Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1225 / Pinsamt det här, hittade ett Jupiter-3 objektiv till ;) (KMZ-tillverkat)

 


Ni behöver inte påminna mig, jag vet att jag har en del kameraprylar, men det blir lätt så när man fotat länge och varit omgiven av dåliga rådgivare! ;)
Goda vänner kallar dom sig själva för, och ger ständigt goda råd om vilka saker som man bör samla på sig!  :)

Jag har även samlat på mig några Jupiter-3 objektiv under åren.
Då jag köpte dom för en tio-femton år sedan så kostade dom en spottstyver,
och värdet är inte så mycket större nu.
Så det här har jag inte samlat på mig av nå't investeringsintresse.
Å då kan man ju undra varför köpa flera objektiv?

Det här har jag försökt förklara tidigare, bla för min fru!  ;)  Alla föremål är olika, om vi inte är på atomnivå förstås, så även Jupiter-3 objektiv. En del gömmer på hemligheter typ Zeiss, andra är tillverkade i nå'n undangömd fabrik i Ural i ett fåtal exemplar, osv, osv  ;)

Hur som helst, för att göra en lång historia kort, så i går kväll "hittade" jag ett KMZ-tillverkat Jupiter-3 i M39 från 1956 i ett skåp.  KMZ (fabrik i Sovjetunionen/Ryssland) hade från krigsslutet 1945 satt ihop en del av de övertagna Zeiss-objektiven, och när Zeiss-delarna tog slut på tidigt 1950-tal så gjorde man ett eget glasinnehåll och kallade objektiven för Jupiter-3.

 

 



Tycker gravyr, detaljarbete och glas ser mycket bra ut vid en ytlig okulärbesiktning, och hoppas att innehållet fungerar lika bra!

Slut för idag!

/Bengan

 

Ps. Å ni som inte hört talas om Jupiter-3 tidigare, så är det en fint gjord replika av det mytiska och berömda Zeiss-objektivet Sonnar 1,5/5 cm. 
Sonnar 1,5:an är  alla småbildfotografers önskeobjektiv!! 

Men dom som inte har en Sonnar 1,5:a (eller ett Jupiter-3) tycker såklart inte så!  ;)  Det förstår ni va!  :)

 

Inlagt 2011-08-23 08:54 | Läst 3665 ggr. | Permalink
Nu är du inne på lite djupare vatten i din blogg Bengan :) Det är svårt att övertyga sin fru om vikten att skaffa mer kameraprylar :) I ett svagt ögonblick lovade jag min fru att jag måste sälja ett objektiv om jag skaffar ett till... Det kanske ändå var bra att avlägga det löftet för nu har jag gott om plats i mina kameraväskor :)

Men ärligt talat passar inte ett Jupiter-3 bättre på 50 mm kameran Leica M3 än på en M6:a?
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-08-23 11:21
Jag har ett ännu värre klosterlöfte, tio prylar bort mot en ny! :(
En kromad Jupiter-3 på en kromad Leica M3 är såklart mer stilenligt och praktiskt vad gäller ljusramen också, helt klart, men den här 1930-talskonstruktion är så bra att det skulle vara intressant att se den på en "modern" kamera också, kanske kan man lura nå'n med en M9:a att ta några bilder? :)
/B
Tio mot en.........hårda bud;) Gissar att det snart borde vara dags för en ny digital gatukamera. Ryktas att Sony visar NEX-7 med CZ 24/1,8 i morgon och sökare har den också. En seriös kamera om man får tro vissa rykten.

/Stephan
Då du blandar in din fru kom jag att tänka på att jag för ett antal år sedan var intresserad av gamla möbler. Hittade ett stort piano som var väldigt trevligt i detaljerna, jag som aldrig kunnat spela gillade pianot för utseendets skull. Men då jag sa till ägaren att jag måste kolla med min fru först blev han arg på mig.
- Tror du att jag fått ihop allt detta om jag hade pratat igenom det med min fru sa han.
Till saken hör att han har ett stort museum, bilar, musikinstrument, traktorer och mycket, mycket mer.
- Om han är gift fortfarande?
- Ja

Ett annat tillägg: Du har pratat mycket om kamera och objektiv men inte pratat så mycket om kameragreppet, var finns det för olika och var skaffar man såna?
mvh
Morgan Larm



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg