Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1255 / Va det bättre förr? På 1960-talet! Och nu kommer det flera tv-serier om bla 1960-talet!

 

 

 

Fredag em....

Va det verkligen bättre förr?  ;) 

Läste i söndagens DN en artikel som hette "Checka in 60-talsstilen" och att vurmen för 1950 och tidigt 1960-tal fortsätter att växa i tv-rutan. Flera stora bolag har eller kommer att ha drama eller program om 1950 och 1960-talet.

Ett av föregångsprogrammen var ju bla "Mad Men"

 

 

Herrsamtal 1964.



Och Casino Cosmopol bjuder nästa vecka in till "Mad Men-fest". Då kan ju någon som inte va med på 1960-talet undra, vad är det för speciellt med 1960-talet då!

 

 

 

Fem dörrar, fem fingrar..

Jag skall försöka berätta! Om jag kommer ihåg rätt....!  ;)

 

 

 

 

Saturday night...

Ok, men risken finns att minnet är för kort, och kanske, kanske även för positivt...  ;)

 

 

 

 

 

Eriksdalshallen

Börjar med fotograferandet, Det mesta va inte så storskaligt, inte så misstänksamt heller, och allt räknades inte i pengar, därför upplever jag det att det va lättare att fotografera överallt förr, omgivningen kändes mer generös liksom....

 

 

 

 

Kiosk

Och i samhället i övrigt då, så verkade det finnas  jobb överallt.

 

 

 

 

Lagerarbetare

Nu kanske det delvis berodde på, i mitt fall, att jag tog en massa olika jobb.

Vet inte varför, men det bara blev så, hade väl ingen riktad yrkesutbildning eller några planer. Har under åren varit Brevbärare i några omgångar, mopedbud, sjöman, spårvagnkonduktör, filmsynare, lagerarbetare, guldsmed, (efter lärlingsutbildning) gick på fotoskola, jobbade som fotoassistent ett kort tag, haft några lagerarbeten till, se'n folkhögskola, se'n har jag haft olika lärarjobb, skidlärare bla, osv, osv in mot framtiden och pensionen! :)

 

 

 

Nalen (Twist 2)

Men vad va det som va så annorlunda på 1960-talet då egentligen?

 

 

 

 

Time pass!


En sak som jag tänker på, ganska ofta faktiskt, det är att jag tycker att det gick att leva mer spontant förr på nå't sätt.  Livet kändes mer fritt, konstigt nog...

Ta tex en så'n sak som att kunna gå på ett tåg, betala biljetten direkt hos konduktören, utan extra avgifter. Mao man behövde inte planera en spontanresa månader i förväg, eller som nu sitta och bevaka när billigaste priset kommer för att kanske göra en resa spontant...?  ;)

 

 

 

1963..Tetra...


Och pensionen betalades in och "förvaltades" automatiskt, så man kunde jobba i lugn och ro utan att behöva välja sina pensionsfondförvaltare, eller själv sitta och chansa som aktieförvaltare, å nu också försöka välja skola åt barnen, välja husdoktor (om det finns kvar) välja utbildning, välja elbolag, välja mobilabbonemang, eller välja bland alla tv-program, osv, osv, osv, osv...!  ;)


 

 

 

Rain Man..


Jag menar, att välja saker de e nog bra, men när det gäller att välja nästan allt, som både samhället och marknaden erbjuder och se'n sitta och bli osäker på om man väljer rätt eller fel, och kanske måste välja om, leta efter nya val, det tar ju sin tid liksom när man inte e aktieproffs på heltid.

Nu finns det säkert dom som gillar det här, i stället för att fota alltså, för man har ju olika intressen liksom! :)

(Å jag vet inte om det här i förlängningen är så väldigt kostnadseffektivt det här att alltid kunna välja, eller vad man nu är ute efter.  För jag misstänker att de eventuella  besparingspengarna som man tror man gör,  kanske till en viss del försvinner på vägen, eller blir kringvinster hos nå'n annan...?
Vad vet jag?
Och alla blir, som jag sagt tidigare, saliga på sin fason!)   ;)

 

 

Chauffören

 

Och för att försöka återgå till frågan om 1960-talet och om det va bättre förr, så va det i alla fall en speciell tid, och det kändes enklare att leva och även att fota!  Så 1960-talet va en säregen tid på flera sätt, och då menar jag inte bara ekonomin och Beatles å sån't!

Utan det kändes som om jag hade mer fritid, eller kalla det frihet förr, trots att jag ofta jobbade längre!  Konstigt va?

/Bengan

 

 

Gatufotoutrustning..

 

 

Inlagt 2011-09-19 08:05 | Läst 6601 ggr. | Permalink
Underbara bilder Bengt, jag känner mig som barn på nytt. För så där såg det ut när jag var barn, om jag minns rätt, man blir lite nostalgisk...
Jag vet inte om det stämmer allt det där som du skriver, jag var som sagt bara barnet då och hade bara mina föräldrar som spegel mot samhället. Dessutom brydde jag mig inte så mycket om det, indianer & cowboys var viktigare:-)

Men jag läste någonstans att forskare nu upptäckt att det var ännu bättre förr än vad man tidigare trott, så du kanske har fel...men rätt ändå.

Ha det gott! /Thomas
Och nu måste man välja vilken kamera man skall ta med sig ut också... ;-)
Skämt åsido. Tänkvärd text.
På vissa sätt var det nog definitivt enklare. Ekonomin växte, svenska bilar sålde, och varven och textilindustrin gick för fullt.
Känner igen mig i miljön, även om inte heller jag var så gammal. Jag hann börja skolan i alla fall, och höra Arne Thorén kommentera från Houston.
Fina bilder allihop. Boxningsbilden är suverän.
60-talet var jag inte med om så det lämnar jag därhän. Men bilderna gillar jag. Specieltl den på de två samtalande herrarna.

Kul inlägg för övrigt! :-)
Härlig artikel Bengt, var själv i tonåren under 60-talets början och känner igen mycket av vad du skriver. Även bilderna visar den atmosfär som var förknippad med denna tid, ler lite grann när jag ser bilden med den trekantiga mjölkpacken.
Det var en stor grej när den kom.....
Hälsn//Rolf
60-talet var bra, jag blev tonåring och upptäckte fotograferingen. Däremot var blaskandet i tillfälligt mörkrum i köket inte så kul, det var lite jobbigt att bara kunna ha mörkrum när övriga familjen var på landet eller bortresta.
Så det är bättre nu tack vare det digitala:)
Men du tog bra bilder då också!
/John-Erik
Svar från Benganbus 2011-09-19 11:36
Tack John-Erik!
Tänker på sista meningen i din kommentar! :)
Som sagt, tack!!
/B
Underbara bilder. Lägg gärna upp fler? 60-tal såklart.

Per
Schyssta bilder och underhållande text!

Den där de dansar(?) med nummerskyltar på ryggen är helt suverän. Jag önskar verkligen att jag fått uppleva femtio- och sextiotalen.

Gillar när du visar dina (ej nödvändigtvis) gamla foton, då är din blog som bäst!

Mvh, Micke
Nej.
Det som är bättre hör framtiden till. Maskinkult, jämviktsivrare och anhängare av osynliga kroppsdelar spelar fortfarande första fiolen.
Framstegsmyten är stark och kommer att leva ytterligare några generationer.
/H
Kan det vara så att det var bättre förr därför att då var jag ung? Bilder på "förr" det är i alla fall grejer det! Skitbra Bengan.
Härliga bilder. Man undrar om någon om 2062 tillar 50 år tillbaka och erfar samma känsla som oss när vi ser sådana här bilder?'

Det var inte bättre förr, det är nu det är sämre...



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg