Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1252 / Vad säger att jag har rätt? Å vad ger mig rätt att kritisera andra för att dom tar "fel" bilder!?

 

 

 

Slussen 2


Har funderat på det här någon dag. Ibland blir ens egna funderingar väckta av olika händelser. Och det är bra. Bra att bli väckt alltså, och få värdera eller kanske även omvärdera sitt eget tänkande och tyckande.
De e väl så man utvecklas, trots att man e äldre, jag hoppas det i alla fall! ;)

Jag kan väl också tycka om saker ibland, säga saker till någon nära vän,
som kanske inte skulle uppfattas så neutralt av någon utomstående,
men det är väl det här man har nära vänner till, att kunna fundera litet mera inofficiellt liksom...  ;)

Kom även att tänka på vad just en god vän sa till mig en gång, han har ett speciellt yrke, behöver inte nämna det här, men han sa nå't sån't här:
"Jag brukar gå in och titta på sån't här ibland, och tycker inte det passar mig, och jag går nog inte gå hit fler gånger, men jag tycker det är trevligt att andra kan gå hit och gilla det här!"

Det är väl det som fortfarande är ett kännetecken i vår del av världen, vi kan välja att ha olika intressen och även ha olika tro i olika saker, inte bara i religion alltså!  Och våga vara generösa mot varandra och andras tro och tyckanden, utan att nå'n (ursäkta mej vissa Arabländer) att nå'n säger,
"Vilken konstigt intresse. Det där gillar vi inte! Det där är underligt, det bör inte vara tillåtet här!"

En liten fredagsfundering alltså... ;)


Annars så är det fredag, som sagt, jag har luftat Roffe och handlat, och skall städa innan min yrkesverksamma fru kommer hem.

Å så tränar jag ett steg tillbaka när jag fotar med 50 mm! Har tränat flera gånger i dag! Nästa steg de e att försöka ställa mig rätt redan från början! ;)

Å förresten, en bekännelse i sammanhanget, jag har gått ur Gatufotopoolen för ett tag sedan. Varit med sedan 2005. Varför jag gått ut, det är min ensak! 

De va de om de, å ha en fin fredagskväll och en fin helg!

/Bengan

 

Ps. Jag testade en tidig Sonnar 1,5/5 cm nyss på min Leica.  Den här optiken är en sk. Nickel Sonnar från 1933. Aningen repig, inte en tillstymmelse till antireflexbehandling. (Antireflexbehandlingen va inte uppfunnen då)
Men skärpan ligger där jag ställer den. Har framkallat testnegativ.

Och här kommer är en totalt olämplig bild med en sådan optik! Rakt in i solen!  :)  Å det kanske e en olämplig film också, Tri-X!  :)

 

  

 

 

Inlagt 2011-09-16 13:34 | Läst 3707 ggr. | Permalink
Kan bara instämma. Det raljeras ganska friskt ibland.

Den där nickel-Sonnaren funkar ju hur bra som helst, men det var ju det Bertele hade tänkt. :-)
Det har sin speciella charm med en extra sol som ligger på vägen. Funderingar är fria och skattefria i det här landet. Än så länge. Om det blir slut på det får vi väl söka fotografisk asyl nån annanstans.
syntax 2011-09-16 14:47
Kanske i Agfanistan? :-D
Jag brukar säga att "det finns inget rätt eller fel".... I varje fall inte när det gäller foto. Och jag förstår dina funderingar, klurar så själv ibland. Även om jag är en ganska spontan person. Jag gillar när man har ett öppet sinne, är nyfiken på livet och beredd att ta till sig, lära och lyssna. Men, jag tycker samtidigt att vi svenskar många gånger är för "neutrala".
Att ha en ståndpunkt är ju inte fel i mina ögon. Bara man inser och kan respektera att det finns andra och respekterar det. Att hela tiden vara "neutral", tycker jag blir tråkigt. Då är det väl bättre att det "ryker till" ibland. För i mina ögon tyder ju det ytterst på ett engagemang, en vilja, och det är väl bra!

Följande artikel läste jag häromdagen och jag tycker att den lite tangerar...

http://www.idg.se/2.1085/1.403360/en-bra-chef-ar-ar-empatisk-och-lagger-sig-i-allt

Hoppas du får en skön helg och en bra paus från Gatufoto.
Mvh, Peter-L
Trevlig helg.
För övrigt kan ett fast 50mm ge ganska bra motion när man måste flytta sin kropp till rätt ställe.

mvh Tommy
Tråkigt att det ska bli en så sur stämning i en pool att Fotosidans Mr Gatufoto måste lämna den... Jag har själv inte engagerat mig i den poolen på ett bra tag men mina bilder får ligga kvar tills vidare!
Nu ska jag ladda Leican med en rulle Tri-X, imorgon är det dags att ta lite strövarbilder nere i byen.
Trevlig helg Bengan :)
//Chasid
Måste hålla med dig om att det inte är min sak att reagera om någon tar "fel" bilder ... vi har alla olika värderingar och gillar således olika saker.
Jag reagerar på sånt jag gillar - lägger inte gärna energi på sånt jag själv ogillar - men respekterar att andra gillar andra bilder/saker - inte för att dom har rätt ... men det är ju upp till dom ...
Hoppas du får en bra helg.
Glenn
Som Tommy skrev så kan det ju vara bra med ett fast 50 mm för motionens skull. Efter att själv ha blivit frälst av fasta objektiv på senare tid, och då framförallt av 50 mm så tycker jag att fota med det är lite som att ta trappan till 7. våningen (min våningsplan) i stället för att åka hiss (= zooma). Bara nyttigt fast lite jobbigare ibland.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg