Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6 / Om Straight och om PicktorialismenNågra ord om Straight Photography som ju ingår i Blogg-namnet, och Pictorialismen.

Begreppet "Straight Photography" har funnits länge i fotohistorien, och är utsprunget av vår amatörfotografering, mao att ta ett kort "rakt av".

"Straight Photography" har ofta stått på den ena kanten i fotohistorien, och på den andra kanten har den sk Pictorialismen stått. Pictorialismen, där man bygger bilder till ett slags konstverk.

Nu blir den historiska beskrivningen litet kortfattad, men Pictorialismen kallades på sent 1800-tal även Konstnärstiden i Sverige, och den riktade sig främst mot den framväxande amatörfotografin.

Man experimenterade inom Pictorialismen med en mängd olika tekniker, gemensamt var att man lade ned mycket arbete på bilden/kopian, tex med softfocus, exotiska tryckförfarande, dubbelexponeringar, färgtoningar, markeringar med nålar, och man kunde även repa bilden, osv och allt gärna sedan väl synligt!
Just för att tydligt skilja sig från amatörfotograferingens enkla knäppande och få fotografiet erkänt som konst.
Man nådde ganska långt, 
många av dessa fotografier kom på konstmuseer.

Straight Photography-fotografin strävar efter realismen, närvaro, närhet, med ett minimum av "pålägg" eller eftermanipulationer av bilden.
Här måste bildinnehållet tala utan att man lägger på något extra förtydligande vid bildframställningen/kopieringen.

För att nämna några sentida efterföljare i Straight Photography-andan, så är det Josef Koudelka, Robert Frank, Garry Winogrand, Bruce Davidsson, mfl.

 

Inlagt 2007-02-21 10:08 | Läst 8624 ggr. | Permalink
Låter intressant, som en dragkamp liksom genom fotohistorien, mellan Straight Photography och Pictorialismen! Gillar bilden! Präglas verkligen av en enkelhet och rakhet som liksom efterliknas från själva livet! Pictorialismen verkar mer vilja efterlikna det påhittade, det konstlade, sagolika ungefär! Så är det väl också inom andra konstgenrer såsom film, litteratur osv! Det tråkiga för oss som sysslar med en typ av Straight Photography är att vi alltid kommer att framstå som amatörer (i a f bland amatörerna)! Det är ju egentligen inte så mycket som skiljer våra bilder från de bilder amöterna har i sina fotoalbum! :)

Och, än en gång, snygg bild! Av någon anledning så fastnar jag för blomvasen som står på bordet! :)
Svar från Benganbus 2007-02-21 20:15
De e lugnt, jag misströstar inte,
vi är i bra sällskap, Frank, Winogrand mfl! ;)
B)
Ja du har rätt Bengt var är Pictorialismen! Jag minns när jag brukade köra med sandpapper och olja på negativen för att sedan kleta ner neg.hållaren som bieffekt. Jag har försökt att vara kreativ i photoshop men orkar inte lära mig alla skumma funktioner. HDR höll jag också på med i mörkrummet (Se dubbelexponering med två neg) men har tappat sugen och orkar inte lära mig det digitalt. Det vore befriande att kunna hitta tillbaka till konstfotot och kunna röra sig fritt emellan.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg