Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1284 / Det här med Fujifilm X100 och en jättebild med superskärpa...

 

 

 

Slussen

 

 

En av de få fotohandlare som finns kvar i Stockholm på söder har en bild liggande på disken i butiken. En jättestor färgbild!  En stor och skarp färgbild tagen med Fujifilm X100. Ett porträtt rättare sagt. Man ser små, små detaljer på huden i ansiktet. (Å jag behöver väl inte beskriva alla de små hudansiktsdetaljerna i detalj, för ni har väl fantasi liksom!)  
Men jag håller helt med fotohandlaren om att bilden är stor, och mycket, mycket skarp och tydlig! :)

 

Men nu vaknar (tyvärr) en del minnesbilder hos mig, för jag har under ett antal år hört de här orden, "Titta en så'n stor och skarp bild! Å vilken skärpa! Kolla!"

 

 

 

A window on the world....

 

Nu kanske nå'n misstänksam läsare börjar undra vart jag e på väg, å det e bra!

För det här med skärpa, å superskärpa, tex vad gäller bilder, det har i alla fall för mig inte stått för nå't speciellt upplyftande inom den fototografi jag sett under de senaste femtio åren...
Ursäkta! ;)

 

 

 

 

Södertälje Hamn...

 

Nu menar jag inte att suddiga bilder är alternativet, för alternativet är något annat,
det förstår den som vill.  För jag tror att fantasin, om det är den man är ute efter, inte behöver så mycket skärpa eller övertydlighet!
Jag tycker man kollar pormaskar med hjälp av fabrikanternas glada tillrop,  i stället för att lära sig se en mer spännande och kanske  intressantare helhet inom fotografin! ;) 

Jag tror att fantasin behöver ett alldeles eget spelrum, både i bilden och i rubriken!

Så allt inte e klappat och klart och färdigtprutat liksom! ;)

/Bengan

 

Ps. Måste nog ändå lägga till en sak, att visst är det bra med skärpa och övertydlighet i instruktionsböcker, självklart! Där måste man ju försöka hindra fantasin att rinna i väg åt fel håll!  :)

 

 

Inlagt 2011-10-18 16:27 | Läst 3483 ggr. | Permalink
Det var ett skarpsinnigt inlägg! ;-)

Mellersta bilden fastnade jag för. Den har något besynnerligt och intresseväckande över sig. Vet inte varför, men bilden får mig att tänka på George Orwell.

:-)
Helhetsintrycket är det viktigaste! Sen kan det ju vara kul att upptäcka en och annan detalj. Men den behöver inte vara skarp.
Nja, jag vet inte om jag håller med dig här.

Motsatsen till skärpa är inte innehåll och motsatsen till oskärpa är inte förutsägbara bilder. De har över huvud taget inte med varandra att göra, en bild med exakt samma motiv kan vara både skarp och oskarp, det finns inte på något sätt något samband mellan dem.

Jag har för min del knappast sett och definitivt aldrig tagit en bild som har varit för skarp. Enligt min åsikt är en viss bild alltid bättre ju skarpare den är, hittills har jag inte sett något undantag. Ett konstfotografi med brus, oskärpa och igensotade partier är nog det värsta man kan förnedra en bild till :-)

Bildernas innehåll är är en helt annan sak och det går ju inte att sätta ett värde på hur bra en bild är. Försöker man blir det som du säger lätt att alla bilder blir efter gyllene snittet.

Att folk ser ett samband mellan att bilderna har mindre innehåll och att de är skarpare numera tror jag är en total missuppfattning som beror på att utrustningen blivit extremt mycket bättre på samma gång som fler pysslar med foto och det är mycket lättare att visa/hitta bilder från andra än publicerade proffs.

Hur många olika fotografer kunde man se bilder från tidigare? Det fanns ju t.ex. inget sätt att visa upp bilder som här på FS, möjligen någon lokal fotoklubb men sedan var det stora utställningar och tidningar. Att det inte var amatörer som hade utställningar och var med i tidningarna kan vi nog vara överens om :-)

Det är klart att om många fler tittar på bilder, inspireras och tar egna liknande bilder som andra inspireras av blir det en viss likriktning och dessutom ser man ju så många fler bilder idag att man hinner känna igen dem tröttna efter ett tag.

Jag tror snarare att det beror på överstimulans än att bilderna skulle vara sämre idag. Att bilderna skulle vara innehållsmässigt sämre idag för att de samtidigt blivit tekniskt bättre tror jag inte för ett ögonblick.
Visst är det bra många gånger med en skarp bild, men det får ju inte bli ett självändamål med en skarp bild. Bildens motiv och innehåll är väl det viktigaste.
Trodde inledningsvis det var Ditt försvarstal för förvärv av en st Fuji X100.
Är inte säker på att jag hänger med eller håller med. Varje sak har kanske sitt tillfälle och det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det som dock alltid är tacknämligt är ju ett bra bildseende :)

Jag hoppas att du sade åt den där fotohandlaren att ta bort bilden från sin disk, den är ju faktiskt skarp. Säkert fel på kameran ;) Eller så kan man ju kisa, så blir den lite soft, liksom.... :) Man har väl fantasi!!

"Oskarp mask", något för dig kanske?? ;) /Peter-L



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg