Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1269 / Nobelpriset i Fysik 2011 och universums expansion.

 

 


Ursäkta, inte så mycket om foto i bloggen, å så har jag bloggat om det här tidigare också. Inte om Nobelpriset, men om universums expansion.

Och den stora frågan i det hela är, vad är det som får universum att expandera fortare och fortare?

Finns det nå'n okänd mörk energi mellan galaxerna,
eller är det graviationen som arbetar repulsivt igen?

Ni som läst på, ni vet att man antar att det som blåste upp universum i det första ögonblicket, de va att gravitationen verkade omvänt just då.
Man säger att gravitationen var repulsiv.

Se'n när universum kom till en viss storlek, så lugnade allt ned sig en aning och gravitationen borjade verka "normalt" på det som då var materien i universum, tex gaser, stoft, som blev stjärnor, planeter och även galaxer.

Men nu några år efteråt, så upptäcker man att universum börjar att öka farten igen vad gäller utvidgning mellan galaxerna.

Alltså, vad är det som får "universumbullen" att jäsa snabbare och snabbare?

Kan det vara gravitationen även den här gången?
För om "tomrummet" ökar mellan galaxerna, så kanske gravitationen i det "tomrummet" får möjlighet att bli starkt repulsiv igen, för nå'n mörk energi har man ju ännu inte hittat...!?

Intressant i alla fall! 
Med anledning av Nobelpriset i Fysik alltså!
Och ursäkta ämnet!  :)


/Bengan

 


Ps. Här e förra bloggen om det här.
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1074-funderingar-fran-en-sjuksang.htm

 

Inlagt 2011-10-04 18:28 | Läst 2350 ggr. | Permalink
Jag tror iallafall inte att det var ingenting innan, tid och rum måste existerat innan expansionens början. Men vi behöver den som en start och utgångspunkt för att förstå. Tid mäts mellan olika händelser, något måste väl hänt innan? Vart expansionen är på väg vet man ju inte men det kanske drar ihop sig igen, vi får nog aldrig veta det tyvärr. Kanske är det bara ett av evighetens andetag? Hursomhelst, kul att fundera, kontemplera och studera..och fotografera..=)


Bättre för oss att fundera på expansion tubes än expansion i universum? ;)
Det kanske är en flera miljoner år gammal surdeg som är inblandad i det här!
syntax 2011-10-04 20:28
Det kanske man kan misstänka Thomas! I bland får jag rent av för mig att skapelseberättelser hos folk som lever på stenåldersstadiet har ungefär samma förklaringsvärde som det som Bengan tar upp här. En surdeg av teorier som genererar fler frågor än svar - betydligt fler! Bland dessa de avgörande frågorna. Därav naturligtvis likheten med stenåldersfolkens berättelser.
Bibeln uttrycker saken så här: "Och Herren sade: Dina vägar är inte mina vägar, och mina vägar är inte dina vägar". Utan att vara det minsta religiös, blir jag nästan full i skratt av den överlägsna pregnansen.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg