Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1272 / Gatufoto, de är väl all fotografering som inte e inomhus, eller?

 

 

#1261263

 

Rubriken ovan är delvis tagen från Micke Bergs blogg från den 5:e oktober 2011.

Jag gillar Micke Bergs tankar om gatufoto. De va nästan namnen, Micke Borg,
som gav mig tipset i dag på eftermiddagen att läsa bloggen, för det handlar om gatufoto. Mycket läsvärt herr fotografen Berg!
Men det kanske inte alla tycker!  ;)
http://mickebergphoto.blogspot.com/2011/10/om-att-arbeta-pa-gatan.html

 

Å mina egna synpunkter om gatufoto då?  Jag tycker att det har blivit så att alla "turistbilder" som man tar på sta'n numera, dom kallas för gatufoto!
Och så försöker man ofta stötta en totalt intetsägande bild med en förklarande bildrubrik!  ;)

Men det är klart, alla blir saliga på sin fason! ;)


/Bengan

 

 

cleaner....

 

 

Inlagt 2011-10-05 19:48 | Läst 2858 ggr. | Permalink
Jag blir lite provocerad av ditt utttryck "turistbilder", för det antyder att "andra bilder" av samma motiv skulle vara på något sätt bättre - aka. - dina bilder. Hög ambitionsnivå är helt ok, men låt var och en ha sin egen upplevelse och nivå utan att sätta dig själv på alltför höga hästar och därigenom förminska andra. "var och en harsin egen fason"... Jag tycker inte att dina inlägg speglar den friheten . För mig känns det som om det finns en elit här på fotosidan, som du är en del av, sen finns det resten av oss, som inte plåtar 35 mmm manuellt, och vi är bara teknik-töntar som inte fattar fotograferingens väsen. Tråkigt och skit äe det vi gör.
Per
ztenlund 2011-10-05 20:42
Äsch, man måste inte bli provocerad av allt. Ta det för vad det är - en partsinlaga och personlig åsikt.

Att det finns många tråkiga bilder som betecknas gatufoto håller jag med om, och mina tafatta försök någon gång ibland hör nog åtminstone emellanåt hemma i den kategorin. Jag är egentligen inte den typen av fotograf, men tycker att det kan vara kul att försöka.

Micke Bergs blogg var intressant och jag tycker att han har många poänger.
Gatufoto sker på allmän plats, vare sig det är utomhus eller inomhus, anser jag. Mickes blogg hör till de bästa på nätet. Egentligen tycker jag det är konstigt att han inte får mer genomslag i fotografiska kretsar för sitt skrivande.Det är inte alltid jag är överens med honom men i det här inlägget är jag det. Affe har berört det här också vid något tillfälle, att det handlar om det egna engagemanget i sina motiv. Att delta. Som Micke Borg så exemplariskt föregår med gott exempel. Men jag anser nog också att gatufoto är att dokumentera den tid vi lever i även om den inte är lika spännande som förr. HCB trippade runt och fotade som en "observatör" av idag, han också utan att vara speciellt socialt engagerad i sina motiv. Ibland var han det förvisso också. Jag menar bara att det kanske inte alltid var bättre för att det skedde i en annan tid. Ändå måste jag medge att äldre gatufoto är intressantare än vad man oftast får se idag.
Tre inlägg idag!?
Håller du på och kämpar dig tillbaks i bloggtoppen? ;)
Själv har jag tagit en paus i gatufotandet, tycker inte att jag hittar så mycket intressant att plåta på gatan längre. I och med att livet inte levs på gatan som det gjorde förr tycker jag att det känns svårare. Krister Kleréus och Micke Borg tycker jag är två fotografer som fortfarande tar intressanta bilder på gatan, och det utmärkande för bägge är att de har förmågan att närma sig och intressera sig för människor. Dom anonyma gatubilderna drunknar ofta i sin meningslöshet tycker jag, och mina egna tillhör i stor utsträckning den kategorin.
-affe
Svar från Benganbus 2011-10-07 08:35
Skriver när andan faller på, och det kan ske flera gånger om dagen, tyvärr... ;)
Men skriver nog i litet fel ämne för att kunna konkurrera i toppen,
och det skall jag försöka undvika!
Att skriva för toppen alltså! ;) :)
/B
Om man nu börjar från basen: En bra bild är alltid en bra bild. Det helt oavsett vilket fack någon behagar stoppa den i. Det ligger alltid en fara i klassificering och uppspaltning: "JAG arbetar med detta, medan ni pysslar med något annat - jag vet inte vad." Alltså; utan klassificeringen - som man kanske har gjort själv, så kan man inte glänsa och utmärka sig gentemot andra (om man inte tar tillräckligt bra bilder, vilket Bengan många gånger gör).
Jag kan inte helt bortse från vad Per Otterström säger här ovan. Det känns obehagligt att han nog har rätt att känna sig lite provocerad.
Det är lite typiskt svenskt att ”alla ska med” liksom. Man får inte ställa några krav för då kan någon ta illa upp. Det är en attityd som urholkar mycket, kan jag tycka.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg