Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1253 / Oj vad många som gillar min bild! Eller är det bättre om inte så många gör det?

 

 

Ladri di biciclette..

 

Man kan väl tillspetsat säga att det är mängden som betyder det mesta numera, eller...? 

Tänker på olika varuförsäljningar, "väldigt många har köpt den här produkten", eller "den här produkten är omåttligt populär numera", eller alla tittar på det här tv-programmet, eller jättemånga läser den här bloggen, eller oj va många som det va på den här Pop-koncerten, eller som i vårt fall, oj vad många som har kommenterat den här bilden, och då så många gillar bilden, så måste den ju vara jättebra....eller...eller e den bara jättevanlig...?

Alltså, vad säger det här egentligen, att det är en ganska vanlig bild? Eller en vanlig men populär produkt? Och kanske även bra marknadsföring av fotografen för bilden? Eller att det är en bild från en mycket känd fotograf? Eller att alla har en liknande bildsmak?  Bra smak alltså!?  ;)

Och om de flesta tycker samma sak, hur skall då saker kunna utvecklas, eller att man börjar ifrågasätta det vardagliga och vanliga fotograferandet för att hitta nya spännande infall och alternativ?
Det kan vara som att pröva att gå litet utanför lederna vid en fjällvandring, och  kanske upptäcka en helt ny och spännande del av fjällen..!?  :)

Och vad gäller bilder, så kanske många tycker att "bra bilder" inte behöver utvecklas?  Dom e ju så jättebra redan!  Och inga nyheter kan vara bra och trygga nyheter!?   :)

Och vad gäller kommentarer på bilder, så undrar jag om det är mängden av trevliga kommentarer som är det viktiga? Men visst är det trevligt att få kommentarer, det tycker såklart jag med, men om man nu vill utvecklas alltså, e det då många kommentarer som gäller?  Populärt tagen bild det där!
Vacker som ett vykort...!  ;)

Nu kan man lätt komma in på ämnet bildkritik på Fotosidan, och att lägga ut en bild för kritik för att tro att man skall utvecklas som fotograf  utan att veta kompetensen på kommentorn/fotoläraren, de tycker jag i alla fall e en chansning, eller..!?
De e ungefär som att anställa en helt okänd bildlärare som jobbar på distans!  ;)  
Bara läraren är trevlig mot eleven så funkar det kanske..!?  ;)

Nåja, nu är Fotosidan inte så livsviktig, men Fotosidan e ofta väldigt trevlig! Och man är ju på Fotosidan av olika anledningar, så är det, och det måste man respektera!

Men för att ta upp min tråd i början, vad säger det egentligen att en bild får många kommentarer? Vem gillar inte en söt hundvalp eller en liten babies!?  Det gör jag i alla fall!

Dra nu inga växlar på mitt funderande, utan jag tänker bara litet högt,
och undrar som sagt om det är mängden av kommentarer som är det viktiga?
Eller finns det andra kriterier för att man skall kunna utvecklas som fotograf, även på Fotosidan?  (Om man nu e på Fotosidan för att utvecklas som fotograf alltså)


Lösningen kanske ändå är en "utvecklingsväg" som man själv måste fundera ut liksom, och se'n också ta tag,  men mycket av de tankar och ideér som har skapat några personliga fotografiska utvecklingsprojektet har nog uppstått här på Fotosidan, så upplever jag det i alla fall, å det är kul....

Men så'na här egna fotovägar, dom kommer ofta i skymundan och syns inte på "Första-löpet", men det behövs nog heller inte.


/Bengan

 

 

Jupiter-3

 

 

Inlagt 2011-09-17 10:32 | Läst 3217 ggr. | Permalink
jag tror ju inte att bilden blir bättre om man har 10 eller 42 kommentarer viktigaste är väl innehållet i kommentaren..så att jaga kommentarer känns ju onödigt om man nu har 28 redan på bilden=)
mvh
peter
Att många tycker likadant är inte ett kriterium på att det är rätt. Att hävda detta är ett falsarium. Argumenten bör vara sådana att det finns goda skäl att tro på dem.
De flesta hävdar partikulära sanningsanspråk samtidigt som de hävdar universell giltighet. Märkligt. En oreflekterad sidoeffekt av den dekonstruktivistiska diskursen som i populär tappning blir genuint motsägelsefull.
En spegling i en spegling som du så genialt reproducerar med din cykelbild.
Den lika intressanta bilden på fotografen och skulpturen har jag kommenterat på annan plats.
/H
Elementärt min käre Watson - men jättbra att du åter för den saken på tapeten. Det behövs av någon anledning. Detta är en av de första sakerna man tar upp i undervisningen i filosofi vid universitetet - det vill säga att snabbt slå fast att mängden av folk som tycker en viss sak, inte har ett dugg med sakens värde eller sanningsvärde att göra. Det finns helt enkelt inte ett sådant samband. Däremot får det ju politiska implikationer i en demokrati. En demokratisk konsensusmodell så att säga.
Ja, ja - sanningen den ständigt undflyende, den får man söka annorstädes än i folksamlingar.
Fin bild på den lilla statyn och dess uppvaktning. Tycker jag mig ana skuggan av en ung Bengan?
Det där du skrev om fotosidan, att den inte är så livsviktig, tål att funderas på. Många som hänger här verkar tro att denna sida är allenarådande och det enda viktiga i fotovärlden. Har inte kunnat undgå att dras med i forumdiskussionerna kring Terje Hellesö och hans fejkade bilder. I den diskussionen kom en länk till en intervju med Terje 2008, där han skriver:

"Fotosidan är lite av ett skräckexempel på hur det kan bli; amatörfotografer som fastnar framför datorn, ibland så omfattande att de inte har tid att träffa andra fotografer i verkligheten och till och med som värre är – de hinner inte fotografera."

Inte för att jag tillhör TH:s största beundrare, men här tror jag kanske han har något viktigt att säga? Här fastnar massor av amatörer som får en chans att synas (t.ex jag själv). Och det som här blir de mest beundrade bilderna, mest lästa bloggarna etc, behöver nödvändigtvis inte vara det bästa och mest intressanta inom ämnet fotografi just nu. Men kul är det i vilket fall, och en inspirationskälla är fotosidan onekligen. Tror dock inte den kan ersätta det personliga mötet och de personliga kontakterna som sker i det verkliga livet. Det är där man kan utvecklas mest tror jag.
Jag föreslog FS att man skulle kunna få stänga av kommentarerna på samma sätt som man kan stänga av betygsättningen men det var kalla handen. Jag vill egentligen bara visa mina bilder och om någon verkligen har nåt att komma med kan de skicka ett mail. Jag är inte beroende av kommentarerna för mitt fotograferande. Många kommentarer säger mig oftast att jag är nära mittfåran. Hur kul är det?
Den sista bilden. En korsfäst kvinna på skuggan av ett fönster. Fotografen dokumenterar både sig själv och den lidande kvinnan. Vad säger pastor Jansson om det här?
Jag tror att syftet är helt avgörande. För vem fotograferar jag? Skall man hitta sin egen berättelse (som jag brukar mala på om) är det nog viktigt att man i första hand plåtar för att man har något man vill berätta. Och då är det nog avgörande att man inte i första hand berättar sådant man tror att andra vill höra, utan sådant man själv tycker är viktigt. Sedan om även andra "tycker om att lyssna" och tycker det man säger är viktigt är det ju bonus. Men ofta försöker vi nog gå bakvägen liksom. ;)
-affe(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg