Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1288 / Bokstavligt betyder tao, eller dào, "väg" eller att välja väg ;)

 

 

Detta görs inte utifrån en tro på att tao är en gudomlighet, men vägen är ändå ett objekt för djupa känslor, och denna vägen har ett antal steg.

Ett av stegen innebär bla. att man måste rena sig, och det måste ske eftersom tao i sig själv är beslöjad i vårt medvetande, eftersom vår civilisations mångfald har stört och beslöjat vårt sinne.
Taoisterna fördömer därför diskursiv kunskap eftersom de anser att den skapar en orolig mångfald i sinnet, och sinnet ska ju istället ägna sig åt att omfamna enheten dvs uppnå enhet med tao. Denna enhet bibehålls genom att bemästra sina sinnen och sina passioner på andra objekt.

Lao Zi beskriver dock inga särskilda steg man måste ta utan nöjer sig med att rekommendera de nyfikna, att helt enkelt leva på ett sådant sätt,
eller pröva att fotografera med en viss kamera, då kan man komma att "omfamna enheten"  :)

 

 

Ps. Obs, det här att pröva, det gäller bara för nyfikna! ;)

 

Inlagt 2011-10-22 09:50 | Läst 3426 ggr. | Permalink
Eller som Paulus sa, "pröva allt och behåll det som är gott". Eller som Jesus sa om han som hittade en pärla i en åker "och han gick bort och sålde allt han ägde och köpte den åkern"
Analog photo is everlasting because it does not have a point.
In this way, the Leica M4-man:
Makes his point at the end and finds he made it at the beginning;
Because he does not put himself over some kind of eastern thing, he does not enter a world of an endless conga line of mee-too-products.
Tri-X rolls casually down the lane, because of the holes we may use the double stroke.
”När det stora Dao omsattes i handling var hela världen allmännelig. Visa och dugliga män valdes till styresemän, stor vikt lades vid pålitlighet, och vänskap kultiverades. Därför älskade människorna inte enbart sina egna föräldrar och tog omsorg inte enbart om sina egna barn. Man såg till att de äldre togs om hand till deras död, att de vuxna gavs sysselsättning och att de unga fostrades. Man kände misskund med de ensamma, de föräldralösa, de barnlösa och med dem som plågades av sjukdom och såg till att de blev försörjda. Männen hade sina sysslor och kvinnorna hade hem att ty sig till. Man avskydde att se ägodelar gå till spillo, man samlade dem inte för egen vinnings skull. Därmed undertrycktes själviska intriger. Tjuvar, rövare och upprorsmakare uppträdde aldrig. Trots att husen var försedda med dörrar låstes de aldrig. Detta kallas Datong, Den stora gemenskapens samhälle.”

Citatet är hämtat ur en text som kallas Liyun, Ritualsystemets utveckling, och inleder Göran Malmqvists fina översättning av, Dao De Jing. Texten har inte kunnat dateras. Möjligen stammar den från 300-talet före vår tideräkning.

När man läser detta stycke kan man fråga sig om samhällsevolutionen varit negativ? Med eventuellt undantag av jämställdhetsfrågan verkar man varit ”ordentligt moderna” i Kina för 2300 år sedan. Värre är det nu, såväl där som på andra ställen. ☺

-affe
Åter i Gnesta efter en eftermiddag i den stora staden. Mats Adsten och jag hade stämt träff vid Fotografiska för att titta på bla. Helen Lewitt och Nick Brandt. (Gatufoto och vilda djur) men såg hur populärt stället va = väldigt lång kö utanför, så vi ändrade oss och gick till ett litet musikkafé som heter Twang. Där satt vi och fikade och lyssnade på musik i stället.
/B
N Thomas Meldert 2011-10-22 22:10
Fotografiska på helgen är ingen bra idé har jag märkt några gånger. En dag i veckan är bättre...
Hittade en artikel i DN idag som du förstås redan läst;
"Tao betyder väg – vägen du måste ge dig ut på för att skaffa dig kunskap och insikt. Resandets tao enligt Theroux: res ensam, res lätt, res landvägen, stäng av mobilen och skaffa dig minst en ny vän där ute"
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/paul-theroux-the-tao-of-travel

Lätta kameror känner vi till sen tidigare... ;) eller?
/H



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg