Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1325 / Förklaring om Olympus OM-1. Och ta det lugnt, det e lugnt, så sitt nu ner i båten! :)

 

 

 

 

Jag har ju fått tag på några Olympus OM-1:or och några  objektiv av trevliga fotovänner. Och har sett/hört en viss undran eller oförståelse över mitt nya kameraval.

Alltså, vad gäller Olympus OM-1 så är det en kamera som alla andra, eller nästan som alla andra, tro nu inget annat. Men en mycket bra konstruktion från tidigt 1970-tal, som fortfarande funkar utmärkt.

Jag har såklart stämt av litet "med folk som kan det här" innan jag blev djupare intresserad  av OM-1. Så brukar jag alltid göra när jag är nå't intressant på spåren, talat med människor som haft grejen tidigare, tekniker, fotografer.

Och även servicetekniker/reparatörer som reparerat, eller bättre sagt, har servat de här kamerorna om behov funnits under åren.

 

 

 

 

Och det här är heller ingen kritik mot andra kameratillverkare, mao mot jättestora fotoföretag som har mycket stora reklamavdelningar och då såklart resurser för att framhäva sina kameror på ett bättre sätt, för dom lyckas såklart med det.

Se'n att kanske andra och mindre märken haft mycket smarta innovationer, och smarta kvalitetskonstruktioner, som gemene man inte sett eller uppfattat då "de stora" skymt sikten liksom, men det här är inget nytt under solen heller. 

Men som sagt, det är inget speciellt med Olympus OM-1, jag tänkte bara fota med de här kamerorna ett tag, av en viss anledning, inget annat.


/Bengan

 

 

 

Södertälje Hamn

 

 

 

Inlagt 2011-11-20 20:36 | Läst 2659 ggr. | Permalink
Du får ha vilka kameror du vill. Jag har haft olympus då det gäller de mindre kamerorna XA osv.. Dessa har varit helt underbara. Men aldrig blivit imponerad av deras systemkameror.
Däremot har jag använt mig mkt av Pentax, Canon, Nikon, mm. En kamera jag tycker verkar mkt trevlig är Pentax LX, den som Mattias Klum hade då han betalade för sin egen kamera, innan sponsring osv.

Synd att Olympus skingrat så mkt pengar genom åren, de skulle lagt de pengarna på utveckling av sina produkter i stället så kanske märket hade funnits kvar.

mvh
Morgan Larm
fotomojje 2011-11-20 22:47
Har funderat lite och som gammal kamerasamlare slår det mig att jag nog haft en Olympus OM4 Ti men då hade jag den mer som samlarkamera och fotade inte direkt med den.
Vågar inte tänka på hur många kameror jag haft
syntax 2011-11-20 23:20
Olympus har skötts ekonomiskt oegentligt under många år, och vi ser nu Olympusdirektörer göra typiskt japanska pudlar med bugningar så att pannan stöter i skrivbordet. Det är naturligtvis en trist historia. En gång i världen kunde Olympus göra systemkameror som många var (och fortfarande är) imponerade av. Olympus OM-1 var en pyramidal försäljningsframgång här i landet. Den har, trots att den inte var billig, sålts i sådana jätteserier att tillgången nu, ca. 35 år senare när den digitala fotografin dominerar, är så massiv att vi som gillar att plåta med film kan köpa denna kamera jättebilligt - vilket uppenbarligen många gör.
Ett gott val :)
Ointressant varför , man ska ha den utrustning man trivs med

Jag har servat min OM 1 en gång sedan 1973.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg