Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1211 / Att inte komma nå'n vart... trots att bilderna är tagna med en M Leica! ;)

 


De flesta som gör en vindsröjning, eller städar en "intressant" garderob eller liknande, känner nog igen det här. Man hittar hela tiden spännande, intressanta och mycket viktiga saker, som man se'n fastnar i och tiden går.

Nu skulle jag visserligen bara gå igenom "några" dia och "några" färgnegativ för att försöka hitta några bilder från Vänern. Jag visste nästan var jag hade Vänern-bilderna, men kom inte riktigt dit då jag blev uppehållen på vägen ;)
Och när jag tittar på de här gamla bilderna,  så dyker den där känslan upp ni vet, nostalgia!

Men nu talar jag om den klassiska grekiska betydelsen av nostalgi!
"The word is a learned formation of a Greek compound, consisting of νόστος (nóstos), meaning "returning home", a Homeric word, and λγος (álgos), meaning "pain, ache".
Den känsla som Odysses hade! :)

Och då jag tittar på bilderna så börjar jag såklart tänka på var bilden är tagen,
vad som hände där osv, osv. osv, och då är det svårt att behålla den där tre-sekunders grejen ni vet, för att försöka vara här och nu!  ;)

Här kommer några av bilderna som uppehöll mig. (Har en liten förklarande text till bilderna)

Jag har fotat av papperskopiorna med digitalkameran på fria hand,
hoppas det funkar!? Å ni får bara se några bilder, för alla e inte publika! ;)

 

 

När jag började åka Telis för en tjugo år sedan tyckte min skidåkarkompis att det va litet töntigt det här att åka Telemark. Efter några år så prövade han också på Telis, och här är en bild från det Telisläger han numera håller i Fjätervålen nära Idre varje år. :)

 

 

 

Hittade också bilder från stationshuset i Tumba. Det revs för ett antal år sedan.
Å folk protesterade, men det hjälpte inte, numera ser "stationen" ut som en påstigningsramp för en finlandsfärja. Men allt är en smaksak. ;)

 

 

 

Jobbade både som skidlärare och fotograf något år på Telislägret.
Här är en elev!  ;)

 

 

 

Här en en numera försvunnen butik alldeles intill brofästet i Södertälje. Någon månad efter jag tagit bilden så började förfallet. Det här automatskåpet slogs sönder... 

 

 

 

Hallå! Kolla! Snygga brudar!  Här är det min fru och en god vän till oss som sitter i fören på en Nordlandsbåt. Det är en stor fiskeroddbåt som det går att hjälpligt segla med. Här går vi för segel en sen höst.

 

 

 

 

Gnesta-konstnär sitter och skissar. Tog ett antal bilder när dom målade.

 

 

 

Kolla, min Falsterbo-racer! Min fru och jag tillbringade ett antal vårar och höstar i Falsterbo. Vi hade alltid cyklarna med. Fina cykelvägar där nere och i södra Skåne. Kom man bara upp nån kilometer från kustvägarna i Skåne så finns det massor av fina cykelvägar. Och ut till Skanör/Falsterbo finns ju gamla banvallen som cykelväg.

Vi gjorde även långa promenader på stranden, man kunde gå i c:a fem timmar på bara sandstrand. Och på höst och vår var det i stort folktomt här nere. Vi hade rygga med thermos och mackor med oss. Och så kamera förståss! 
Vi kallade våra vandringar för "Föryngringsdagar vid havet!"  ;) :)

Några år efter att den här bilden är tagen på cykeln upptäckte jag några små sprickor i ramen, så det va bara att kassera ramen. Innan jag målade den blå så va den grön, och tidigare hade den gått som touringcykel i Danmark  och som bergs-racer på Mallorca!  :) 

 

 

 

Gammal bild från Gnesta!  Numera, på den åkermark som syns här till vänster, så ligger det massor av villor!  Så kan det gå!  :)

 

 

 

Time pass liksom! Här är det min frus brorsdotter till vänster. 
Hon e över tjugo år nu!  Jobbar som skridskotränare!   :)

 

 

 

 

Hittar en bild på "gamla" kameror också såklart!  Här är det hela familjen Contax!
Det var Peter Hennig som lurade in mig i det här, se'n hjälpte Joakim Mildner till, och Rajmund Stoberski på Sergelfoto fixade det mesta se'n via kontakter i Ryssland.  Rajje talade även ryska, det betydde mycket i handel med Ryssland! ;)
Contax II, Jena Contax och Kiev av olika årgångar alltså.

 

 

Det här med havskajak e livsfarligt! ;)  När vi bodde i Rönninge så hade vi en granne, Mats Grindvik, som gärna lånade ut sin kajak, och i Gnesta har vi väldigt nära grannar som gärna vill ha oss i kajak-träsket!  "Låna gärna våra kajaker när ni vill!"   :)

Bilden ovan är från ett en kajakbyggare utanför Gnesta. Mannen som bygger den här grönländska havskajaken skall snart klä den, provpaddla, se'n packa ned den för transport till Grönland. Det va en havskajakträff där! :)
Hårda grabbar!

 

 

Hallå där, vad är det här då! ;)  Jo jag hade faktiskt en annan hårfärg på den tiden! ;) Och det här är någonstans på Vätternleden.

 

 

 

Hittar en bild från en höstvandring runt Vålådalen. En se'n höstvandring kan betyda allt från en fin solig höstdag då hela fjällen brinner av färger, till nysnö!Som här. 

 

 

 

Å här bodde vi. Vi hade fått låna gamla banvaktarstugan nere vi älven av Kent. (Kent har handelsboden, Strandbergs,  i Undersåker)  Vi hade bott här några gånger tidigare. Det var bla ett sovrum runt hörnet till vänster i huset. Helt Ok att sova där. Fin utsikt över älven och fjällen, fast kanske inte i dag.

 

 

Så här såg det normalt ut!  :)
Tyvärr så skulle järnvägen rätas ut, så nu finns inte det här stället kvar.
Time pass även här liksom...

  

Ok, det här va en liten privat nostalgitripp, som den som ville kunde ta del av.

Nog för idag!
Slut för idag!
Ha det bra!

/Bengan

 

Inlagt 2011-08-11 21:11 | Läst 4068 ggr. | Permalink
Har för mig att Maria åkte i landslaget i telisar på 80-talet ... eller?
Svar från Benganbus 2011-08-11 22:18
Det stämmer! :)

Vet du vem Kent Jonsen i Undersåker är?
/B
Ola Rockberg 2011-08-13 10:48
Kent Jonsen, Undersåker ... ringer ingen klocka direkt!?
Nostalgi som sagt, fina bilder som även funkar på mig;)

/Stephan
Ack ja, tiden går. Nu har vi varit i Canada i sju år, jag har svårt att riktigt förstå det. Inte ens Nyköping lär vara sig riktigt lik som det var när vi bodde där. Och det är 14 år sedan vi lämnade Stockholm. Men -- man ska leva i nuet! Här har vi det fantastiskt bra, och vi längtar inte tillbaka. Förresten går det inte att återvända, för den plats man bodde på för ett antal år sedan finns aldrig kvar. Jag växte upp på Gärdet i Stockholm. I många år drömde jag om att flytta tillbaka dit, men där har också så mycket förändrats.

Riktigt vänjer jag mig nog aldrig vid tidens gång.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg