Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1279 / Nikkor RF-objektiv har väl samma fattning som Contax RF, eller...?

 

Varning! Mera prylar alltså! Dom som fotat några år känner säkert till att Nikon haft några utmärkta analoga RF-kameror. Tex Nikon SP, Nikon S2 mfl.

Här en replika av Nikon SP. I det här fallet så tycker jag även att en replika kan duga!  ;)  http://www.cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

Nikons objektivfattning såg också ut som den fattning som Contax/Kiev har, så då kanske man kan använda ett sån't Nikon-objektiv på M Leica via en Kipon adapter?

Nja, så enkelt är det nu inte, visst går det att sätta fast ett objektiv på adaptern och sedan sätta det på en M Leica, men Nikkor normalobjektiv har bla en liten skillnad i brännvidd mot den som Contax/Kievs normalobjektiv har, och då funkar bla. inte den stigning riktigt exakt i gängan som finns i Kiponadaptern.

Läs mer om det hela här. http://www.cameraquest.com/NRF-Contax.htm

 

 

Men det ser bra ut, och om man bländar ned litet och fotar litet på håll, så visst funkar det hyffsat!

Nikkor gjorde även ett antal objektiv i M39-gänga (Leicagänga) men dom e litet svåra att få tag på. Bla gjorde Nikon en liten fin vidvinkel 1,8/35 mm!
Så var'e!

/Bengan 

 

 

Inlagt 2011-10-10 08:26 | Läst 2475 ggr. | Permalink
Med 50 mm blir det ju lite fel, såvida du inte fokuserar på oändligt.
Med 35:an är det däremot inga nämnvärda problem.
http://www.fotosidan.se/blogs/olles/haveri-2.htm
På samma sätt (men med felet åt andra hållet) funkar ju även t ex Jupiter-12 på Nikon.
Svar från Benganbus 2011-10-10 08:42
Nja, litet fel blir det väl även med 35 mm, då anslagsmåttet på Nikon RF är uträknat efter normalbrännvidden 50 mm. Normalbrännviddens lilla skillnad på brännvidd är ju det som bla. skiljer Nikon från Contax. Men då skärpedjupet är mer förlåtande på en vidvinkel, så det borde det ändå funka bra.
/B
ojanson 2011-10-10 13:04
Anslagsmåttet (34.85 mm på yttre bajonetten) är faktiskt det samma för Contax/Kiev och Nikon, och båda objektiven fokuserar korrekt på oändligt. Även stigningen på fokuseringsgängan var lika, men eftersom Nikon använde objektiv anpassade till Leicas 5 cm, som var 51.6 mm, istället för Contax:s, som var 52.3 mm (eller 52.4, uppgifterna varierar), så ändrade de istället "rattutslaget" på fokuseringsomfånget. Därför fortplantas felet även till objektiv till yttre bajonetten.
Svar från Benganbus 2011-10-10 17:19
Ok, får ge mig så länge ;)
men http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=GjvhBz9R1I4
B)
Mätsökarkameror för film och gamla objektiv, klar nörd-varning på det här! Men jag gillar mätsökarkameror. Min våta dröm är att Canon släpper en digital mätsökarkamera med FD-fattning, så jag får möjlighet använda alla mina gamla fina FD-objektiv. Men det lär aldrig hända. /Hans
Snacka om i-landsproblem!

Såg just en artikel på TOP *) om marknaden för t ex en rent svartvit DSLR. (Den skulle ju få 4X upplösning på samma yta.) Den kommer aldrig för MARKNADEN är för liten. Kolla på ljudsidan. I stället för en superbra uppgraderad CD-teknik, som är fullt möjlig, får vi mp3. Och på fotosidan går nu Nikon i bräschen med sin 1-modell. Kalla kårar...
*) www.theonlinephotographer.com börja läsa nu.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg