Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1317 / Mera Olympus OM-1 och nya möjligheter, men glöm inte att ställa undan dammsugaren då ni använt den!

 

 

 

Cafeteria 2011

 

Sitter och läser morgontidningarna, och tycker det finns mycket att förundras över. Det som jag fortsätter att förundras över är att åldringsvården i Sverige fortfarande på 2000-talet sköts efter deviset, "den som tar han om åldringarna billigast på fattighuset, den får jobbet!"

Men det är klart, då behöver vi andra inte betala så mycket i skatt, och får pengar över till annat och kanske roligare saker! 
Å de e ju bra, så länge man e ung i alla fall.

Å så står det en del om en slags städning i tidningarna och om en damsugare som man glömt litet olämpligt. Jag själv brukar direkt ställa undan dammsugaren då jag använt den, så det inte händer nå'n olycka, typ att man snubblar på den eller snubblar på sladden!

Å så e det snart vinter och min fru börjar mentalt ladda för resandeproblemen. Hon åker tåg till jobbet. (Att åka bil kanske vore bättre?)
Jag är inte så insatt i tågförfarandet i Sverige numera, då jag tycker det blivit litet rörigt liksom, för vem sköter egentligen vad eller har nå't viktigt hamnat mellan stolarna?

Men om man e smart ;) så löser man problemet lätt!  Man åker tåg så litet som möjligt!  Då drabbas man sällan av förseningar! :)

Annars så verkar en lågkunjunktur va Pg igen, men frågar man en förståsigpåare, så säger dom alltid, "man skall sitta lugnt i båten och inte göra nå't överilat".  De e klart att dom säger så, vad skulle dom annars säga!  ;) :)

Å så fortsätter jag att med att fota med Olympus OM-1. För steget från Leica M6 till OM-1 är inte så långt. Tom min fru tycker att kameran se'r fin ut, och då jag låtit henne höra skillnaden mellan olika slutarljud på några andra SLR,
så tycker hon att en OM-1:a låter ganska diskret faktiskt.

 

 

 

OM-1, 28 mm, Tri-X , bl 2,8 och en 1/15 del. 

 

 

Ok, en liten sammanfattning av blogginnehållet, ni som är unga för tillfället, passa på att njut, både av kameror och av annat,  för jag misstänker starkt att det inte kommer att bli nån bättre vård eller omsorg när det är dags för er att vårdas, för vården kanske är ännu billigare då! ;)

De e klart att man kan lägga undan litet pengar under tiden man jobbar till sin egen äldrevård, för att klanske anställa nå'ra privata sjuksköterskor som tar hand om en när man blir gammal!? Ett eget litet privat initiativ liksom! 

Fast med en liten eftertanke, jag vet inte, dom här som sköter fattighusen numera, dom e ju redan nu en del av det privata initiativet...

Så man kanske skall göra som dom gör i andra Utvecklingsländer, skaffar många barn, och se'n ser man till att man har en bra relation med sina barn, det borde nog vara det säkraste och mänskligaste vårdalternativet när man blir gammal i Sverige framöver?

Mao, att planera sin ålderdom som i ett Utvecklingsland liksom,
de e nog ett säkrare kort än det nuvararande i alla fall! :)

 

Och som sagt, The Olympic project continues, och "den mörknande vårdframtid är vår", eller vad studenterna numera kan tänkas sjunga...!? ;)

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2011-11-14 08:53 | Läst 3565 ggr. | Permalink
Man kan väl starta upp ett eget äldreboende då man blir pensionär. Jag menar då kan själv åtnjuta den bästa vården på övrigas bekostnad, eller?
Med vänlig hälsning
Svar från Benganbus 2011-11-14 09:17
Nu talar du väl inte om att bli politiker va...? ;) :)
Utan bara delägare i nå't intressant riskprojekt...? ;)
B)
Många nyblivna pensionärer är tyvärr riktigt dåliga på att vårda relationerna med sina barn och barnbarn. Istället ger dig sig av på långresor till fjärran länder eller köper husbilar som de kuskar runt land och rike med, medan deras barn förtvivlat försöker att få sitt livspussel att gå ihop... Det kommer tyvärr att leda till att många äldre kommer att bli mycket ensamma och utlämnade den dagen som de kommer att behöva hjälp av sina barn särskilt som regeringen har valt att satsa på jobblinjen istället för dom grupperna som var med om att skapa välfärden...
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-11-14 14:15
Om man inte planerar för sin egen ålderdom, genom att se till att dagens åldringar har det bra, så har man missat chansen för att själv få en bra ålderdom...
Det här hänger ihop liksom!
/B
Chasid 2011-11-14 14:25
Jag brukar säga att den bästa investeringen för framtiden som man kan göra är att spendera mycket tid med sina barn. Mina svärföräldrar är exemplariska trots att de har 17 barnbarn ser de till att spendera mycket tid med vart och ett av dem :) Och när de behöver hjälp med något så står deras barn och barnbarn i kö för att hjälpa till :)
//Chasid
Har ingen OM 1 i hyllan men en OM 4 å den är inte tystare än M2. Det är tyvärr en ganska störande kamera. Det är märkligt att dagens digitala kameror inte är tystare. En del tillverkare lägger till en ljudfil.
Jag vill ha en absolut smack tyst kamera!
Din OM 1 är grann, hoppas den tar fina bilder! Ja du vet det där med Hemingway´s skrivmaskin "Royal" skrev ju så bra böcker!

Ta en kaffe till
Bob
Svar från Benganbus 2011-11-14 14:07
Tror ljudfilen på en digitalkameran betyder, "Hör, det här är en riktig kamera! ;) Och hoppas min "nya" kamera tar upp min fotografi till nya oanade höjder! :)

Jäpp, kaffe e viktigt!
Har en burk med omalda bönor, Mollbergs blandning,
så strax skall det malas! :)
Ha det!
/Bengan
nu har jag inte hört slutarljudet från en om1 precis,men kan då säga at slutarljudet från min nikon fm,gör heller inga större väsen av sig heller,men ska man tala om tysta slutar ljud,kan man lysna till cannon q17 ock olympus 35 rc,dom hör knappast,men konstigt vore de annars dom har jo ingen spegel,men de jag vet nu iaf at jag ska ta en fika nu iaf sedan ska jag kolla lite i sörmlands på nätet hälsningar från et soligt nyköping
Svar från Benganbus 2011-11-14 14:18
Jag undrade va solen var i dag? Ok, nu vet jag! :)
/B
Gillar inte att dammsuga. Tänk om fanskapet ville brinna upp när jag ställer undan den.
Svar från Benganbus 2011-11-14 14:00
Ställ den i Ringhals! :) :)
/B
På tal om vitrinskåpare, en vän på jobbet som vet att jag gillar kameror berättade att han har en gammal sak där hemma. Jag frågade ju då vad det var för en och han visste inte mer än att det var en Olympus. Nu har han kollat och det var minsann en helmekanisk OM-1:a. Han ska ta med sig den någon dag och kanske får jag turen att få motionera den lite. =)
Jag har ett jävligt knepigt förhållande till dammsugaren. Den är alltid min MOTSTÅNDARE när jag använder den, och det är inte jag som är vresigt inställd :-)! Den liksom känner på sig att om den kinkar lite, lägger sig på rygg istället för att följa med över tröskeln, snubblar över sin egen sladd osv, då blir det liksom alltid lite roligare, sett från dammsugarens perspektiv. Jag blir förlorare, varje gång. Förlorar humöret, värdigheten, perspektivet på tillvaron och allt övrigt av värde som går att förlora. Samma sak varje gång.... Jag brukar alltid sparka till den när den står där oförberedd och försvarslös, om jag råkar gå förbi. Gissar att det är något den kommer ihåg, för nästa gång jag ska använda den så är det samma sak...

Ang kameror som låter, det är ett gissel. Alltid. Minns min Canon F-1, "fla-dapp". Min A-1 var lite tystare. Alla digitala spegelreflexare låter också. De enda som verkligen går att få tysta är de digitala kompaktkamerorna. Min Canon G10 är helt tyst, men väldigt flegmatisk. Den exponerar när den tycker att det är dags, inte alls när jag trycker av. Kan handla om 1 sek fördröjning, men allt sker i absolut tystnad.

Har beställt en Fujifilm X10. Klämde på det enda sverige-exemplaret i helgen. Vi gjorde brusjämförelser på ISO 3200. Sony Nex-5, Nikon 1 V1, Panasonic GF-3, någon Olympus micro 4/3, En Richo (minns dåligt alla modellbeteckningar). Nåväl, Fujifilm X10 var avgjort minst brusig, trots att den har en så liten sensor och dessutom lägst pris bland de kameror vi labbade med. Tror X10 blir en bättre gatufotograferingskamera än G10. Den går dessutom att få helt tyst eftersom alla ljud i en digital kompaktkamera är på låtsas. Fujifilm lär vara på gång med ett spegellöst system i vår. Dom är onekligen på gång, X10 får bli bra till dess, Är kommande spegellösa system oemotståndligt så får jag fundera ut en lösning på det problemet ifall det uppstår.
syntax 2011-11-14 22:17
Du har avslöjat dammsugarens kynne och natur. Jag har alltid misstänkt detta! Vetefan om den får någon påse nästa gång.
Det där med spegellös gör mig bedrövad. Spegelbilden är den sökarbild som är bäst, och som ligger närmast verkligheten - och spegelbilden i OM-1 är nog den starkaste av alla. Ingen digital sökarbild kan konkurrera på objektiva grunder.
Det var väl för ett par år sedan de visade en dokumentär som handlade om ett gäng gamlingar som halvårsvis drog till Marocko med sina risiga husbilar för att få lite service och människovärdig behandling på en semestercamp.

För en billig penning fick de hjälp av de lokala med allt från att handla till masage.
Och allt med en värme och respekt som vi i gamla svedala kan leta i trädtopparna efter;)

Kommer ihåg att en gammal hjärtsjuk man blev starkt avrådd av sin läkare från att åka men han tog sig ner till sitt paradis och husbilskompisarna. Har man ingen plan beträffande sin ålderdom är det nog `kört´.

Fin OM1:a förresten;)

/Stephan
Svar från Benganbus 2011-11-15 08:13
Det känns litet pinsamt det här för det välfärdssamhälle vi sägs leva i...
Att vi inte tar väl hand om våra gamla (och barn)
Vad blir då kvar..?
/B
Hur var det man sa i slutet på 70-talet? "Hoppsan jag glömde mössan i reaktorn, hälsningar mänskliga faktorn"...

/Ylva
Svar från Benganbus 2011-11-15 08:16
Tur att kärnkraften ändå är så säker, så man upptäckte att det brann i den kvarglömda dammsugaren! ;)
B)
ylva_h 2011-11-15 08:25
Kärnkraften är nog säker. Det är värre med människorna.
Brukar inte du vinterförvara din damsugare i någon reaktortank!?
Det gör alltid jag, det är ju som regel gott om plats och används gör dom ju heller sällan på vintrarna. ;)
-affe



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg