Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1316 / Simple is beautiful! :)

 

 

 

Håller på att upptäcka Olympus OM-1, som säkert nå'n redan förstått. ;)

Och fotar nu med den såklart. Handhavandet och funktionen påminner mycket om min Leica M6, en mycket enkel och kompakt mekaniskt kamera med en inbyggd exponeringsmätare.

Objektiven till Olympus OM-1 är också små och kompakta. Den stora skillnaden mellan M Leica och Olympus är att Olympus är en SLR.

Jag fotar på samma sätt med OM-1:an som med M Leica, en blandning av hyperfokal, höftskott och att titta på motivet genom sökaren, och har såklart en vidvinkel även på den här kameran! ;)  :)

 

 

Och kamerahuset är litet, aningen mindre än ett Leica M-hus, men inte riktigt lika tyst då man trycker av, men nästan! Och som sagt, objektiven är små, ungefär som tidigare M Leicaobjektiv.

Det skall bli en intressant resa det här!  :)

/Bengan

 

Ps. Tittade igenom några bloggar på FS innan jag lade ut min blogg, och det är som vanligt en del om det analoga vs det digitala här på FS!  ;)  :)

Och varför jag fotar analogt, det är för att jag tycker det är roligare och enklare att fota analogt!   "It's easy and will be beautiful!"   :)

 

Inlagt 2011-11-12 09:17 | Läst 3058 ggr. | Permalink
Det finns ingen rationell förklaring till att köra med film. Att det är roligt är en helt annan grej som vi roar oss med så länge det går. Och det skadar ju ingen annan men gör att man själv trivs med livet.
Jag åker nog in till city och luftar min OM2n idag förresten....
syntax 2011-11-12 09:45
Visst finns det rationella skäl för att använda film. Det främsta är väl att du får ett fysiskt original istället för ettor och nollor - med allt vad det kan innebära! Visste du att de stora filmbolagen i dag lagrar viktiga långfilmer som filmoriginal, och ämnar fortsätta så? Anledningen är att de gigantiska digitalfiler det annars skulle bli frågan om bedöms som livsfarliga ur långtidslagringssynpunkt. Dom skulle kräva regelbunden migrering till enorma kostnader.
Det var nu bara ett exempel.
Det är just det som är hela saken! Vi håller på med detta för att vi tycker att det är roligt. Det är inte samma sak alla gånger som den mest effektiva transportsträckan mellan A och B. Man tar det lite lättsamt. På den tiden när jag var yrkesverksam fotograf, och åstadkom en dålig bild - ja då var det att stå framför beställaren och skrapa med foten och förklara varför man måste göra en omtagning. Numera släpper jag bara en sådan bild i papperskorgen - ha!
OM kamerorna är mycket sympatiska. OM4 är kul att använda även om den är mer elektronisk. Då blir den tyvärr batterislukare.
OM 3 har blivit något av en kultkamera bland japanska analoger. Finns på ebay idag för 3500 kr, svart. med Leica patina. OM 3 Ti kostar 20 lakarn.
All konstnärlig verksamhet behöver frihet, så plåta på.
Bonus är att gluggarna är perfekta på digitalkameror också!
=(;-/)
Bob
Simple is beautiful and simple is the answer... roligt!

Att det är roligt är det enklaste svaret och det bästa svaret. Att jämföra med digitalt skapar oreda. Så ditt svar idag blir mitt svar, roligt. =)
Självklart skall man plåta på med det man trivs med, det var egentligen poängen i mitt inlägg om du hann till slutraderna innan du ledsnade. ;)

Olympus är fina saker tycker jag också och dom gjorde bra och kompakta gluggar. :)
-affe
Kommentaren försvann!?
Men det jag skrev var att man givetvis skall plåta med de prylar man själv trivs med, det var slutklämmen i mitt inlägg, om du hann dit innan du ledsnade? ;)
Olympus är trevliga, kompakta och bra kameror, dessutom gjorde dom bra och kompakta objektiv.
-affe
Hoho du, benganbus, har du börjat med OM?

Roligt! Har kört med OM nu några år och har en trevlig samling optik, hus och annat.

Husen är bland de trevligaste jag jobbat med, små och med bra ergonomi. Skulle säga bland de bästa analoga som gjorts, i vart fall för resefoto och fotojournalistik.Har bett till högre makter länge nu efter en digital kamera med OM-bajonett. Kan nog be ett tag till är jag rädd...

Men allvarligt: en spegelreflex som är lika sotr/liten som en Leica M, med lika liten optik och där man dessutom då inte har parallax-fel. Vad kan man inte gilla med det?

Optiken är kalasfin, framförallt med tanke på hur kompakt den är.

Kan rekommendera den här sajten för mycket trevlig läsning:

http://www.mir.com.my/rb/photography/photography.htm

Hojta till om du behöver nåt, har en del dubbelt, både optik och annat.

/Martin



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg