annat styr skutan kan du väl svara på det jag frågat dig så många gånger.

Jag som har livet bakom mig har mycket livserfarenhet när det gäller mycket så också inom fotografins värld.

Jag har haft turen få vara med på många stora dokumentationer om olika järnvägar men även mycket annat. Haft egna utställningar samt med andra fotografer runt om i världen.

Jag förstår de som nu börjat vara i digitala världen. Det har blivit ett helt annat bildflöde än det var tidigare.

Diafilmen var dyr det gällde skapa varje motiv i kamerans öga innan det knäpptes av. I mörkrummet kopierades bilder ofta av mycket hög kvalite.

Jag minns debatten när ni skapade Fotosidan om inkomsterna med mera. Allt som är av kvalite måste kosta.

Visst är Fotosidan ett tillfälle för många att mötas. Kanske skaffa sig nya fotovänner som man gör i en fotoklubb.

Jag har läst vad alla skrivit och tycker det är en bra debatt på gång. Annars brukar det enbart bli så många inlägg när det gäller prylar hit och prylar dit.

Om jag fattat rätt skall väl Fotosidan handla om bilder. Här finns många fotografer som lägger in bilder. De får kommentarer men skriver ofta inte tillbaka så det kommer inte igång med det jag längtar efter.

Att alla skriver ärligt vad de vet och tycker om en bild. Hjälper mig och alla andra att förkovra sig inom fotografins värld.

Där blir ingen fullt utbildad någon gång. Allt kan säkerligen bli bättre.

Jag hoppas att ni som inte vill vara med gör som jag gjorde efter 2004. Håller uppe ett tag och känner om ni saknar Fotosidan eller ej.

Sköt om er väl alla mina fotovänner (tänkt på en sak när Magnus var liten liten kille så var hans pappa med i Helsingborg. Visst är det så Magnus)

Nu har du blivit så stor och lika duktigt fotograf som din far.

Förresten hur gör jag för att ta bort alla B-loggar har inte tålamod sitta och ta bort en och en............................

Gun-Inger(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg